Monday, May 13, 2024

Τα λουράκια του Apple Watch φιλοξενούν επικίνδυνα βακτήρια — επειδή κανείς δεν τα καθαρίζει

Όπως αποδεικνύεται, τα λουράκια, όπως αυτό που χρησιμοποιείται με το Apple Watch, είναι το τέλειο έδαφος αναπαραγωγής για βακτήρια όπως ο σταφυλόκοκκος και το E. coli.

Να γιατί πρέπει να αρχίσετε να τα απολυμάνετε. Αν είστε όπως οι περισσότεροι κάτοχοι smartwatch, το πιθανότερο είναι ότι φοράτε τη συσκευή σας καθημερινά. Δυστυχώς, όπως δείχνουν τα νέα δεδομένα, πιθανότατα δεν πλένετε ούτε το smartwatch σας.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Advances in Infectious Diseases, που εντοπίστηκε από την The New York Post, έριξε φως στο πόσο βρώμικο μπορεί να είναι ένα λουράκι. Ερευνητές από το Florida Atlantic University (FAU) εξέτασαν λουράκια από διαφορετικά υλικά, όπως πλαστικό, καουτσούκ, ύφασμα, δέρμα και μέταλλο, για να προσδιορίσουν ποια υλικά περιείχαν τη μεγαλύτερη συσσώρευση βακτηρίων.

Αυτό που βρήκαν ήταν ότι το 95% από τα λουράκια που δοκίμασαν περιείχαν κάποιο είδος επικίνδυνων βακτηρίων. Ο Staphylococcus spp, υπεύθυνος για λοιμώξεις από σταφυλόκοκκο, βρέθηκε στο 85% των περικάρπιων. Περίπου το 60% των bands ήταν θετικά για E. coli. Και το 30% βρέθηκε θετικό για Pseudomonas, ένα ανθεκτικό στα αντιβιοτικά βακτήριο που σχετίζεται με σήψη και πνευμονία.

Τα βακτήρια ήταν στις υψηλότερες συγκεντρώσεις σε υφασμάτινα λουράκια, μετά πλαστικό και καουτσούκ, ακολουθούμενα από δέρμα. Τα λουράκια από μέταλλο, κυρίως αυτά από χρυσό και ασήμι, έφεραν το λιγότερο βακτηριακό φορτίο.

Το πλαστικό και το καουτσούκ είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτα επειδή οι πορώδεις και στατικές επιφάνειές τους προσελκύουν πραγματικά βακτήρια και φιλοξενούν την ανάπτυξή τους. Και ο λόγος για αυτές τις εστίες βακτηρίων είναι απλός: οι άνθρωποι δεν πλένουν τα ρολόγια τους.

Αυτό αφορά ιδιαίτερα τόσα έξυπνα ρολόγια διπλάσια από τα fitness trackers, έτσι όσοι τα φοράνε συχνά στο γυμναστήριο ή κατά τη διάρκεια έντονης δραστηριότητας. Δεν αποτελεί έκπληξη ότι τα ρολόγια που φορούσαν όσοι πήγαιναν συστηματικά στο γυμναστήριο είχαν υψηλότερο αριθμό βακτηρίων από εκείνους που δεν πήγαιναν.

Η Nadine de Vries, που φορά το Apple Watch, φοράει το Apple Watch της σχεδόν καθημερινά από τότε που το αγόρασε το 2019. “Το καθαρίζω σπάνια. Ίσως δύο φορές το χρόνο να πλένω τα λουράκια με σαπουνόνερο και να σκουπίζω το εσωτερικό όπου γίνεται η σύνδεση, αλλά πολύ σπάνια”, είπε στην The Post.

Η μελέτη φροντίζει ιδιαίτερα να υπενθυμίζει στους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης ότι πρέπει να απολυμαίνουν τακτικά τα λουράκια τους, καθώς πολλά από τα βακτήρια που βρέθηκαν είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να αποφύγουν περιττές εστίες ασθενειών που μοιάζουν με το MRSA.

Ίσως αναρωτιέστε πώς να καθαρίσετε καλύτερα τα λουράκια του Apple Watch. Μην ανησυχείτε – η μελέτη ρίχνει φως και σε αυτό. Το απολυμαντικό σπρέι Lysol και η αιθανολική αλκοόλη 70% υπερηφανεύονται για ποσοστό σκοτώματος >99,99%, ανεξάρτητα από το υλικό του band. Η μελέτη σημειώνει επίσης ότι ενώ το μηλόξυδο είναι συχνά η φιλική προς το περιβάλλον επιλογή καθαρισμού αλλά δεν είχε σχεδόν καμία επίδραση σε ορισμένα στελέχη βακτηρίων Staphylococcus.

Aκολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed. Ακολουθήστε επίσηςτο AppleWorldHellas.com σε FacebookTwitterInstagram, και YouTube

Dimitrios Georgoulas
Dimitrios Georgoulas
Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.