11.3 C
Athens
Saturday, April 20, 2024
More

  Η ακύρωση του αυτοκινήτου της Apple είναι μια λογική κίνηση που πρέπει να γιορτάσουμε

  Ακόμη και ως μεγάλος λάτρης των αυτοκινήτων βλέπω την ακύρωση του έργου ηλεκτρικών αυτοκινήτων από την Apple υπέρ της προσπάθειας της τεχνητής νοημοσύνης ως τίποτα άλλο παρά καλά νέα.

  Η Apple τράβηξε την πρίζα την Τρίτη στο καταδικασμένο Project Titan, την προσπάθειά της εδώ και μια δεκαετία να κατασκευάσει ένα αυτοοδηγούμενο ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία θα αναθέσει ξανά μηχανικούς λογισμικού από το έργο αυτόνομων οχημάτων για να εργαστούν σε γενετική τεχνητή νοημοσύνη.

  Κάποιοι ίσως βρουν αυτή την κίνηση της Apple αποκαρδιωτική και, ναι, ήταν πάντα διασκεδαστικό να φανταζόμαστε πώς θα ήταν ένα αυτοκίνητο της Apple. Ωστόσο, η πλέον εγκαταλελειμμένη στρατηγική της Apple για τα αυτοκίνητα εκτελείται ήδη στο απόγειο του δυνατού από κάθε άλλη αυτοκινητοβιομηχανία. Και ενώ το OpenAI, η Google και το Facebook σαφώς δεν ενδιαφέρονται εξ αποστάσεως να περιμένουν μια ηθική λύση στα πολλά, πολλά προβλήματά τους, νομίζω ότι η Apple έχει τις καλύτερες πιθανότητες να επιφέρει θετικές αλλαγές στον τομέα της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης.

  Το Project Titan, το έργο για ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο της Apple, ήταν αρχικά μια λανθασμένη ιδέα. Η αυτοκινητοβιομηχανία είναι εντελώς αντίθετη με τον τρόπο λειτουργίας της Apple.

  Ενώ ένα αυτοοδηγούμενο αυτοκίνητο είναι η «μητέρα όλων των προβλημάτων τεχνητής νοημοσύνης», όπως περιγράφεται από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Apple Tim Cook, η δημιουργία της απαραίτητης υποδομής για πρωτότυπο, κατασκευή, αποστολή, προβολή, πώληση και εξυπηρέτηση ενός στόλου ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι η μητέρα σε υλικοτεχνικά προβλήματα.

  Σίγουρα, η Apple προσέλαβε έναν αρκετά καλό τεχνικό για να διευθύνει την εταιρεία. Αλλά η κατασκευή ενός αυτοκινήτου θα βρισκόταν πολύ έξω από τον τομέα θεσμικής τεχνογνωσίας της Apple. Η Apple πέρασε από μια εταιρεία που κατασκευάζει υπολογιστές σε μια εταιρεία που κατασκευάζει υπολογιστές και φορητές συσκευές αναπαραγωγής μουσικής, στη συνέχεια smartphone, μετά tablet, μετά smartwatches, μετά ασύρματα ακουστικά και τώρα headset επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας.

  Κάθε νέα κατηγορία προϊόντων της Apple είναι μια φυσική επέκταση αυτού που προηγήθηκε, ένα σκαλοπάτι που βασίζεται στη θεσμική γνώση των διδαγμάτων. Η μαζική κατασκευή και πώληση ενός αυτοκινήτου —όχι απλώς να χαζεύεις ιδέες στο στούντιο σχεδιασμού— έχει τόσα λίγα κοινά με την Apple που γνωρίζουμε σήμερα που για να γίνει αυτό αποτελεσματικά θα απαιτούσε πρακτικά μια ολοκαίνουργια εταιρεία.

  Η Apple θα χρειαζόταν χιλιάδες νέες προσλήψεις με διαφορετικούς τομείς εξειδίκευσης στη μηχανική, νέες συνεργασίες με νέους κατασκευαστές, νέους νομικούς και ρυθμιστικούς εμπειρογνώμονες, ένα εντελώς νέο δίκτυο καταστημάτων και κέντρων εξυπηρέτησης σε όλη τη χώρα και έναν νέο κλάδο διαχείρισης για να το κάνει αυτό όλα πραγματικότητα και να τα κάνει να λειτουργούν στα δικά της υψηλά στάνταρ.

  Όλα αυτά για να εισέλθουν σε μια βιομηχανία με περίφημα μικρά περιθώρια κέρδους γύρω στο 9% — πολύ μακριά από το 26% της Apple.

  Όσο η Apple δεν χρειάζεται να ενταχθεί στην αυτοκινητοβιομηχανία, η αυτοκινητοβιομηχανία δεν χρειάζεται την Apple. Η Apple εισέρχεται σε μια αγορά μόνο όταν πιστεύει ότι έχει κάτι ξεχωριστό να προσφέρει. Μια νέα τεχνολογία στο μανίκι της, μια ριζοσπαστική ιδέα ή μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση.

  Και το παραπάνω φαίνεται ξεκάθαρα εδώ:

  • Σε σύγκριση με το TRS-80 και το Commodore PET, το Apple II ήταν το μόνο με πλήρες χρώμα και οκτώ υποδοχές επέκτασης για εύκολη επεξεργασία.
  • Το Macintosh μείωσε το πειραματικό νέο γραφικό περιβάλλον χρήστη σε επιθετικά χαμηλή τιμή σε σύγκριση με ό,τι πριν.
  • Το iMac ήταν βασικά ένας Power Macintosh G3 χαμηλών προδιαγραφών. Ωστόσο, ήταν επίσης ο ευκολότερος τρόπος για να μπείτε στο διαδίκτυο, συσκευασμένο σε ένα ελκυστικό σχέδιο.
  • Το iPod ήταν απλώς ένα άλλο MP3 player που βασιζόταν σε σκληρό δίσκο, αλλά η διεπαφή του με τον τροχό κλικ το έκανε άμεσα να ξεχωρίσει. Και το iTunes Music Store ήταν ο πρώτος και καλύτερος τρόπος για να αγοράσετε μουσική χωρίς να πάτε στο κατάστημα και να πάρετε ένα CD στο σπίτι.
  • Το iPhone ήταν το πρώτο smartphone που πίστεψε σε μια μεγάλη οθόνη αφής και ένα ισχυρό λειτουργικό σύστημα βασισμένο στο OS X, μεταξύ αμέτρητων άλλων καινοτομιών UI.
  • Τα AirPods δημιούργησαν μια νέα κατηγορία ακουστικών Bluetooth που είναι ευκολότερα στη χρήση και τη φόρτιση. Όλοι έχουν αντιγράψει το σχέδιο της Apple από τότε.

  Από ό,τι έχουμε ακούσει, ο αρχικός στόχος του Project Titan ήταν να παράγει ένα αυτοοδηγούμενο ηλεκτρικό αυτοκίνητο με μπαταρία. Δέκα χρόνια πριν; Σίγουρα, αυτή ήταν μια πολύ πρωτότυπη ιδέα. Το 2014, η Tesla είχε ένα και μοναδικό αυτοκίνητο προς πώληση, το μοντέλο S. που μόλις κυκλοφόρησε πούλησε αριθμό ρεκόρ αυτοκινήτων το προηγούμενο έτος — 22.000. (Η Toyota πούλησε περισσότερα σε μια εβδομάδα.)

  Αυτές τις μέρες, υπάρχουν τα Tesla Model S, Tesla Model X, Tesla Model 3, Tesla Model Y, Tesla Cybertruck, Ford Mustang Mach-E, Ford F-150 Lightning, Ford E-Transit, Volkswagen ID.4, Volkswagen ID.7 , Volkswagen ID.Buzz, Nissan Ariya, Hyundai Ioniq 5, Hyundai Ioniq 6, Kia Niro EV, Kia EV6, Kia EV9, Toyota bZ4X, Subaru Solterra, Lucid Air, Chevrolet Silverado EV, Chevrolet Blazer EV, EV,Chevrolet Blazer, Lyriqdi, Rivian R1T, Rivian R1S, Mercedes EQB SUV, Mercedes EQE sedan, Mercedes EQE SUV, Mercedes EQS sedan, Mercedes EQS SUV, BMW iX, BMW i4, BMW i5, BMW i7, Polestar 2, Polestar 3, Polestar 4, Volvo EX90, Volvo EX30 και πιθανώς και άλλα που ξεχνάμε.

  Η αυτοκινητοβιομηχανία δεν είναι μονοπώλιο. Υπάρχουν δεκάδες αυτοκινητοβιομηχανίες σε ανταγωνιστικό σημείο και δεκάδες ακόμη startups. Ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς δοκιμάζεται ήδη.

  Ένα ηλεκτρικό αυτοοδηγούμενο αυτοκίνητο με μπαταρία θα ήταν μια τεράστια επανάσταση πριν από 10 χρόνια. Αλλά τώρα, όλοι προσπαθούν να χτίσουν ακριβώς αυτό.

  Το άλλο μισό της ιστορίας είναι ότι η Apple μετακινεί τους μηχανικούς από το αυτοκίνητο της Apple για να εργαστούν σε επερχόμενες λειτουργίες AI. Η Apple είναι στην καλύτερη θέση για να κάνει σωστά την τεχνητή νοημοσύνη. Για να δείξει στον κόσμο ότι δεν χρειάζεται να κινηθείτε γρήγορα, άτσαλα, με πολλά κενά ασφαλείας, ρατσισμό και γενικότερα επικίνδυνα.

  Εδώ η Apple μπορεί να παίξει με την απόλυτη δύναμή της: Να εισέλθει αργά σε μια αγορά με μια ριζικά διαφορετική φιλοσοφία που το κάνει σωστά. Αν αυτό δεν είναι μια κλασική κίνηση της Apple, δεν ξέρω τι είναι.

  Η Apple έχει τη δύναμη, το εύρος ζώνης και τους πόρους για να κατασκευάσει ένα προϊόν που βασίζεται σε εξατομικευμένα, επιμελημένα δεδομένα εκπαίδευσης. Η Apple έχει τη διορατικότητα να δοκιμάσει διεξοδικά και αυστηρά το προϊόν της πριν από την κυκλοφορία. Και το καλύτερο από όλα, η Apple έχει την αυτοσυγκράτηση να περιμένει μέχρι να τα καταφέρει σωστά.

  Εάν η Apple δεν μπορεί να το κάνει σωστά, η Apple δεν ασχολείται.

  Μην θρηνείτε για την ακύρωση του αυτοκινήτου της Apple – το OpenAI χρειάζεται μια κλωτσιά περισσότερο από τη Hyundai.

  Aκολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed. Ακολουθήστε επίσης το AppleWorldHellas.com σε FacebookTwitterInstagram, και YouTube

  Dimitrios Georgoulas
  Dimitrios Georgoulas
  Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.