Sunday, May 19, 2024

Τι ρίσκο παίρνει η Apple διακόπτοντας όλες τις πωλήσεις και τις λειτουργίες της στη Ρωσία

Οι κινήσεις της Apple να εγκαταλείψει την αγορά της Ρωσίας μπορεί να έχουν μικρό οικονομικό αντίκτυπο στην Apple, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι ενδέχεται να βλάψουν τις σχέσεις με προμηθευτές σύμφωνα με όσα αναφέρει αναλυτής.

Το Apple Pay ήταν από τις πρώτες υπηρεσίες που σταμάτησαν στη Ρωσία λόγω της εισβολής της χώρας στην Ουκρανία. Στη συνέχεια, η Apple διέκοψε όλες τις διαδικτυακές πωλήσεις του Apple Store στην περιοχή.

Ο οικονομικός ερευνητής και διαχειριστής αμοιβαίων κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου Daniel Martins, υποστηρίζει ότι η Ρωσία είναι πλέον πιθανό να αντιμετωπίσει οικονομική κατάρρευση. “Ως σημαντικός παγκόσμιος προμηθευτής καταναλωτικών προϊόντων και υπηρεσιών, η Apple θα πρέπει να επηρεαστεί,” από αυτό.

Ο αντίκτυπος θα πρέπει να έρθει από την άποψη των άμεσων πωλήσεων της Apple, καθώς και από την επίδραση οποιουδήποτε ρωσικού προμηθευτή τεχνολογίας που ενδέχεται να απαγορευτεί να συνεργαστεί με την εταιρεία.

Ωστόσο, ο Martins αναφέρει ότι η Ρωσία αντιπροσωπεύει μόνο περίπου το 2% της παγκόσμιας οικονομίας. Και αυτό με βάση προηγούμενες εκτιμήσεις το 2020, τα έσοδα της Apple στη συγκεκριμένη περιοχή ανήλθαν σε 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Ενώ αυτό θα μπορούσε να φαίνεται σαν ένας τεράστιος αριθμός για πολλές εταιρείες», συνεχίζει ο Martins, «αντιπροσώπευε λιγότερο από το 1% των συνολικών πωλήσεων της Apple εκείνο το έτος».

Κατά συνέπεια, η Apple δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από τη διακοπή των πωλήσεων στη Ρωσία. Υπάρχει πραγματικά μόνο η προοπτική δυσκολιών στη συνεργασία με τους προμηθευτές στην περιοχή.

“Καθώς η Ρωσία απομονώνεται οικονομικά περισσότερο από τον υπόλοιπο κόσμο, οι διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού ενδέχεται να γίνουν σημαντικές”, συνεχίζει. “Ωστόσο, ενώ αυτό μπορεί να αφορά ορισμένες εταιρείες, η Apple έχει πολύ λιγότερα να φοβηθεί”.

«Με βάση τα δεδομένα που συνέλεξα το 2020, η εταιρεία δεν έχει προμηθευτή στη Ρωσία (ή στην Ουκρανία, για το θέμα αυτό)», γράφει ο Martins. “Πάνω από το 80% από αυτούς βρίσκονται στην Κίνα, την Ιαπωνία και μερικές ασιατικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ταϊβάν, της Νότιας Κορέας και του Βιετνάμ”.

Υπάρχουν και άλλα ζητήματα που ο Martins δεν αναφέρει όμως, όπως η Apple μόλις άνοιξε πολύ πρόσφατα τα πρώτα φυσικά γραφεία της στη Ρωσία. Όλες οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε ορισμένα επίπεδα στην περιοχή υποχρεούνται πλέον από το νόμο να διατηρήσουν παρουσία στη χώρα.

Όπως έχει αναφέρει το AppleInsider, ωστόσο, η Apple χρησιμοποιεί 10 μεταλλουργεία και διυλιστήρια που έχουν την έδρα τους στη Ρωσία. Τα χρησιμοποιεί καθώς η χώρα είναι σημαντικός παραγωγός πρώτων υλών, συμπεριλαμβανομένου του τιτανίου και του παλλαδίου.

Το τιτάνιο παράγεται επίσης στις ΗΠΑ και την Κίνα, οπότε η Ρωσία δεν είναι αποκλειστικός προμηθευτής. Ωστόσο, είναι ο κύριος παραγωγός παλλαδίου στον κόσμο, το οποίο χρησιμοποιείται συχνά για ηλεκτρόδια και άλλα εξαρτήματα.

Τέλος, τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία είναι σημαντικοί παραγωγοί ενέργειας. Οι προμήθειες είναι ήδη περιορισμένες και η σύγκρουση οδηγεί σε εκτίναξη των τιμών.

Ακολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed. Ακολουθήστε επίσης το AppleWorldHellas.com σε FacebookTwitterInstagram, και YouTube

Dimitrios Georgoulas
Dimitrios Georgoulas
Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.