Tuesday, June 25, 2024

Μ4 ήδη; Να γιατί η Apple εγκαταλείπει τη σειρά τσιπ M3 τόσο γρήγορα

Μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις από την εκδήλωση «Let loose» της Apple ήταν η άφιξη ενός νέου τσιπ M4 στο iPad Pro. Μπορεί να μην ήταν τόσο περίεργο όσο αρχικά ήλπιζε η Apple, αλλά για την εκδήλωση υπήρχαν ακόμα πολλές αμφιβολίες και δεν υπήρχε πραγματική συναίνεση σχετικά με το τσιπ που θα τροφοδοτούσε το νέο iPad Pro.

Ωστόσο, η Apple έκανε την τολμηρή κίνηση να στείλει το πρώτο τσιπ M4 στο iPad. Αφήνοντας μας όλους να αναρωτηθούμε: γιατί; Και τι ακριβώς φταίει η γραμμή Μ3;

Μέχρι την ανακοίνωση του iPad Pro, αυτοί που δεν πίστευαν στην έλευση του M4 είχαν μια αρκετά δυνατή υπόθεση με το μέρος τους. Το M3 είχε μόλις ξεκινήσει τον περασμένο Οκτώβριο, για αρχή. Επίσης, η έκδοση M3 βρισκόταν στο πιο δημοφιλές Mac της Apple, του MacBook Air, που κυκλοφόρησε μόλις πριν από δύο μήνες.

Σίγουρα ο Μ3 επεξεργαστής θα είχε ακόμη μέλλον, σωστά; Εκτός από όλα αυτά, γιατί η Apple θα έκανε το ντεμπούτο του M4 σε ένα iPad από όλες τις συσκευές της; Θα ήταν μια πρώτη, και ιδιαίτερα περίεργη χρονική στιγμή, λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες εκδόσεις Mac. Τι έγινε λοιπόν;

Η Apple δεν έχει παράσχει έναν ακριβή λόγο για τη μετάβαση στον M4 τόσο γρήγορα, αλλά είναι πολύ εύκολο να συνδυάσετε τα κομμάτια με βάση αυτά που έχουν μοιραστεί δημόσια. Τόσο στην κεντρική ομιλία όσο και στην αίθουσα σύνταξης Τύπου, η Apple επέλεξε ρητά να αποκαλύψει μια σημαντική λεπτομέρεια για το τσιπ M4.

Κατασκευασμένο με τεχνολογία 3 νανομέτρων δεύτερης γενιάς.

Το τσιπ M3 και τα “αδέρφια” του ήταν η πρώτη γενιά πυριτίου της Apple που χρησιμοποίησε μια διαδικασία κατασκευής 3 νανομέτρων. Αλλά αυτή η διαδικασία έλειπε σαφώς, καθώς το M4 φτάνει μέσω μιας εντελώς νέας, αναδιαμορφωμένης μεθόδου. Αυτό δεν είναι καθόλου αναπάντεχο. Τον περασμένο Απρίλιο, εμφανίστηκαν αναφορές ότι η αρχική κίνηση της Apple σε μια διαδικασία 3 νανομέτρων για τα τσιπ της προκαλούσε αξιοσημείωτα προβλήματα απόδοσης για αυτό που τελικά θα γινόταν η γραμμή M3.

Η Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) προσπαθεί να καλύψει τη ζήτηση από τον κορυφαίο πελάτη της Apple για τσιπ 3 nm. Οι αγώνες εργαλείων και απόδοσης της εταιρείας εμπόδισαν τη ράμπα στην παραγωγή όγκου με την κορυφαία τεχνολογία παγκοσμίως, σύμφωνα με αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα της EE Times

Η Apple με την μετάβαση από το M3 chip τόσο γρήγορα, ενώ παράλληλα τονίζει ότι το M4 χρησιμοποιεί τεχνολογία 3 νανομέτρων δεύτερης γενιάς, δείχνουν ορισμένα ξεκάθαρα συνεχιζόμενα προβλήματα με την αρχική διαδικασία κατασκευής του M3. Φαίνεται ότι υπήρχαν συνεχιζόμενα θέματα και προβλήματα απόδοσης με αυτήν την αρχική διαδικασία και η Apple δεν ήταν πλέον ικανοποιημένη με αυτά τα προβλήματα.

Συνοψίζοντας, η μετάβαση στο M4 σημαίνει μόνο ότι οι πελάτες της Apple αποκτούν ένα πιο ισχυρό τσιπ στις συσκευές τους. Επιτρέπει επίσης στην Apple να ελαχιστοποιεί τις απώλειες που σχετίζονται με την κατασκευή του M3.

Η αρχική διαδικασία των 3 νανομέτρων μαστιζόταν από κακή απόδοση και η Apple δεν έχασε χρόνο για να μειώσει τις απώλειες της και να αγκαλιάσει κάτι καλύτερο. Το ίδιο το M3 εξακολουθεί να είναι ένα κορυφαίο τσιπ και όποιος χρησιμοποιεί Mac που τροφοδοτείται από M3 δεν θα πρέπει να ανησυχεί για την αξιοπιστία ή την ικανότητά του.

Αλλά η Apple δεν ήταν ευχαριστημένη με την τριβή που αντιμετώπισε κατά την κατασκευή του τσιπ, επομένως προχωρά σε μια καλύτερη διαδικασία και, μαζί με αυτήν, σε ένα καλύτερο τσιπ.

Κέρασε το AppleWorldHellas ένα καφέ: https://crowdfundly.com/appleworldhellas

Aκολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed. Ακολουθήστε επίσης το AppleWorldHellas.com σε FacebookTwitterInstagram, και YouTube

Dimitrios Georgoulas
Dimitrios Georgoulas
Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.