Tuesday, May 21, 2024

Η Apple εξαγοράζει γαλλική εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης που ειδικεύεται στην επεξεργασία επί της συσκευής

Η Apple εξαγόρασε την startup τεχνητής νοημοσύνης Datakalab με έδρα το Παρίσι εν μέσω της ώθησης της να παρέχει εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης μέσα από την ίδια την συσκευή.

Η Datakalab ειδικεύεται στη συμπίεση αλγορίθμων και στα ενσωματωμένα συστήματα AI. Η εξαγορά, που οριστικοποιήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, διεξήχθη αθόρυβα, αλλά σημειώθηκε σε μια κατάθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που εντοπίστηκε από τη γαλλική έκδοση Challenges (μέσω του iPhoneSoft).

Ενώ οι οικονομικές λεπτομέρειες της συναλλαγής παραμένουν άγνωστες, η κίνηση αποτελεί σχεδόν σίγουρα μέρος της ευρύτερης στρατηγικής της Apple να φέρει πιο εξελιγμένη τεχνολογία AI στις συσκευές της, όπως αυτές που αναμένεται να εισαχθούν στο iOS 18.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2016 από τους Xavier και Lucas Fischer και έκανε σημαντικά βήματα στην τεχνολογία AI εστιάζοντας σε αλγόριθμους βαθιάς μάθησης χαμηλής κατανάλωσης και υψηλής απόδοσης που λειτουργούν χωρίς να βασίζονται σε συστήματα που βασίζονται σε cloud. Αυτή η προσέγγιση ευθυγραμμίζεται με τη συχνά διαφημιζόμενη δέσμευση της Apple για το απόρρητο των χρηστών, την ασφάλεια των δεδομένων και την αξιόπιστη απόδοση, καθώς η τοπική επεξεργασία δεδομένων ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο παραβίασης δεδομένων και εξασφαλίζει ταχύτερους χρόνους επεξεργασίας.

Η τεχνογνωσία της startup στη συμπίεση νευρωνικών δικτύων ώστε να λειτουργούν αποτελεσματικά σε φορητές συσκευές όπως smartphone και tablet είναι πιθανότατα βασικός παράγοντας προς το συμφέρον της Apple. Ο Mark Gurman του Bloomberg ανέφερε πρόσφατα ότι το LLM της Apple θα εκτελείται εξ ολοκλήρου στη συσκευή, αντί μέσω του cloud όπως οι περισσότερες υπάρχουσες υπηρεσίες AI.

Τα εργαλεία AI της Apple μπορεί να είναι λιγότερο ικανά σε ορισμένες περιπτώσεις από τους άμεσους ανταγωνιστές της που βασίζονται στο cloud, αλλά ο Gurman πρότεινε ότι η εταιρεία θα μπορούσε να «καλύψει τα κενά» αδειοδοτώντας τεχνολογία από την Google και άλλους παρόχους υπηρεσιών τεχνητής νοημοσύνης.

Πριν από την εξαγορά της, η Datakalab συμμετείχε σε διάφορα έργα υψηλού προφίλ, συμπεριλαμβανομένων συνεργασιών με τη γαλλική κυβέρνηση και τη Disney. Η εταιρεία ανέπτυξε τεχνολογία ικανή να αναλύει τα ανθρώπινα συναισθήματα μέσω αναγνώρισης προσώπου και οπτικών δεδομένων, τα οποία αργότερα χρησιμοποιήθηκαν για την παρακολούθηση των αντιδράσεων του κοινού σε πραγματικό χρόνο κατά τη διάρκεια των κινηματογραφικών προβολών.

Η πρώτη ματιά στη νέα στρατηγική AI της Apple αναμένεται ευρέως να φτάσει μαζί με τις προεπισκοπήσεις των λειτουργικών συστημάτων επόμενης γενιάς στο WWDC στις αρχές Ιουνίου.

Aκολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed. Ακολουθήστε επίσης το AppleWorldHellas.com σε FacebookTwitterInstagram, και YouTube

Dimitrios Georgoulas
Dimitrios Georgoulas
Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.