21.4 C
Athens
Friday, April 26, 2024
More

    Φαίνεται ότι η Samsung εξαπατά τις φωτογραφίες του φεγγαριού με το «Space Zoom».

    Οι φωτογραφίες της Σελήνης που τραβήχτηκαν με το “Space Zoom” των κορυφαίων μοντέλων smartphone της Samsung φαίνεται να είναι περισσότερο επίτευγμα τεχνητής νοημοσύνης παρά οτιδήποτε άλλο, ισχυρίζεται η έρευνα χρήστη του Reddit σχετικά με το χαρακτηριστικό.

    Η ναυαρχίδα της σειράς smartphone Galaxy της Samsung, συμπεριλαμβανομένου του Galaxy S23 Ultra, έχει εξαιρετικά υψηλό επίπεδο ζουμ για τις πίσω κάμερες. Με επίπεδο ζουμ 100x, που δημιουργήθηκε με την αύξηση των τηλεφωτογραφικών καμερών 3x και 10x με ψηφιακό ζουμ που υποστηρίζεται από την τεχνολογία AI Super Resolution της Samsung, μπορεί να τραβήξει λήψεις από πράγματα πολύ μακριά.

    Αυτό το λεγόμενο Space Zoom θα μπορούσε ενδεχομένως να επιτρέψει στους χρήστες να φωτογραφίσουν το φεγγάρι, και πολλοί το κάνουν. Ωστόσο, μπορεί να συμβαίνει ότι το επίπεδο λεπτομέρειας στις λήψεις του φεγγαριού μπορεί να είναι υψηλότερο μόνο λόγω επεξεργασίας του λογισμικού.

    Στην ανάρτηση της Παρασκευής στο subreddit Android, το “u/ibreakphotos” δήλωσε ότι οι λήψεις από το Space Zoom της Samsung “είναι πλαστές” και ότι είχαν αποδείξεις. Στη συνέχεια, η μακροσκελής ανάρτηση καταδεικνύει αυτή την πεποίθηση, με αρκετά πειστικό τρόπο.

    Αναφερόμενος σε προηγούμενες αναφορές ότι οι φωτογραφίες του φεγγαριού από το S20 Ultra και τα μεταγενέστερα μοντέλα είναι πραγματικές και όχι ψεύτικες, ο Redditor επισημαίνει ότι κανείς δεν κατάφερε να αποδείξει ότι είναι αληθινές ή ψεύτικες, μέχρι τη δημοσίευσή του.

    Ο χρήστης δοκίμασε το εφέ κατεβάζοντας μια εικόνα υψηλής ανάλυσης του φεγγαριού, στη συνέχεια μείωσε το μέγεθος σε μια εικόνα ανάλυσης 170 επί 170 και στη συνέχεια εφάρμοσε ένα θάμπωμα για να σβήσει τυχόν τελικές λεπτομέρειες της επιφάνειάς του.

    Στη συνέχεια έδειξαν το θολό φεγγάρι χαμηλής ανάλυσης σε πλήρη οθόνη στην οθόνη τους, περπάτησαν στην άλλη άκρη του δωματίου τους, έκαναν ζουμάρισμα στο ψεύτικο ουράνιο σώμα και τράβηξαν μια φωτογραφία. Μετά από κάποια επεξεργασία, μια εικόνα του φεγγαριού παρήχθη από το smartphone, αλλά η επιφάνεια είχε πολύ περισσότερες λεπτομέρειες για την επιφάνεια από την δομημένη πηγή.

    Ο χρήστης πιστεύει ότι η Samsung “εκμεταλλεύεται ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης για να τοποθετήσει κρατήρες και άλλες λεπτομέρειες σε μέρη που ήταν απλώς ένα θολό χάος”. Προχωρούν περαιτέρω για να τονίσουν ότι ενώ η επεξεργασία σούπερ ανάλυσης χρησιμοποιεί πολλαπλές εικόνες για να ανακτήσει τις λεπτομέρειες που χάθηκαν διαφορετικά, αυτό φαίνεται να είναι κάτι διαφορετικό.

    Προτείνεται ότι πρόκειται για μια περίπτωση “όπου έχετε ένα συγκεκριμένο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης εκπαιδευμένο σε ένα σύνολο εικόνων φεγγαριού, προκειμένου να αναγνωρίσετε το φεγγάρι και να εφαρμόσει την υφή του φεγγαριού πάνω του”.

    Υπολογίζεται ότι δεδομένου ότι το φεγγάρι είναι παλιρροιακά κλειδωμένο στη Γη, “είναι πολύ εύκολο να εκπαιδεύσεις το μοντέλο σου σε άλλες εικόνες φεγγαριού και απλά να εφαρμόσεις αυτή την υφή όταν ανιχνευτεί κάτι που μοιάζει με φεγγάρι” και ότι η τεχνητή νοημοσύνη “κάνει το μεγαλύτερο μέρος δουλειά, όχι τα οπτικά».

    Μένει να δούμε αν αυτή η σύντομη έρευνα θα προκαλέσει πιο προσεκτικό έλεγχο στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στη φωτογραφία, αλλά η ιδέα είναι αυτή που έχει χρησιμοποιηθεί σε ολόκληρη τη βιομηχανία κινητής τηλεφωνίας. Ακόμη και η Apple βασίζεται στην υπολογιστική φωτογραφία για να βελτιώσει την ποιότητα των εικόνων από τις κάμερές της.

    Ενώ το κοινό μπορεί να είναι πεπεισμένο ότι οι τεχνικές επεξεργασίας τεχνητής νοημοσύνης που εφαρμόζονται σε εικόνες από κάμερες smartphone είναι κάτι καλό γενικά, παράξενα συγκεκριμένες περιπτώσεις όπως αυτή μπορεί να προκαλέσουν κάποια παύση για άτομα που ενδιαφέρονται για τη φωτογραφία ως μορφή τέχνης.

    Ακολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed. Ακολουθήστε επίσης το AppleWorldHellas.com σε FacebookTwitterInstagram, και YouTube

    Dimitrios Georgoulas
    Dimitrios Georgoulas
    Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.