16.1 C
Athens
Friday, April 26, 2024
More

    Πώς το πάθος του σχεδιασμού του Jony Ive μεταμόρφωσε την Apple στην εταιρεία που γνωρίζουμε σήμερα

    O Jony Ive οδήγησε την ομάδα που δημιούργησε το iPhone αλλά επίσης προσωπικά σχεδίασε μερικά από τα πιο σπουδαία προϊόντα της Apple. Είναι μέσα από αυτά που μπορούμε να αναγνωρίσουμε τον άντρα πίσω από τον σχεδιαστή.

    Ως ένας άνθρωπος που έχει εμμονές με τις λεπτομέρειες, έχουμε μια συμμετρία με το πως ο Jony Ive φεύγει από την Apple – με τον ίδιο τρόπο που ήρθε σε αυτή. Πλέον θα έχει ένα μικρό στούντιο και η Apple θα είναι ένας από τους πελάτες του. Πηγαίνοντας χρόνια πίσω και στην αρχή της καριέρας του τον συναντούμε να δουλεύει σε ένα μικρό στούντιο και να έχει και εκεί την Apple ως πελάτη.

    Η εταιρεία εκείνη είχε έδρα της την Αγγλία και ονομαζόταν Tangerine με τον Ive να εντάσσεται σε αυτή μετά την αποφοίτηση του από την πολυτεχνική σχολή του Newcastle. Πριν πάει όμως εκεί είχε περάσει και μερικές εβδομάδες στην Αμερική όπου και συναντήθηκε με τον σχεδιαστή Robert Brunner που του έδειξε ένα μοντέλου κινητού που είχε σχεδιάσει.

    Ο Ive έπειτα επέστρεψε στην Αγγλία και δούλεψε για την Tangerine που ήταν μια startup ενώ ο Brunner προσλήφθηκε από την Apple. Ήταν ο Brunner που άλλαξε την σχεδιαστική ομάδα της Apple που ο Ive κατέληξε να διοικεί όλα αυτά τα χρόνια. Ήταν ο Brunner που θέλησε να έχει μια μικρή ομάδα σχεδιασμού στην Apple και έκανε πρόσληψη σε νέα ταλέντα μέσα σε αυτά και τον Ive.

    Είναι πολύ εύκολο να πει κάποιος πως ο Jony Ive σχεδίασε το iPhone, το iPad και το Apple Watch καθώς και μια σειρά άλλων σημαντικών προϊόντων και αντικειμενικά δεν θα είναι ψέμα. Πάρα αυτά δεν είναι όλη η ιστορία μιας και όσο περισσότερο χρόνο ήταν ο Ive στην Apple τόσο πιο θολές γινόντουσαν οι γραμμές μεταξύ αυτού που είχε στο μυαλό του και αυτού που ο ίδιος και η ομάδα του έκαναν.

    Πάρα αυτά είναι συγκεκριμένα προϊόντα και συγκεκριμένα μέρη προϊόντων που είναι εντελώς δημιουργίες του Ive και αποκλειστικές μάλιστα. Κάποια είναι τόσο μικρά όσο οι εμμονή του να μπουν ανοξείδωτες βίδες στο G4 Mac και άλλα πολύ πολύ μεγαλύτερα.

    Σύμφωνα με την βιογραφία του Leander Kahney για τον Jony Ive, το πρώτο προϊόν στο οποίο δούλεψε ήταν ένας ανασχεδιασμός για το Newton MessagePad.

    “To πρώτο πρόβλημα με το Newton ήταν πως δεν συσχετιζόταν με την καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Δεν είχε μια μεταφορά που ο καθένας θα την καταλάβαινε” ήταν τα λόγια του Ive στον Paul Kunkel συγγραφέα του Appledesign: The Work of the Apple Industrial Design Group.

    Ήταν το πρώτο παράδειγμα για το πως ο Ive εστίαζε στα προϊόντα και πως ήθελε αυτά να χρησιμοποιηθούν. Στο Newton MessagePad εκεί που εστίασε ήταν στο εμπρόσθιο καπάκι του. Σύμφωνα με τον Ive “Είναι το πρώτο πράγμα που βλέπεις στην συσκευή και το πρώτο πράγμα με το οποίο έρχεσαι σε επαφή. Πριν εκκινήσεις την συσκευή πρώτα πρέπει να ανοίξεις το καπάκι και αυτή την στιγμή ήθελα να την κάνω σημαντική και ιδιαίτερη”.

    Το νέο MessagePad με την σχεδιαστική υπογραφή του Ive στο κομμάτι του σχεδιασμού ήταν μια επιτυχία αλλά δεν έκανε το Newton μια εμπορική επιτυχία.

    Είμαστε στο 1990 και ο Ive επίσης κοιτούσε τις μικρές λεπτομέρειες σε μεγαλύτερα προϊόντα. Πίεσε την Apple να δημιουργήσει οθόνες με έναν νέο τρόπο και εκεί αντιμετώπισε σημαντική αντίσταση.

    Το να αλλάξει μια εταιρεία την κατασκευή ενός προϊόντος είναι μια μεγάλη δαπάνη αλλά ο Ive επέμενε και έφερνε κάθε φορά στο τραπέζι επιχειρήματα που επισκιάζαν το οικονομικό αλλά και το τεχνικό και σχεδιαστικό πρόβλημα. Τελικά η Apple συμφώνησε μαζί του. Από εκεί και μετά ήρθε ένα νέο σύστημα για την δημιουργία CRT οθονών με τα ίδια εργοστάσια με παλαιότερα να τα δημιουργούν σε διαφορετικά μεγέθη και να τα συναρμολογούν διαφορετικά.

    Ακόμη λοιπόν τόσο νωρίς στην καριέρα του και πριν ακόμη την φυγή του Brunner από την Apple ο Ive ανέλαβε τα ινία της σχεδιαστικής ομάδας και ήταν πολύ προσεκτικός για το πως τα προϊόντα ερχόντουσαν σε ταύτιση με την κατασκευαστικές και οικονομικές απαιτήσεις της Apple.

    Αυτό που βρήκε σίγουρα δεν του άρεσε στην Apple. Μιλάμε για μια εποχή που η εταιρεία έχανε λεφτά και είχε μεγάλα προβλήματα. Τότε ο Ive είχε σκεφτεί να αποχωρήσει από την Apple περισσότερες από μια φορές.

    Ο Steve Jobs επέστρεψε όμως στην εταιρεία το 1996 και ήταν η συνάντηση του με τον Ive που οδήγησαν στην δημιουργία του πρώτου iMac. Πριν από αυτό όμως υπήρχε ένα ακόμη μηχάνημα που έπρεπε να σχεδιάσει.

    Το επετειακό Mac για τα 20 χρόνια ήταν σχέδιο του Jony Ive. Ξεκίνησε με την πρόταση του Brunner με την ονομασία Project Pomona, μια πρόταση που ήθελε ένα Mac που θα εγκατέλειπε την τυπική CRT οθόνη προς χάρη μιας επίπεδης οθόνης όπως στο PowerBook.

    Όλες οι σχεδιαστικές ομάδες της Apple δούλεψαν πάνω σε αυτή την πρόταση καθώς και εξωτερικές εταιρείες. Αυτή που κέρδισε τελικά ήταν η πρόταση του Jony Ive και του Danielle De Iuliiss.

    Ο Ive και ο De Iuliiss ονόμασαν αυτή την ιδέα τους “Domesticated Mac,” και σήμαινε την αλλαγή των υπολογιστών από εργαλεία δουλειάς σε υπολογιστές για καθέναν.

    Το αποτέλεσμα ήταν ένα σημαντικά ανανεωμένο Mac που είχε φανταστική εμφάνιση ακόμη και για τα σημερινά δεδομένα αλλά που τελικά αποδείχθηκε ως προϊόν μια τρικλοποδιά για την Apple. O σχεδιασμός του ήταν υπέροχος αλλά έφερε τεχνικά προβλήματα και μια τιμή που λίγοι μπορούσαν να την δικαιολογήσουν.

    Πάρα αυτά η συσκευή αυτή αποτέλεσε την μαγιά για το πρώτο iMac. Υπήρχε η άποψη για την δημιουργία ενός πιο οικονομικού Mac. Υπήρχε όμως και η αίσθηση πως η Apple θα έπρεπε να επιτρέψει το τεχνολογικό κομμάτι να δουλέψει μαζί με το σχεδιαστικό αντί να αφήνει κάθε πλευρά να προσπαθεί να κυριαρχήσει της άλλης.

    Σήμερα είναι εύκολο να δούμε πως ήταν το iPhone και πριν αυτό το iPod που έφερε την τρομερή επιτυχία στην Apple. Πάρα αυτά ήταν το iMac που έδωσε την ευκαιρία στα άλλα δύο προϊόντα να βρουν τον δρόμο τους στην αγορά. Ήταν το iMac που έφερε την αλλαγή στην Apple. Και ήταν το iMac που σχεδίασε ο Jony Ive.

    Είμαστε στην περίοδο που ξεκινάει η συζήτηση για το ποιος έκανε τι. Αν και είναι γνωστό πως το iMac ήταν δημιουργία του Ive είναι επίσης γνωστό πως ήταν ο Steve Jobs που ήθελε να αφαιρεθεί ο floppy δίσκος από αυτό μηχάνημα. Επίσης γνωρίζουμε πως ο σχεδιασμός “αυγού” του πρώτου iMac ήταν ιδέα του σχεδιαστή της Apple Doug Satzger.

    Πάρα αυτά ο Ive αναφέρει πως ήταν αυτός που έβαλε τις θύρες στα πλάγια αντί για το πίσω μέρος της συσκευής και αν και αυτό δεν είναι σημάδι της καλύτερης δουλειάς ήταν ο Ive που σχεδίασε το καινοτόμο για τότε ποντίκι της συσκευής.

    Το πρώτο iMac ήταν ένα καινοτόμο προϊόν καθώς και το iBook που ακολούθησε και ουσιαστικά έδωσαν την ώθηση που χρειαζόταν η Apple. Ο Ive όμως και η σχεδιαστική του ομάδα δεν επαναπαύτηκαν σε αυτό συνεχίζοντας με τον ίδιο σχεδιασμό και αλλάζοντας χρώματα και specs για το iMac.

    Αντί αυτού αλλάξανε τον σχεδιασμό τελείως με τον ίδιο τρόπο που αλλάξανε και τον σχεδιασμό σε δημοφιλή iPod μοντέλα για νέα που θεωρούσαν πως ήταν καλύτερα.

    Στην περίπτωση του iMac ο Ive ήταν στο κήπο του Steve Jobs όταν είδε ένα ηλιοτρόπιο. Κάπως έτσι δημιουργήθηκε το επίπεδο μοντέλο iMac με την μεγάλη ελευθερία κίνησης στην οθόνη.

    Ήταν ακόμη ένα δείγμα της θέλησης του Ive να προχωρήσει μπροστά. Έτσι όχι μόνο άλλαξε τον επιτυχημένο σχεδιασμό του iMac αλλά άλλαξε και την ίδια την CRT οθόνη που ο ίδιος είχε σχεδιάσει και είχε πολεμήσει στα συμβούλια της Apple για να καταφέρει να πάρει το πράσινο φως για την υλοποίηση της.

     

    Το 2002 και το 2003 ήταν οι χρονιές που τα σχέδια της Apple είχαν την αποκλειστική υπογραφή του Ive στον σχεδιασμό του με τελευταίο αυτής της περιόδου να είναι το καπάκι για το 17 ιντσών PowerBook G4 από τιτάνιο.

    Είχε σχεδιάσει το εσωτερικό πλαίσιο όλους του μηχανήματος και σχεδίασε έναν νέο μηχανισμό που σήμαινε πως μπορούσε κάποιος να ανοίξει το καπάκι αυτής της μεγάλης οθόνη μόνο με το ένα χέρι.

    Φτάνοντας στο 2004 o Ιve ηγούνταν την σχεδιαστικής ομάδας και δούλευε πάνω σε ακόμη έναν ανασχεδιασμό του iMac. Έδινε οδηγίες σε μια ομάδα επίσης που δούλευε πάνω σε αυτό που αργότερα θα γινόταν το iPad και έδινε οδηγίες και σε μια άλλη ομάδα που αργότερα έφερε το iPhone.

    Εκτός Apple σχεδίαζε προσωπικά για φιλανθρωπίες. Το 2013 για παράδειγμα σχεδίασε μια Leica κάμερα που το ένα και μοναδικό τεμάχιο πουλήθηκε σε ένα αστρονομικό ποσό με τα χρήματα να πηγαίνουν σε φιλανθρωπικό ίδρυμα.

    Επίσης ο Ive έχει σχεδιάσει και ένα Jaeger-LeCoultre sports ρολόι.

    Το Apple Watch είναι αδιαμφισβήτητα η δουλειά ολόκληρης της σχεδιαστική ομάδας της Apple αλλά ο Ive όχι μόνο ηγήθηκε αυτής αλλά ήταν οπαδός τον ρολογιών περισσότερο και από τον ίδιο τον Tim Cook ή τον Steve Jobs.

    Πίεσε για μια πιο ακριβή, μοντέρνα έκδοση μοντέλων του Apple Watch μια ιδέα την οποία η Apple απέσυρε στην πορεία.

    Πέρα από το πρώτο Newton MessagePad 110 δεν υπάρχει ούτε μια συσκευή της Apple στην οποία δούλεψε ο Ive και η οποία δεν απέκτησε στην πορεία διαφορετικές σχεδιαστικές αλλαγές. Όλα επίσης είχαν μια λάθος εκκίνηση και πρέπει να φανταστούμε πως αρκετά δεν είδαν καν το φως της δημοσιότητας πόσο μάλλον της αγοράς. Αυτό είναι κάτι που πλέον γνωρίζουμε με σιγουριά.

    Για παράδειγμα ο Steve Jobs δεν έλεγε ψέματα στον βιογράφο του όταν αποκάλυψε πως η Apple είχε λύσει το πρόβλημα του να κάνει την τηλεόραση καλύτερη και πιο απλή στην χρήση.

    Η ομάδα του Ive όχι μόνο σχεδίασε μια τέτοια τηλεόραση, δεν εννοούμε το Apple TV, αλλά την συναρμολόγησε μάλιστα παρουσιάζοντας μια πρωτότυπη συσκευή στα υψηλόβαθμα στελέχη της Apple.

    Η συσκευή αυτή όμως δεν βγήκε ποτέ από τα εργαστήριο της Apple ούτε και φυσικά η φουτουριστική ιδέα του Ive για ένα αυτόματο αυτοκίνητο που δεν θα είχε τιμόνι….

    Ίσως ο Ive να συνεχίσει να δουλεύει πάνω στο Project Titan της Apple για ένα αυτοκίνητο ως εξωτερικός συνεργάτης. Αυτό επίσης που μάλλον θα ισχύσει είναι πως θα έχει συμμετοχή σε μελλοντικά projects της Apple για αρκετά χρόνια ακόμη μέσω της νέας εταιρείας του LoveFrom.

    Η δουλειά του επίσης είναι μέρος της υπογραφής της ίδιας της Apple πλέον μιας και το Apple Park που αυτός σχεδίασε αποτελεί την καρδιά της εταιρείας.

    Το Apple Park θεωρητικά είναι το τελευταίο μεγάλο project του Ive στην Apple και επίσης είναι το τελευταίο στο οποίο δούλεψε μαζί με τον Steve Jobs. Είναι μια δημιουργία και των δύο τους και είναι αυτοί οι δύο που είχαν τόσο μεγάλο πάθος για να το δουν να υλοποιείται όσο τίποτε άλλο.

    Εν κατακλείδι, σίγουρα και προσωπικά μιλώντας, θα πάρει σε όλους χρόνο να επεξεργαστούν την είδηση της αποχώρησης του Ive από την Apple.

    Θα θέλαμε σίγουρα να τον ευχαριστήσουμε για όσα έφερε στην Apple την περίοδο που ανήκε στο δυναμικό της και που αποτέλεσαν φανταστική καριέρα και παράλληλα μια ιστορική πορεία στον σχεδιασμό καταναλωτικών προϊόντων.

    Να θυμάστε πως ο σχεδιασμός δηλώνει παρών σε στιγμές που φέρνει μια επιτυχημένη εφαρμογή. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να κρίνει κάποιος την δουλεία του Ive στην Apple μέχρι σήμερα αλλά και για να κρίνουμε ότι ακολουθεί και θα δούμε στο άμεσο μέλλον από την Apple σχεδιαστικά και όχι μόνο μετά από αυτόν.

    Dimitris Georgoulas
    Dimitris Georgoulas
    O Δημήτρης είναι συνιδιοκτήτης και αρθρογράφος του AppleWorldHellas. Κάτοχος διδακτορικού στα ασύρματα δίκτυα και την τεχνητή νοημοσύνη εργάζεται ως Project Manager στην εταιρεία ασφαλείας InnoSec και ως Marketing/Sales Director στην εταιρεία Nomikos Group of Companies. Αγαπημένη του συσκευή το iPhone 11 Pro Max του ενώ δεν αποχωρίζεται ποτέ πλέον το Retina MacBook Pro του. Μεγάλες του αδυναμίες η ψηφιακή φωτογραφία, και το σινεμά.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,600SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles