13.7 C
Athens
Saturday, April 20, 2024
More

  Βασικά στοιχεία φωτογραφίας iPhone: Λήψη ασπρόμαυρων φωτογραφιών

  Ενώ η έγχρωμη φωτογραφία έχει γίνει εδώ και καιρό η προεπιλογή για επαγγελματίες που εργάζονται, λάτρεις και περιστασιακά snappers, η ασπρόμαυρη φωτογραφία εξακολουθεί να είναι πάντα στη μόδα. Ενώ το ασπρόμαυρο βίντεο έχει γίνει κάτι σαν καινοτομία, μια στυλιζαρισμένη επιλογή που υιοθετήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τον περίεργο indie σκηνοθέτη, οι μονόχρωμες φωτογραφίες έχουν αποδειχθεί βασικός πυλώνας.

  Υπάρχει ένας ρομαντισμός σε μια ασπρόμαυρη φωτογραφία, είναι ένα χαρακτηριστικό της καλών τεχνών και μια επιστροφή σε μια πιο απλή εποχή. Αλλά ο κύριος λόγος για τον οποίο επιμένει η ασπρόμαυρη φωτογραφία δεν είναι αναμφισβήτητα τίποτα πιο περίπλοκο από την αισθητική. Οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες φαίνονται πολύ καλές. Αφαιρέστε το χρώμα και αφαιρείτε μια πληθώρα επιπλοκών. Η ασπρόμαυρη φωτογραφία είναι ωμή και εύπεπτη. Και παρόλο που χρονολογείται από την εποχή της δημιουργίας αναλογικών εικόνων, δεν υπάρχει λόγος να μην μπορείτε να τραβήξετε ασπρόμαυρες φωτογραφίες στην πρωτοποριακή φωτογραφική μηχανή που υπάρχει στο iPhone σας.

  Δοκιμάστε μια ασπρόμαυρη μετατροπή

  Μερικές φορές μια έγχρωμη εικόνα απλά δεν λειτουργεί. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι τα μη συμπληρωματικά χρώματα συγκρούονται μεταξύ τους, απλά δεν υπάρχει αρκετό χρώμα, οπότε η εικόνα φαίνεται επίπεδη και θαμπή ή επειδή ο σκληρός φωτισμός δημιουργεί σκληρές, αντιαισθητικές σκιές σε όλο το κάδρο. Αλλά προτού παραδώσετε την εικόνα σας στον κάδο, ανοίξτε την στο πρόγραμμα επεξεργασίας της εφαρμογής Φωτογραφίες και μετατρέψτε τη χρησιμοποιώντας ένα μονοχρωματικό φίλτρο.

  Μπορεί να διαπιστώσετε ότι η απλοποιημένη χρωματική παλέτα μεταμορφώνει την εικόνα, επιτρέποντάς σας να εστιάσετε στο θέμα ή τα σχήματα και τα μοτίβα μέσα στο κάδρο πολύ πιο αποτελεσματικά. Βλέπετε, μια μονόχρωμη μετατροπή θα απλοποιήσει τη σκηνή σας και ενδεχομένως θα καταπνίξει στοιχεία που αποσπούν την προσοχή μέσα στο κάδρο. Εξακολουθεί να είναι η καλύτερη πρακτική να τραβάτε σκόπιμα ασπρόμαυρα, αλλά πολλές υπέροχες φωτογραφίες έχουν ζωντανέψει στην επεξεργασία.

  • Ανοίξτε την εφαρμογή Φωτογραφίες και βρείτε τη φωτογραφία που έχετε επιλέξει
  • Πατήστε Επεξεργασία στην επάνω δεξιά γωνία
  • Επιλέξτε το εικονίδιο Φίλτρα (τρεις δακτύλιοι)
  • Επιλέξτε ένα από τα ασπρόμαυρα φίλτρα

  Δημιουργήστε μια vintage ατμόσφαιρα

  Μετατρέψτε μια εικόνα σε ασπρόμαυρη εάν είναι θορυβώδης ή το θέμα σας είναι ελαφρώς θολό. Ο θόρυβος αναφέρεται σε ένα έγχρωμο κόκκο που μειώνει την ποιότητα μιας φωτογραφίας. Εμφανίζεται όταν ο αισθητήρας μιας κάμερας γίνεται πιο ευαίσθητος στο φως για να μετριάσει τις συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

  Αυτό ελέγχεται μέσω μιας ρύθμισης έκθεσης που ονομάζεται ISO, την οποία το iPhone σας προσαρμόζει αυτόματα. Όσο περισσότερο πιέζεται ο αισθητήρας, τόσο πιο έντονος γίνεται ο θόρυβος. Τα πιο πρόσφατα iPhone μπορούν να μειώσουν δραματικά το θόρυβο χρησιμοποιώντας υπολογιστική φωτογραφία για την αφαίρεσή του και προσφέροντας Νυχτερινή λειτουργία, η οποία επιτρέπει περισσότερο φως στην κάμερα εκτελώντας μεγάλες εκθέσεις και αποφεύγοντας έτσι την ανάγκη ώθησης της ευαισθησίας του αισθητήρα. Αλλά μπορείτε να αφαιρέσετε μόνο ψηφιακά τόσο πολύ θόρυβο και η Νυχτερινή λειτουργία θα προσθέσει θόλωση κίνησης στα κινούμενα θέματα.

  Ένα απλό hack είναι να μετατρέψετε μια θορυβώδη ή ελαφρώς απαλή εικόνα ασπρόμαυρη. Οι πολύχρωμες κηλίδες θα φαίνονται να μοιάζουν με κόκκους φιλμ – μια υφή που υπάρχει στο επεξεργασμένο φιλμ – και η αυξημένη αντίθεση θα βοηθήσει στην κάπως απόκρυψη των απαλών περιοχών του κάδρου (αυτό βοηθά μόνο τις εικόνες που είναι διακριτικά θολές). Και, καθώς το ασπρόμαυρο παραπέμπει στην εποχή της φωτογραφίας αναλογικού φιλμ, τείνουμε να είμαστε πιο επιεικής όταν βλέπουμε ατέλειες σε μια μονόχρωμη εικόνα.

  • Ελέγξτε για να δείτε αν η εικόνα σας φαίνεται αισθητά θορυβώδης
  • Ελέγξτε για να δείτε αν υπάρχει ένα διακριτικό θάμπωμα
  • Μετατρέψτε την εικόνα σας σε ασπρόμαυρη στην εφαρμογή Φωτογραφίες για να της δώσετε μια vintage ατμόσφαιρα

  Πώς να δείτε σε μαύρο και άσπρο

  Οι μονόχρωμες εικόνες μπορούν να μετριάσουν τα κακά χρώματα, το θόρυβο ή το θάμπωμα, για να γίνετε ένας πραγματικά υπέροχος ασπρόμαυρος φωτογράφος, πρέπει να φωτογραφίζετε με πρόθεση.

  Στην εποχή του φιλμ, οι φωτογράφοι έπρεπε να κοιτάξουν μέσα από ένα αναλογικό, οπτικό σκόπευτρο. Έπρεπε να μάθουν να βλέπουν ασπρόμαυρο. Σήμερα, οι περισσότερες φωτογραφικές μηχανές διαθέτουν ηλεκτρονικά σκόπευτρα ή οθόνες, έτσι ώστε ο φωτογράφος να μπορεί να δει μια ακριβή ψηφιακή αναπαράσταση του πώς θα μοιάζει η εικόνα όταν τραβηχτεί, ακόμη και σε ασπρόμαυρο.

  Τα iPhone είναι εξοπλισμένα με ασπρόμαυρα φίλτρα που μπορούν να εφαρμοστούν στην οθόνη ζωντανής προβολής πριν τραβήξετε τη λήψη. Και ακόμη καλύτερα, οι πληροφορίες χρώματος διατηρούνται επίσης. Έτσι, εάν αλλάξετε ξαφνικά γνώμη, μπορείτε πάντα να μετατρέψετε τις ασπρόμαυρες σας εικόνες ξανά σε έγχρωμες.

  • Ανοίξτε την εφαρμογή Κάμερα και μετακινήστε το με μια κίνηση προς τα πάνω στην οθόνη ζωντανής προβολής
  • Θα εμφανιστεί μια γραμμή εικονιδίων, πατήστε το εικονίδιο με τους τρεις δακτυλίους για να επιλέξετε Φίλτρα
  • Επιλέξτε το μονοφωνικό φίλτρο που προτιμάτε και τραβήξτε μια φωτογραφία
  • Ανοίξτε τη φωτογραφία στην εφαρμογή Φωτογραφίες και πατήστε Επεξεργασία
  • Επιλέξτε ξανά το εικονίδιο των τριών κουδουνιών
  • Πατήστε το Αρχικό φίλτρο για να επαναφορά του χρώματος της εικόνας

  Αναζητήστε γραμμές, σχήματα και υφή

  Οι ασπρόμαυρες εικόνες συμπεριφέρονται διαφορετικά από τις έγχρωμες εικόνες. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν συμπληρωματικά ή αντίθετα χρώματα για να τραβήξουν την προσοχή του θεατή, ενώ οι θερμότερες ή ψυχρότερες θερμοκρασίες χρώματος μπορούν να αλλάξουν εντελώς τη διάθεση μιας εικόνας.

  Αφαιρέστε όλα αυτά και ξαφνικά τα σχήματα και οι υφές έρχονται πραγματικά στο προσκήνιο. Αναζητήστε σχήματα και υφές που θα τραβήξουν το βλέμμα του θεατή, καθώς και γραμμές που οδηγούν τον θεατή προς το εστιακό σημείο της εικόνας.

  Το σχήμα και η υφή δεν περιορίζονται μόνο σε φυσικά αντικείμενα. Μια σκηνή μπορεί να φαίνεται τελείως διαφορετική σε διαφορετικές ώρες της ημέρας και σε διαφορετικές συνθήκες, ανάλογα με το πώς το φως πέφτει σε αντικείμενα και τον τρόπο με τον οποίο ρίχνονται οι σκιές.

  Να προσέχετε και τα μοτίβα. Ευθυγραμμίστε αντικείμενα πανομοιότυπου σχήματος για να δημιουργήσετε συμμετρία ή πλαίσια μέσα σε πλαίσια. Συνθέστε ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο μέχρι τις άκρες του πλαισίου και πέρα, ώστε να σας μείνει ένα μοτίβο. Με παρόμοιο τρόπο, η εξάρτηση από το σχήμα και την υφή σημαίνει ότι οι ασπρόμαυρες εικόνες μπορούν να δημιουργήσουν πολύ αποτελεσματικές περιλήψεις.

  Πώς να χρησιμοποιήσετε την αντίθεση και τον τόνο

  Οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες τονίζουν επίσης τον τόνο (τη μεταβαλλόμενη φωτεινότητα των στοιχείων μέσα σε μια εικόνα). Αυτό σημαίνει ότι οι σκηνές υψηλής αντίθεσης, οι οποίες αποφεύγονται συχνότερα κατά την έγχρωμη λήψη, μπορούν να προσφέρουν πολλές δυνατότητες φωτογραφίας. Οι πιο ήπιες συνθήκες φωτισμού λειτουργούν επίσης καλά, αρκεί να υπάρχει αρκετή τονική ποικιλία από λευκά έως μαύρα και όλα τα ενδιάμεσα. Μια εικόνα που εμφανίζει μόνο γκρι τόνους θα φαίνεται συχνά θαμπή και επίπεδη.

  Η αντίθεση μεταξύ των τόνων βοηθά τα σχήματα και τις υφές να αναδυθούν, ενώ παρέχει επίσης μια πραγματική αίσθηση βάθους. Το φως και η σκιά είναι το κλειδί κατά την αναζήτηση αντίθεσης.

  Παραδείγματα αυτού περιλαμβάνουν το απαλό φως του παραθύρου που φωτίζει ένα θέμα που στέκεται σε ένα σκοτεινό δωμάτιο, το φως που χτυπά έναν λευκό φάρο που βρίσκεται πάνω σε έναν ουρανοξύστη ή έναν πεζό με οπίσθιο φωτισμό, ρίχνοντας μια μεγάλη σκιά.

  Πώς να τραβήξετε μια μονο-μινιμαλιστική φωτογραφία

  Μαύρο και άσπρο και μινιμαλισμός πάνε μαζί σαν καφές και γάλα. Η μινιμαλιστική φωτογραφία περιστρέφεται γύρω από την απλότητα. Πρόκειται για τον καθαρισμό του πλαισίου, κόβοντας όσο το δυνατόν περισσότερους περισπασμούς και χρησιμοποιώντας χώρο, σχήμα και τόνο για να τονιστεί το θέμα. Σκεφτείτε ένα μοναχικό δέντρο με οπίσθιο φωτισμό στην κορυφή ενός λόφου, με φόντο έναν ομοιόμορφο συννεφιασμένο ουρανό ή ένα άτομο που περπατά μπροστά από ένα απλοϊκό μοντέρνο κτίριο.

  Η μονοχρωμία χρησιμοποιείται τόσο συχνά στη μινιμαλιστική φωτογραφία, επειδή απλοποιεί περαιτέρω το κάδρο εξαλείφοντας τυχόν χρώματα που αντιτίθενται ή αποσπούν την προσοχή, ενώ παράλληλα ενισχύει το σχήμα του θέματος. Αυτό σας επιτρέπει να ελέγχετε ακριβώς τι ελκύει ο θεατής.

  • Βρείτε μια καθαρή σκηνή με πολύ χώρο
  • Αναζητήστε ή περιμένετε για ένα μόνο θέμα που μπορείτε να καδράρετε στην ευρύτερη σκηνή
  • Μην συνθέτετε το θέμα πολύ σφιχτά – βεβαιωθείτε ότι υπάρχει αρκετός αρνητικός χώρος
  • Καταγράψτε την εικόνα σας και μετατρέψτε την σε ασπρόμαυρη στην εφαρμογή Φωτογραφίες

  Πώς να επεξεργαστείτε το ασπρόμαυρο

  Το πρώτο βήμα είναι να μετατρέψετε την εικόνα σας σε ασπρόμαυρη. Εάν χρησιμοποιείτε τη σουίτα επεξεργασίας της εφαρμογής Φωτογραφίες, μπορείτε είτε να ξεκινήσετε με το ασπρόμαυρο φίλτρο που προτιμάτε (αν δεν φωτογραφίζατε ήδη με αυτό) είτε μπορείτε να μεταβείτε στις ρυθμίσεις Προσαρμογή και να ορίσετε το ρυθμιστικό Κορεσμού στο -100.

  Το πρώτο θα σας δώσει άμεσα αποτελέσματα που μπορείτε στη συνέχεια να προσαρμόσετε σύμφωνα με το δικό σας γούστο, ενώ το δεύτερο θα προσφέρει έναν πιο επίπεδο, κενό καμβά για να δουλέψετε. Δεδομένου ότι η αντίθεση είναι το θεμέλιο μιας καλής ασπρόμαυρης φωτογραφίας, το ρυθμιστικό αντίθεσης είναι ο φίλος σας.

  Μπορείτε επίσης να αυξήσετε την αντίθεση της εικόνας σας ρίχνοντας τις σκιές, ενισχύοντας το μαύρο σημείο, σηκώνοντας τα Highlights ή αυξάνοντας τα ρυθμιστικά Definition. Ωστόσο, είναι εύκολο να υπερβείτε τα όρια όταν προσθέτετε αντίθεση.

  Ένα προσεγμένο κόλπο είναι να αφήσετε την τελική επεξεργασία και να επιστρέψετε αργότερα με φρέσκα μάτια, για να μετρήσετε την ένταση της δουλειάς σας. Εάν θέλετε να προσθέσετε λίγο περισσότερο τονικό εύρος στην ασπρόμαυρη εικόνα σας, μπορείτε να ανασηκώσετε τις σκιές. Απλώς βεβαιωθείτε ότι δεν τα σηκώνετε πολύ μακριά, καθώς αυτό μπορεί να εξουδετερώσει τα μαύρα και να κάνει την εικόνα να φαίνεται επίπεδη.

  • Ανοίξτε την εικόνα σας στη σουίτα επεξεργασίας της εφαρμογής Φωτογραφίες
  • Είτε επιλέξτε ένα μονοφωνικό φίλτρο μέσω του εικονιδίου τριών δακτυλίων είτε ορίστε το Saturation σε -100
  • Χρησιμοποιήστε το Contrast, το Black Point και το Definition για να σκουρύνετε τα μαύρα
  • Αυξήστε τα Highlights για να αυξήσετε τα λευκά
  • Ενισχύστε τις σκιές για να αυξήσετε το τονικό εύρος

  Aκολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed. Ακολουθήστε επίσης το AppleWorldHellas.com σε FacebookTwitterInstagram, και YouTube

  Dimitrios Georgoulas
  Dimitrios Georgoulas
  Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.