Friday, July 19, 2024

Το Apple Vision Pro: Όταν η τεχνολογία δεν μπορεί να συμβαδίσει με τις φιλοδοξίες, αλλά προσφέρει μια ματιά στο μέλλον

Δεν είχα την ευκαιρία να περάσω καθόλου χρόνο με την πρώτη εισβολή της Apple στον κόσμο των χωρικών υπολογιστών, επειδή ζω στο λάθος μέρος του κόσμου και όσοι από εμάς εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών θα πρέπει να περιμένουμε λίγο ακόμα πριν φτάσουμε στο δείτε αυτό που χαρακτηρίζουν ως επανάσταση. Αλλά ακόμη και έτσι οικονομικά δύσκολα θα μπορούσα να το δικαιολογήσω αυτή την στιγμή.

Αλλά παρακολουθούσα από μακριά. Ενδιαφέρομαι για κάθε μικρή πληροφορία σχετικά με το Apple Vision Pro, κάθε κριτική, κάθε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να καταλάβω καλύτερα αυτό το next big thing.

Το Apple Vision Pro: Όταν η τεχνολογία δεν μπορεί να συμβαδίσει με τις φιλοδοξίες, αλλά προσφέρει μια ματιά στο μέλλον

Το πραγματικό ερώτημα δεν είναι τι είχαν να πουν οι πρώτοι reviewers του Apple Vision Pro, δεν είναι κανονικοί άνθρωποι. Όπως και εγώ, αυτοί οι άνθρωποι περνούν τη ζωή τους με την τεχνολογία, γράφοντας και μιλώντας γι’ αυτήν πολλές ώρες κάθε μέρα, είτε θέλουν είτε όχι. Και όταν η τεχνολογία γίνεται δουλειά ή στην περίπτωση μου και χόμπι, θα εκπλαγείτε πόσο γρήγορα γίνεται ο κανόνας.

Απλώς τα πράγματα δεν τείνουν να σε ενθουσιάζουν όσο θα μπορούσαν να κάνουν τους άλλους ανθρώπους. Μπορεί να είναι δύσκολο να αποκτήσετε πραγματικά μια αίσθηση για το πόσο καλά ή κακά είναι πραγματικά ορισμένα προϊόντα, ειδικά αυτά που μπορούν να αλλάξουν το παιχνίδι, όπως το Apple Vision Pro.

Ομοίως, όσοι είναι λίγο υπερβολικά διαχυτικοί θα πρέπει ίσως να παρατηρούνται με τον σωστό κυνισμό. Έτσι, έχοντας αυτό κατά νου, μου αρέσει να κοιτάζω στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να δω πώς τα πηγαίνουν οι άνθρωποι με το νέο τους παιχνίδι. Αυτή η λέξη μπορεί να είναι σκληρή και υπάρχουν αρνητικοί συνειρμοί που σχετίζονται με το να αποκαλούμε παιχνίδι οποιασδήποτε προϊόν τεχνολογίας. Αλλά εκτός από την επιλογή λέξεων, οι αγοραστές του Apple Vision Pro είναι οι καλύτεροι άνθρωποι για να δώσουν μια πραγματικά «πραγματική» κριτική. Αυτοί δεν είναι άνθρωποι που βρήκαν τον εαυτό τους ευλογημένο με την πρώιμη πρόσβαση – είναι άνθρωποι που βάζουν τα χρήματά τους εκεί που ήταν το στόμα τους. Πέταξαν τα μετρητά και ξόδεψαν τουλάχιστον 3.499 δολάρια για να δουν ποιο είναι το μέλλον της Apple στους υπολογιστές. Έχουν τα σημάδια της μάχης και τις αποδείξεις για να το αποδείξουν και είναι αυτοί οι άνθρωποι που έχουν σημασία. Αυτοί οι άνθρωποι των οποίων τις απόψεις πρέπει να προσέχουμε.

Παρά τις πρώτες ανησυχίες σχετικά με το κόστος και την αντιληπτή έλλειψη αγοράς για αυτό, δεν υπήρξε έλλειψη αγοραστών για το Apple Vision Pro. Ομολογουμένως, τα κοινωνικά μου δίκτυα στρέφονται σε μεγάλο βαθμό προς τους ανθρώπους που ήταν πάντα πιθανό να ανήκουν στην κατηγορία των ανθρώπων που είναι πιο πιθανό να αγοράσουν το καυτό νέο προϊόν της Apple την πρώτη μέρα.

Οι προγραμματιστές που εργάζονται σε εφαρμογές Apple Vision Pro αποτελούν ένα αξιοπρεπές κομμάτι αυτών των ανθρώπων, αλλά έχω διαπιστώσει ότι οι αγοραστές προέρχονται από όλα τα κοινωνικά στρώματα. Και η ανταπόκριση, μέχρι στιγμής, ήταν σχεδόν καθολικά θετική.

Τα κοινά θέματα που έχω δει περιλαμβάνουν άτομα που αγαπούν τον τρόπο με τον οποίο οι εφαρμογές και τα παράθυρα εφαρμογών μπορούν να καρφιτσωθούν σε τρισδιάστατο χώρο, καθιστώντας τα ουσιαστικά μέρος του δωματίου. Είναι κάτι που φαίνεται εξαιρετικά απλό, αλλά όταν χρησιμοποιείται αλλάζει τον τρόπο που κάνουμε τα πράγματα. Περισσότερα επίσης θετικά έχουν τη μορφή του Mac Virtual Desktop, της δυνατότητας που καταλαμβάνει την επιφάνεια εργασίας ενός Mac και τοποθετείται σε χώρο 3D μέσω του Apple Vision Pro. Το ίδιο ισχύει και για τις δυνατότητες διέλευσης που το κάνουν να νιώθει ότι ο χρήστης μπορεί πραγματικά να δει τον έξω κόσμο παρά το γεγονός ότι τον βλέπει μέσα από ένα περίπλοκο σύστημα καμερών χαμηλής καθυστέρησης και απίστευτες οθόνες. Από όσα έχω συγκεντρώσει, πρέπει πραγματικά να αφιερώσετε χρόνο με το Apple Vision Pro για να το εκτιμήσετε. Είναι όμως τέλειο το Apple Vision Pro; Όχι, αλλά δεν χρειάζεται απαραίτητα να είναι.

Όσο κι αν οι άνθρωποι φαίνεται να αγαπούν το Apple Vision Pro, έχει ξεκάθαρα τα προβλήματά του. Όσο εντυπωσιακό κι αν είναι το πέρασμα, παλεύει σε περιβάλλοντα χαμηλού φωτισμού όπου οι κόκκοι και το θάμπωμα αρχίζουν να εισχωρούν. Και υπάρχουν επίσης πολλά περίεργα σφάλματα Apple Vision Pro. Αλλά τίποτα από αυτά δεν έχει σημασία, όχι μακροπρόθεσμα.

Είναι σαφές ότι η τεχνολογία της Apple δεν μπορούσε να συμβαδίσει με τις φιλοδοξίες της εδώ, αλλά αυτό κάνει το μέλλον ακόμα πιο συναρπαστικό.

Έχω δει αρκετά από το Apple Vision Pro για να ξέρω ότι θα είναι τεράστιο. Ο βιντεογράφος και vlogger Casey Neistat είπε τα ίδια στη δική του κριτική βίντεο και νομίζω ότι έχει δίκιο. Αυτός είναι ο τρόπος που θα θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τους υπολογιστές στο μέλλον.

Αλλά δεν θα το κάνουμε με κάτι που μοιάζει με φουτουριστικό (και ακριβό) και σαν γυαλιά σκι. Θα το κάνουμε με κάτι στο μέγεθος και το σχήμα των γυαλιών ηλίου — όπως το Apple Glass.

Θα περπατήσουμε στο δρόμο, θα λάβουμε μια κλήση από κάποιον και θα απαντήσουμε με μια χειρονομία. Θα πούμε ένα γεια και θα εξηγήσουμε ότι δεν μπορούμε να μιλήσουμε αυτή τη στιγμή, αλλά θα μιλήσουμε αργότερα και μετά θα τερματίσουμε την κλήση με ένα κτύπημα του χεριού ή ένα κλικ των δακτύλων και θα συνεχίσουμε τη μέρα μας. Όλα αυτά ενώ ακολουθείτε τις οδηγίες πεζοπορίας AR και ταυτόχρονα παρακολουθείτε το σκορ ενός παιχνιδιού.

Σίγουρα, υπάρχει λίγη αίσθηση του Wall-E για αυτό και δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι δεν θα είναι η πτώση όλης της ανθρωπότητας.

Μπορώ όμως να εγγυηθώ όμως ότι θα είναι κάτι φανταστικό……

Aκολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed. Ακολουθήστε επίσης το AppleWorldHellas.com σε FacebookTwitterInstagram, και YouTube

Dimitrios Georgoulas
Dimitrios Georgoulas
Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.