13.7 C
Athens
Saturday, April 20, 2024
More

  Βασικά στοιχεία φωτογραφίας iPhone: Πώς να τραβήξετε ένα πανόραμα στο iPhone σας

  Η λειτουργία πανοράματος έκανε το ντεμπούτο της για πρώτη φορά στο iPhone 4S και έκτοτε είναι ο βασικός άξονας της φωτογραφίας iPhone. Μια πανοραμική φωτογραφία είναι μια συλλογή εικόνων που είναι ραμμένες άψογα μεταξύ τους για να σχηματίσουν ένα σύνθετο υλικό εξαιρετικά υψηλής ανάλυσης με ευρύτερη γωνία θέασης από ό,τι διαφορετικά θα ήταν δυνατό με τον δεδομένο φακό.

  Παραδοσιακά, ένας φωτογράφος απαθανάτιζε ένα πανόραμα τοποθετώντας τη φωτογραφική μηχανή του σε ένα τρίποδο, μετακινώντας τη φωτογραφική μηχανή – διατηρώντας την τέλεια επίπεδη – ενώ τραβούσε εικόνες σε ομοιόμορφα διαστήματα. Για να λειτουργήσει απρόσκοπτα, κάθε εικόνα θα πρέπει να επικαλύπτεται ελαφρά για να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχουν κενά στην ακολουθία. Στη συνέχεια, θα χρησιμοποιηθεί λογισμικό επεξεργασίας για τη συρραφή των εικόνων.

  Με τον τυπικό τρόπο της Apple, τα καλύτερα iPhone και οι πιο πρόσφατες ενημερώσεις iOS κάνουν τη λήψη πανοραμικών φωτογραφιών γρήγορη και απίστευτα απλή. Η όλη διαδικασία εκτελείται εντός της εφαρμογής Κάμερα και η ραμμένη εικόνα αποδίδεται αυτόματα.

  Αλλά μπορείτε να κάνετε μερικά πράγματα για να βεβαιωθείτε ότι τα πανοράματά σας ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα. Εδώ είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε, ώστε να μην μπορείτε να τραβήξετε τις καλύτερες πανοραμικές εικόνες στο iPhone.

  Ο καλύτερος φακός iPhone για αυτά;

  Ένα μεγάλο πλεονέκτημα κατά τη λήψη πανοράματος είναι ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν πιο ¨σφιχτό¨ φακό για να καταγράψετε ένα ευρυγώνιο οπτικό πεδίο. Πιο σφιχτό σημαίνει φακός με μεγαλύτερη μεγέθυνση και πιο περιοριστικό οπτικό πεδίο. Μεταβείτε στον Ultra-Wide φακό του iPhone σας. Τώρα μεταβείτε στον ευρυγώνιο και (αν τον έχετε) στον τηλεφακό. Θα παρατηρήσετε ότι το οπτικό πεδίο γίνεται πιο περιοριστικό όσο αυξάνεται η μεγέθυνση.

  Εάν επιστρέψετε στον φακό Ultra-Wide, θα παρατηρήσετε ότι τα πράγματα φαίνονται λίγο παραμορφωμένα, ιδιαίτερα γύρω από τις άκρες του πλαισίου. Αυτό το κυρτό φαινόμενο ονομάζεται παραμόρφωση κάννης. Όσο πιο φαρδύς είναι ο φακός, τόσο πιο έντονο γίνεται. Αν τραβήξετε πανόραμα με τον υπερευρυγώνιο φακό, μπορεί να παρατηρήσετε ότι οι περιοχές του πλαισίου φαίνονται κάπως περίεργα καθώς πολλές εικόνες με παραμόρφωση κάννης είναι ραμμένες μεταξύ τους. Ωστόσο, χρησιμοποιήστε έναν πιο σφιχτό φακό και αυτό γίνεται λιγότερο έντονο.

  Αυτό σημαίνει ότι ένα πανόραμα σάς επιτρέπει να καταγράφετε εκτεταμένα, ευρυγώνια οπτικά πεδία με μειωμένη παραμόρφωση κάννης. Σημαίνει επίσης ότι, παρόλο που μπορείτε παραδοσιακά να χρησιμοποιείτε τον τηλεφακό για να καταγράφετε θέματα που γεμίζουν καρέ ή μακρινά θέματα, γίνεται ένα εξαιρετικό εργαλείο για τη λήψη τοπίων και αστικών τοπίων.

  • Ανοίξτε την εφαρμογή Κάμερα
  • Εάν το iPhone σας διαθέτει μόνο δύο μονάδες κάμερας, επιλέξτε τον Κύριο φακό
  • Εάν το iPhone σας διαθέτει τρεις μονάδες κάμερας, επιλέξτε τον τηλεφακό
  • Τώρα μπορείτε να τραβήξετε πανοράματα ελαχιστοποιώντας την παραμόρφωση

  Πότε να αποφύγετε την κίνηση

  Είναι καλύτερο να αποφεύγετε κινούμενα θέματα κατά τη λήψη πανοραμικής λήψης. Όσο ισχυρή και αν είναι η υπολογιστική φωτογραφία του iPhone σας, μπορεί να κάνει μόνο τόσα πολλά και θα διαπιστώσετε ότι όταν ένα κινούμενο θέμα κυριαρχεί στο κάδρο, το iPhone σας θα δυσκολεύεται να συρράψει τις εικόνες μεταξύ τους χωρίς προβλήματα.

  Ωστόσο, από τις δικές μου παρατηρήσεις, αυτό εξαρτάται από τον τύπο της κίνησης και την απόστασή της από την κάμερα. Το iPhone σας θα τα πάει πολύ καλύτερα εάν μερικά μακρινά πουλιά πετούν μέσα από τη σκηνή ή αν πλαισιώνετε μακρινές κινήσεις που είναι σχετικά απασχολημένες, όπως νερό ή θρόισμα φύλλων. Ακόμη και τότε, θα βρείτε την περίεργη ανωμαλία.

  Η λήψη ακίνητων θεμάτων σε ακίνητες καιρικές συνθήκες θα παρέχει τα καλύτερα αποτελέσματα πολύ πιο σταθερά. Δεν πρέπει να ανησυχείτε μόνο για κινούμενα θέματα. Εάν κάνετε πανοραμική λήψη πολύ γρήγορα, μπορεί να καταλήξετε να θολώσετε το πανόραμά σας και το iPhone σας θα δυσκολευτεί να συρράψει τις εικόνες μεταξύ τους απρόσκοπτα. Βοηθητικά, εμφανίζεται μια προειδοποίηση στην οθόνη: “Slow down”. Το πόσο γρήγορα μπορείτε να τηγανίσετε εξαρτάται από το διαθέσιμο φως. Όσο λιγότερο φως υπάρχει, τόσο πιο αργά θα χρειαστεί να κάνετε την ενέργεια αυτή.

  • Αποφύγετε κινούμενα θέματα που κυριαρχούν στο κάδρο
  • Μην αποθαρρύνεστε να καταγράψετε μακρινές κινήσεις, όπως νερό ή πουλιά στον ουρανό
  • Εάν εμφανιστεί μια προειδοποίηση “Slow down” στην οθόνη, μετατοπίζεστε πολύ γρήγορα

  Πώς να τραβήξετε ένα πανόραμα στο iPhone σας

  Η λήψη πανοράματος σε iPhone είναι απίστευτα απλή. Όταν επιλέγετε τη λειτουργία στην εφαρμογή Κάμερα, αλλάζει αυτόματα σε αναλογία διαστάσεων 16:9. Εξακολουθείτε να έχετε την προεπισκόπηση πλήρους οθόνης που λαμβάνετε σε άλλες λειτουργίες φωτογραφίας, αλλά θα παρατηρήσετε επίσης μια λεπτή λωρίδα στη μέση της οθόνης. Στην αριστερή πλευρά υπάρχει μια μικρή προεπισκόπηση ζωντανής προβολής και ένα δεξιό βέλος με κέντρο σε μια λεπτή κίτρινη γραμμή.

  Για να τραβήξετε ένα πανόραμα, ενεργοποιείτε το κλείστρο και το πανοραμική λήψη με δεξιόστροφη κίνηση. Καθώς το κάνετε αυτό, το βέλος θα αρχίσει να κινείται καθώς η μικρή εικόνα ζωντανής προβολής επιμηκύνεται, ώστε να μπορείτε να κάνετε προεπισκόπηση πώς θα μοιάζει το πανόραμά σας.

  Εάν γείρετε την κάμερα προς τα πάνω/κάτω, το βέλος θα μετακινηθεί πάνω/κάτω από την κίτρινη γραμμή αντίστοιχα. Στόχος σας είναι να το κρατήσετε όσο το δυνατόν πιο κεντραρισμένο στην κίτρινη γραμμή, κάτι που χρειάζεται λίγη εξάσκηση. Όταν φτάσετε στο τέλος της λωρίδας, θα έχετε γυρίσει περίπου 180 μοίρες και το πανόραμα θα τελειώσει.

  • Ανοίξτε την εφαρμογή Κάμερα και κάντε κύλιση προς τα δεξιά στο μενού λειτουργίας για να επιλέξετε Pano
  • Καδράρετε το αριστερό άκρο της εικόνας σας και ενεργοποιήστε το κλείστρο για να ξεκινήσετε τη μετατόπιση
  • Μετακινήστε προς τα δεξιά και κρατήστε το βέλος στην κίτρινη γραμμή, γέρνοντας ελαφρά την κάμερα προς τα κάτω/επάνω εάν πηγαίνει πάνω/κάτω αντίστοιχα
  • Όταν φτάσετε περίπου στις 180 μοίρες, η λειτουργία Pano θα σταματήσει και η εικόνα θα αποδοθεί

  Λόγος διαστάσεων και προσανατολισμός

  Αν και είναι πολύ διασκεδαστικό να τραβάτε ένα πλήρες πανόραμα 180 μοιρών, θα δυσκολευτείτε να επιτύχετε μια ελκυστική σύνθεση με τόσο ακραίες διαστάσεις εικόνας. Μπορείτε να σταματήσετε την λήψη σας και να αποδώσετε την εικόνα σε οποιοδήποτε σημείο πατώντας ξανά το κουμπί κλείστρου. Είναι καλύτερο να ξεκινήσετε λίγο πριν και να ολοκληρώσετε λίγο μετά τη σύνθεση που θέλετε.

  Στη συνέχεια, μπορείτε να κάνετε πιο συγκεκριμένη τη σύνθεση περικόπτοντας την εικόνα στην επεξεργασία. Αυτό σας δίνει πολύ περισσότερο έλεγχο στη σύνθεσή σας και αξίζει πάντα να έχετε λίγο περισσότερο χώρο, δεν μπορείτε να επαναφέρετε ό,τι δεν υπάρχει.

  Ένα πανόραμα δεν χρειάζεται να είναι μια εικόνα προσανατολισμένη στο τοπίο. Μπορείτε επίσης να γείρετε την κάμερά σας για να τραβήξετε πανοραμικά πορτρέτα. Αυτό είναι χρήσιμο εάν φωτογραφίζετε κάτι ψηλό και λεπτό, όπως ένα κτίριο. Απλώς περιστρέψτε την κάμερά σας 90 μοίρες αριστερόστροφα. Στη συνέχεια, θα ξεκινήσετε από το κάτω μέρος του θέματος που φωτογραφίζετε και θα γείρετε την κάμερα προς τα πάνω για να τραβήξετε το πανόραμα σας. Εάν σας είναι πιο εύκολο να κάνετε μετατόπιση με αριστερόστροφη κίνηση ή ξεκινώντας από το επάνω μέρος ενός κατακόρυφου θέματος και γέρνοντας την κάμερα προς τα κάτω, μπορείτε να το κάνετε αναστρέφοντας το iPhone σας κατά 180 μοίρες. Η εικόνα που τραβάτε θα παραμένει πάντα η σωστή προς τα επάνω, το μόνο που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι ότι ίσως χρειαστεί να προσαρμόσετε τον τρόπο που κρατάτε το iPhone σας ώστε να μην καλύπτετε τις κάμερες.

  Ωστόσο, μπορείτε να το αποφύγετε αυτό πατώντας στη δεξιά πλευρά της οθόνης για να μετακινήσετε το πλαίσιο ζωντανής προβολής προς τα δεξιά και να γυρίσετε το βέλος ώστε να δείχνει προς την αντίθετη κατεύθυνση. Στη συνέχεια, μπορείτε να μετακινήσετε με αριστερόστροφη κίνηση.

  • Πατήστε το κουμπί κλείστρου ανά πάσα στιγμή κατά τη μετατόπιση για να σταματήσετε τη λειτουργία Pano και να αποδώσετε την εικόνα
  • Γείρετε την κάμερά σας οριζόντια για να τραβήξετε κάθετες πανοραμικές εικόνες
  • Αγγίξτε τη δεξιά πλευρά της λεπτής λωρίδας για να μετακινήσετε τη μικρή προεπισκόπηση ζωντανής προβολής στα δεξιά της οθόνης
  • Μπορείτε τώρα να μετακινήσετε αριστερόστροφα ή να τραβήξετε κάθετα από πάνω προς τα κάτω

  Πώς να φτιάξετε ένα πορτρέτο πανοράματος

  Μια φωτογραφία πολλαπλών στιγμών απεικονίζει το ίδιο άτομο σε διάφορα σημεία και θέσεις μέσα στην ίδια εικόνα. Παραδοσιακά, αυτό θα μπορούσε να δημιουργηθεί με την τοποθέτηση της κάμερας σε ένα τρίποδο, τη λήψη πολλαπλών εικόνων του ατόμου και τη μη αυτόματη ανάμειξη των εικόνων μεταξύ τους σε λογισμικό επεξεργασίας.

  Ωστόσο, ένα παρόμοιο αποτέλεσμα μπορεί να επιτευχθεί χρησιμοποιώντας τη λειτουργία Pano του iPhone σας. Τοποθετήστε το θέμα σας στην αριστερή πλευρά του πλαισίου και ξεκινήστε.

  Όταν υπάρχει ένα αρκετά μεγάλο κενό στη δεξιά πλευρά, κρατήστε την κάμερα όσο πιο ακίνητη γίνεται και κατευθύνετε το θέμα σας στο κενό αυτό. Μόλις βρεθεί στη θέση του, συνεχίστε. Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία – μετακινώντας το θέμα σας στη δεξιά πλευρά του κάδρου – για να δημιουργήσετε την πολλαπλότητά σας. Αυτό απαιτεί λίγη δοκιμή και υπομονή για να γίνει σωστό, αλλά τα αποτελέσματα σίγουρα αξίζουν τον κόπο.

  • Ανοίξτε την εφαρμογή Κάμερα και επιλέξτε λειτουργία Pano
  • Τοποθετήστε το θέμα σας στην αριστερή πλευρά του πλαισίου και αρχίστε να μετακινείτε μέχρι να δημιουργήσετε ένα αρκετά μεγάλο κενό ώστε να μπορούν να μετακινηθεί το θέμα σας
  • Κρατήστε την κάμερα ακίνητη μέχρι να βρεθεί στη νέα θέση του το θέμα σας και συνεχίστε τη μετατόπιση
  • Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία ή πατήστε ξανά το κλείστρο για να αποδώσετε την πολλαπλότητά σας

  Aκολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed. Ακολουθήστε επίσης το AppleWorldHellas.com σε FacebookTwitterInstagram, και YouTube

  Dimitrios Georgoulas
  Dimitrios Georgoulas
  Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.