21 C
Athens
Friday, April 26, 2024
More

    Γιατί θα λατρεύαμε ένα iOS Macbook

    H Apple την άλλη εβδομάδα θα πραγματοποιήσει ένα εκπαιδευτικό event και εκεί αναμένουμε να δούμε ένα επόμενης γενιάς οικονομικό iPad που ίσως φέρει ακόμη και υποστήριξη του Apple Pencil. Επίσης δεν θα αποτελέσει έκπληξη και η έλευση ενός νέου MacBook Air με ανανεωμένο hardware και οικονομικότερη τιμή.

    Θα λατρεύαμε όμως την ιδέα για κάτι που πολλοί το περιμένουν αλλά δεν έχει γίνει πράξη ακόμη. Για χρόνια όλοι έχουν σκεφτεί πως θα ήταν ένα MacBook με μια οθόνη αφής. H Google έχει κάτι τέτοιο στα Chromebooks – κάτι απολύτως φυσιολογικό μιας και η εταιρεία μπήκε στην αγορά αυτή την εποχή που οι οθόνες αφής ήταν πρακτικά παντού και έτσι απλά ακολούθησαν αυτό τo κύμα στα Chromebooks που λανσάρανε στην αγορά.

    Η Microsoft από την πλευρά της έχει laptops με οθόνη αφής γιατί μετά από χρόνια εφαρμογής των Windows Mobile και Windows Phone η εταιρεία κατάλαβε πως κανένα δεν τα κατάφερε όπως θα περίμενε στην αγορά. Έτσι λοιπόν η εταιρεία έφερε τις οθόνες αφής στα Windows με μεγάλα βέβαια σκαμπανεβάσματα από τα Windows 8 μέχρι και τα σημερινά Windows 10 που δίνουν μια πολύ ομαλή διεπαφή οθόνης αφής.

    Η Apple στην αντίπερα όχθη έχει ένα από τα πιο επιτυχημένα και δημοφιλή λειτουργικά συστήματα και που δεν είναι άλλο από το iOS. Η ιδέα του να δαπανήσει χρήματα, πηγές σε ανθρώπινο δυναμικό και μεγάλη προσπάθεια για να κάνει το MacOS φιλικό ως προς την αφή δεν έχει ιδιαίτερη λογική.

    Για την Apple θα ήταν πιο πρακτικό και πιο λογικό να φέρει στην αγορά ένα iOS laptop.

    Όταν για παράδειγμα δει κάποιος το 12 ιντσών MacBook που κυκλοφορεί στην αγορά εύκολα αντιλαμβάνεται πως έχουμε μια συσκευή με τα ρούχα του iPad. Είναι απίστευτα ελαφρύ, μοντέλο, έχει μόνο μια θύρα και είναι τρομερά εργονομικό. Δεν είναι λοιπόν υπερβολή να πούμε πως η Apple έκανε αυτό το Mac ένα iPad ουσιαστικά πέρα από το γεγονός πως δεν του έδωσε υποστήριξη στην οθόνη αφής.

    Από την άλλη πλευρά αν κάποιος δει ένα iPad Pro θα αντιληφθεί πως και αυτό είναι ότι πιο κοντινό έχει φέρει η Apple σε αυτή την κατηγορία συσκευών σε ένα Mac.

    Προσωπικά πιστεύουμε επίσης πως οι Α σειρά επεξεργαστών της Apple είναι κατά πολύ καλύτεροι από τους Core M της Intel.

    To παράδοξο λοιπόν των δύο παραπάνω εξισώσεων είναι πως έχουμε ένα MacBook που έχει τα πάντα πέρα από μια οθόνη αφής και από την άλλη έχουμε ένα iPad που έχει τα πάντα πέρα από την μεγάλη λειτουργικότητα. Τι θα γινόταν όμως αν τοποθετούσαμε αυτά τα δύο μαζί;

    Φανταστείτε ένα MacBook που δεν θα είχε εγκατεστημένο το MacOS αλλά θα έτρεχε το iOS άμεσα μάλιστα με το που το ανοίγατε, το ίδιο άμεσα θα πήγαινε στην κεντρική οθόνη και ο χρήστης θα είχε πρόσβαση σε εφαρμογές πού ήδη είχε κάνει λήψη στο iPhone ή στο iPad του.

    Μια συσκευή λοιπόν που θα ενσωμάτωνε τα καλύτερα χαρακτηριστικά των δύο κόσμων του MacBook και του iPad Pro.

    Σίγουρα σε αυτό το εγχείρημα θα υπήρχαν και δυσκολίες. Η ίδια η Apple έχει πει πως πολλοί άνθρωποι δεν βρίσκουν εργονομικά τα laptop που έχουν οθόνη αφής ή τουλάχιστον δεν τα θεωρούν τόσο εργονομικά όσο ένα tablet στον τομέα αυτό.

    Βέβαια δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως πολλοί από εμάς έχουμε μεγαλώσει σε εποχές που η επαφή με το δάχτυλο της μας στην οθόνη ήρθε πολύ αργότερα και με την έλευση των iPhone και iPad. Έτσι λοιπόν θεωρούμε το πληκτρολόγιο κάτι εργονομικό χωρίς δεύτερη σκέψη.

    Τα νέα παιδιά όμως έχουν ως κύρια διεπαφή την αφή με τους υπολογιστές σε σημείο που μπορεί να πιστεύουν πως όταν μια οθόνη δεν αντιδράει στο άγγιγμα τους τότε η συσκευή ίσως είναι χαλασμένη.

    Η αλήθεια είναι πως η εργονομία είναι κάτι ευμετάβλητο. Αν η δυνατότητα αφής της οθόνης δεν είναι ποτέ εκεί τότε ποτέ δεν την χρησιμοποιείς. Αν είναι εκεί τότε δεν χρειάζεται να την χρησιμοποιήσεις πάντα αλλά μόνο όταν έχει λογική για εσένα και σου δίνει την σωστή αίσθηση διεπαφής με την ίδια την συσκευή.

    Η Apple ήδη υποστηρίζει μια μεγάλη γκάμα χειρονομιών στο trackpad των Mac. Αυτές οι χειρονομίες είναι οι ίδιες για τους ανθρώπους που μεγάλωσαν με ένα iPad.

    Τα trackpads βέβαια είναι κάτι που δεν έχουν υποστήριξη στο iOS. Όταν το iPad Pro κυκλοφόρησε στην αγορά μαζί με το smart πληκτρολόγιο για αυτά είχαμε την κάλυψη της μιας ανάγκης χρηστών που αναζητούσαν ένα φυσικό πληκτρολόγιο στο iPad.

    Επίσης ας μην ξεχνάμε και το Apple TV όπου και εκεί δεν έχουμε κάποια οθόνη αφής ή πληκτρολόγιο από την Apple αντί αυτού η εταιρεία έφερε μια περιοχή χειρονομιών στο Siri Remote με μια τεχνολογία μαζί που την αποκαλεί εστιασμένη διεπαφή (focus interface). Με την μηχανή της εστιασμένης αυτής διεπαφής κάποιος μπορεί να κάνει μια χειρονομία στο Siri Remote και να επιλέξει διαφορετικά στοιχεία της διεπαφής του Apple TV.

    Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί άριστα σε ένα iOS laptop.

    Δεν υπάρχει αμφιβολία πως διαφορετικές εκδόσεις iOS laptops βρίσκονται στα εργαστήρια της Apple και στα ντουλάπια αυτών εδώ και πολύ καιρό.

    Πιστεύουμε ειλικρινά πως ίσως είναι η κατάλληλη εποχή για την Apple να επανεξετάσει αυτά τα πρωτότυπα μοντέλα και φέρει κάποιο στην αγορά.

    Ένα iOS Book ή ακόμη και iBook – ονομασίες που θα μπορούσε να έχει μια τέτοια συσκευή – θα κέρδιζε μεγάλο κοινό και θα ήταν άριστη επιλογή για τον εκπαιδευτικό χώρο και όχι μόνο. Η ανταπόκριση θα ήταν μεγάλη και η χρήση της θα είχε τεράστια ενδιαφέρον τόσο για την παλαιότερη όσο και για την νέα γενιά χρηστών.

    Dimitris Georgoulas
    Dimitris Georgoulas
    O Δημήτρης είναι συνιδιοκτήτης και αρθρογράφος του AppleWorldHellas. Κάτοχος διδακτορικού στα ασύρματα δίκτυα και την τεχνητή νοημοσύνη εργάζεται ως Project Manager στην εταιρεία ασφαλείας InnoSec και ως Marketing/Sales Director στην εταιρεία Nomikos Group of Companies. Αγαπημένη του συσκευή το iPhone 11 Pro Max του ενώ δεν αποχωρίζεται ποτέ πλέον το Retina MacBook Pro του. Μεγάλες του αδυναμίες η ψηφιακή φωτογραφία, και το σινεμά.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,600SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles