17.4 C
Athens
Friday, April 26, 2024
More

    iPhone vs Android και hardware κρυπτογράφηση

    Screen Shot 2015-03-03 at 14.16.39

    Όταν η Google ανακοίνωσε το Android Lollipop, ένα από τα μεγάλα νέα χαρακτηριστικά που διαφήμισε στην μετά Edward Snowden εποχή ήταν πως η κρυπτογράφηση hardware είναι προ εγκατεστημένη και ενεργή από την αρχή.

    Με απλά λόγια από το πρώτο boot – έναρξη της συσκευής σας τα δεδομένα σας μέσα σε αυτή θα ήταν ασφαλή. Δυστυχώς όμως αυτή η επιλογή της Google στο τομέα της κρυπτογράφησης με το νέο της λογισμικό αποδείχθηκε πολύ καλή για να την έχει κάποιος, όχι απαραίτητη όμως και πολύ Android κατασκευαστές αποφάσισαν να την κρατήσουν απενεργοποιημένη.

    Σύμφωνα λοιπόν με το Ars Technica:

    “Λίγους μήνες μετά την κυκλοφορία του Lollipop έχουμε ξεκινήσει να βλέπουμε συσκευές τρίτων στην αγορά με εγκατεστημένο αυτό το λογισμικό. Μια από αυτές είναι το δεύτερης γενιάς Moto E. Σε αυτό παρατηρούμε πως τα δεδομένα του χρήστη δεν είναι κρυπτογραφημένα από την αρχή. Το ίδιο συμβαίνει και με το νέο Galaxy S6. Ρωτήσαμε τόσο την Motorola όσο και την Google για αυτό και τελικά βρήκαμε τι συμβαίνει. Το τελευταίο έγγραφο της Google σχετικά με την συμβατότητα του λογισμικού της Lollipop προς τρίτους κατασκευαστές συσκευών (PDF) έχει μια πολύ σημαντική αλλαγή στην πολιτική του.”

    Με απλά λόγια η κρυπτογράφηση του hardware δημιούργησε τεράστια προβλήματα σε μια σειρά διεργασιών και συνάμα επιδόσεων στις συσκευές που το είχαν ενεργοποιημένο και έτσι αποφασίστηκε να μείνει ανενεργό από την αρχή.

    Ο Jerry Hildrenbrand, του Android Central γράφει συγκεκριμένα:

    “H Google δεν χρησιμοποιεί την Qualcomm μηχανή κρυπτογράφησης στο Nexus 6 ή οπουδήποτε αλλού. Αυτό γίνετε γιατί επηρεάζει σημαντικά την απόδοση του επεξεργαστή των συσκευών αυτών. Έτσι λοιπόν οι κατασκευαστές τρίτων συσκευών έχουν την ελευθερία να έχουν ενεργή την κρυπτογράφηση των συσκευών για τον χρήστη ή ανενεργή κατά το δοκούν. Ελπίζουμε να την έχουν ενεργή αλλά αμφιβάλουμε πολύ για αυτό”

    Στην αντίπερα όχθη η Apple έχει υποστηρίξει την κρυπτογράφηση hardware σε κάθε iPhone της από το iPhone 3GS και μετά. Επίσης το iPhone υποστηρίζει AES κρυπτογράφηση και SHA1 από το iPhone 5S και έπειτα δίνοντας ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα στις μεθόδους αυτές.

    Σε αυτό σημαντικό ρόλο παίζει και το 64-bit ARMv8 Apple A7 “Cyclone” chipset, της Apple που όταν έκανε την εμφάνιση του έπιασε τον ανταγωνισμό απροετοίμαστο.

    Εν κατακλείδι λοιπόν οι iPhone χρήστες απολαμβάνουν πλήρη και τάχιστη κρυπτογράφηση hardware τα τελευταία δύο χρόνια και αυτός είναι ένας ακόμη λόγος ή ένα τεράστιο συν για να επιλέξει κάποιος μια iPhone συσκευή.

    Το κατά πόσο χρειάζεστε κρυπτογράφηση hardware είναι μια άλλη συζήτηση – γενικά είναι κάτι θετικό. Το καλό είναι πως ως iPhone χρήστης την έχετε είτε την χρειάζεστε είτε όχι χωρίς να επηρεάζει την απόδοση της συσκευής σας σε καμιά περίπτωση.

    Σχολιασμός στο φόρουμ 

    Dimitris Georgoulas
    Dimitris Georgoulas
    O Δημήτρης είναι συνιδιοκτήτης και αρθρογράφος του AppleWorldHellas. Κάτοχος διδακτορικού στα ασύρματα δίκτυα και την τεχνητή νοημοσύνη εργάζεται ως Project Manager στην εταιρεία ασφαλείας InnoSec και ως Marketing/Sales Director στην εταιρεία Nomikos Group of Companies. Αγαπημένη του συσκευή το iPhone 11 Pro Max του ενώ δεν αποχωρίζεται ποτέ πλέον το Retina MacBook Pro του. Μεγάλες του αδυναμίες η ψηφιακή φωτογραφία, και το σινεμά.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,600SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles