15.3 C
Athens
Friday, April 26, 2024
More

    iPhone 14 με τον iPhone 13 επεξεργαστή Α15 φέτος; Θέμα μάρκετινγκ ή κάτι άλλο;

    Κάθε χρόνο, η Apple ανακοινώνει ένα iPhone νέας γενιάς. Μερικές φορές έρχεται με ένα ολοκαίνουργιο σχεδιασμό, μερικές φορές όχι. Αλλά το μόνο πράγμα που γνωρίζουμε με βεβαιότητα είναι ότι το νέο iPhone θα διαθέτει ένα νέο τσιπ – τουλάχιστον αυτό συνέβαινε μέχρι τώρα. Πρόσφατες φήμες δείχνουν ότι ορισμένα μοντέλα iPhone 14 θα κρατήσουν το τσιπ A15 Bionic από τα φετινά μοντέλα της σειράς iPhone 13.

    Ο γνωστός αναλυτής Ming-Chi Kuo ανέφερε αυτό το μήνα ότι μόνο τα high-end μοντέλα iPhone 14 Pro και iPhone 14 Pro Max θα έχουν το νέο τσιπ “A16”, ενώ τα μεσαία μοντέλα iPhone 14 και iPhone 14 Max (το mini μοντέλο αναμένεται να αντικατασταθεί από ένα νέο iPhone 6,7 ιντσών) θα είναι εξοπλισμένα με το τσιπ A15 Bionic.

    Τόσο οι πηγές του Kuo όσο και του 9to5Mac υποδηλώνουν επίσης ότι όλα τα νέα iPhones θα έχουν 6GB μνήμης RAM, ενώ επί του παρόντος τα φθηνότερα μοντέλα έρχονται με 4GB μνήμης RAM.

    H νέα σειρά λοιπόν που αναμένουμε να δούμε φέτος διαμορφώνεται ως εξής:

    • 6.1-ιντσών iPhone 14 με A15 επεξεργαστή
    • 6.7-ιντσών iPhone 14 Max με A15 επεξεργαστή
    • 6.1-ιντσών iPhone 14 Pro με A16 επεξεργαστή
    • 6.7-ινστών iPhone 14 Pro με A16 επεξεργαστή

    Αλλά η Apple θα κυκλοφορήσει μια νέα συσκευή με ένα παλιό τσιπ; Αποδεικνύεται ότι η εταιρεία το έχει ξανακάνει αυτό, και όλα έχουν να κάνει με το μάρκετινγκ.

    Από τότε που το iPhone 4 κυκλοφόρησε το 2010 με το πρώτο τσιπ της Apple που ονομάζεται “A4”, τα νέα τσιπ που ακολούθησαν ακολουθούσαν πάντα την ίδια ονοματολογία. Είχαμε A5, A6, A7, και η λίστα συνεχίζεται.

    Ωστόσο, το 2012, η Apple έπρεπε να δημιουργήσει ένα ακόμη πιο ισχυρό τσιπ για το νέο iPad τρίτης γενιάς, το οποίο ήταν το πρώτο που είχε οθόνη ανάλυσης Retina. Αυτό το τσιπ βασίστηκε εξ ολοκλήρου στο τσιπ A5 από τα iPhone 4s και iPad 2, αλλά η νέα έκδοση είχε τετραπύρηνη GPU ενώ το πρωτότυπο είχε GPU διπλού πυρήνα.

    Για να διαφοροποιήσει το νέο τσιπ και να το κάνει να ακούγεται σαν κάτι πιο ισχυρό, η Apple το ονόμασε A5X. Από τότε, όλα τα νέα τσιπ που δημιουργήθηκαν ειδικά για το iPad είχαν το “X” στο όνομά τους ως έναν τρόπο να υποδείξουν ότι είναι ταχύτερα λόγω της πιο ισχυρής GPU και περισσότερης μνήμης RAM. Αυτή η στρατηγική χρησιμοποιήθηκε μέχρι το 2018, όταν η Apple κυκλοφόρησε το iPad Pro τρίτης γενιάς με το τσιπ A12X.

    Το 2020, αντί να δημιουργήσει μια πιο ισχυρή έκδοση του τσιπ A13 για το νέο iPad Pro, η Apple απλά επαναχρησιμοποίησε το ίδιο τσιπ A12X από το iPad Pro 2018, αλλά αυτή τη φορά με ενεργοποιημένο έναν επιπλέον πυρήνα GPU. Αυτή η αλλαγή ήταν αρκετή για την Apple να μετονομάσει το τσιπ ως “A12Z Bionic”

    Όταν η Apple αποφάσισε τελικά να μεταφέρει τους Mac από επεξεργαστές Intel στους δικούς της Silicon, χρειάστηκαν για άλλη μια φορά ένα ισχυρό όνομα για να τονίσουν ότι αυτά τα τσιπ είναι ακόμη πιο ισχυρά και διαφορετικά από οτιδήποτε έχει κάνει η εταιρεία πριν – έτσι κατέληξαν στο τσιπ M1.

    Ωστόσο, στο εσωτερικό, το M1 είναι βασικά αυτό που η Apple θα ονόμαζε A14X στο παρελθόν, καθώς το τσιπ που βρέθηκε μέσα στο τελευταίο iMac και MacBook Air είναι ουσιαστικά το τσιπ A14 του iPhone 12 με περισσότερους πυρήνες CPU και GPU. Στη συνέχεια, η Apple δημιούργησε πιο ισχυρές παραλλαγές M1 Pro, M1 Max και M1 Ultra, όλες βασισμένες στο ίδιο τσιπ A14.

    Το όνομα “M1” έχει γίνει εξαιρετικά ελκυστικό ή δεν νομίζετε ότι το να έχετε ένα iPad Air με το τσιπ M1 ακούγεται πιο καλό από κάτι με ένα τσιπ A14X; Αυτό που θέλουμε να τονίσουμε είναι ότι η Apple χρησιμοποιεί το μάρκετινγκ υπέρ της για να κάνει ακόμη και τις μικρότερες αλλαγές σε κάτι μεγαλύτερο και μπορεί εύκολα να το κάνει αυτό με τα iPhone.

    Η Apple έχει επί του παρόντος δύο διαφορετικές εκδόσεις του τσιπ A15 Bionic, αν και δεν τις διαφημίζουν χρησιμοποιώντας διαφορετικά ονόματα. Το κανονικό τσιπ A15 Bionic που χρησιμοποιείται στα μοντέλα iPhone 13 και iPad mini 6 διαθέτει CPU έξι πυρήνων και GPU πέντε πυρήνων με μνήμη RAM 4 GB. Ωστόσο, τα μοντέλα iPhone 13 Pro διαθέτουν βελτιωμένο τσιπ A15 Bionic με εξαπύρηνη GPU και μνήμη RAM 6 GB.

    Αυτός ο επιπλέον πυρήνας GPU δίνει στο iPhone 13 Pro περίπου 34% περισσότερη ισχύ γραφικών σε σύγκριση με το iPhone 13, ενώ τα 6GB μνήμης RAM διασφαλίζουν ότι περισσότερες εφαρμογές μπορούν να παραμείνουν στο παρασκήνιο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

    Δεν γνωρίζουμε γιατί η Apple θα χρησιμοποιούσε το τσιπ A15 στο επερχόμενο iPhone 14. Αυτό θα μπορούσε να σχετίζεται με ελλείψεις εξαρτημάτων ή η εταιρεία απλά συνειδητοποίησε ότι οι περισσότεροι μέσοι καταναλωτές δεν θα παρατηρούσαν καν τη διαφορά μεταξύ ενός ολοκαίνουργιου τσιπ A16 και του τρέχοντος A15.

    Ωστόσο, όταν λέμε ότι ορισμένα μοντέλα του iPhone 14 θα έχουν το τσιπ A15, αυτό δεν σημαίνει ότι θα έχει το ίδιο τσιπ A15 με το iPhone 13. Η Apple μπορεί να χρησιμοποιήσει την high-end έκδοση του chip της με καλύτερη GPU και 6GB μνήμης RAM και να την ονομάσει A15X, όπως έκανε με το τσιπ A12Z στο iPad Pro 2020.

    Το Apple Watch Series 7 έχει την ίδια CPU με το Apple Watch Series 6, αλλά τα τσιπ ονομάζονται “Apple S6” και “Apple S7” λόγω μικρών εσωτερικών αλλαγών που έχουν γίνει στο SoC.

    Όποιο και αν είναι το τσιπ μέσα στο iPhone 14, η ομάδα μάρκετινγκ της Apple σίγουρα έχει κάτι στο μυαλό της για να το κάνει να ακούγεται σαν ένα ολοκαίνουργιο τσιπ.

    Ακολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed. Ακολουθήστε επίσης το AppleWorldHellas.com σε FacebookTwitterInstagram, και YouTube

    Dimitrios Georgoulas
    Dimitrios Georgoulas
    Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.