16.5 C
Athens
Thursday, May 2, 2024
More

    Το τέλος της Touch Bar ήταν προδιαγεγραμμένο από την αρχή | Τι πήγε τόσο λάθος

    Η Touch Bar των MacBook Pro ήταν μια τεχνολογική καινοτομία στην εποχή της. Έφερε την μαγεία της αφής στο macOS και με το T1 chip της έφερε για πρώτη φορά έναν ARM επεξεργαστή μέσα σε ένα MacBook πολύ πριν ο Μ1 επεξεργαστής μπει στο πλάνο της Apple.

    Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ήταν μια έξυπνη ιδέα και υλοποίηση η οποία όμως δεν κέρδισε τους pro χρήστες. Πολλοί από αυτούς δεν ένιωσαν ποτέ άνετα με την χρήση της και την έλλειψη των παραδοσιακών Escape και Function πλήκτρων στο πάνω μέρος.

    Η Apple πέρυσι μείωσε το μέγεθος της έτσι ώστε να υπάρχει χώρος για ένα φυσικό Escape πλήκτρο αλλά πλέον ήταν ήδη αργά. Πολλοί θα είναι χαρούμενοι που η Touch Bar έφυγε πλέον αλλά η αλήθεια είναι πως εμάς θα μας λείψει.

    Η ιστορία της Apple στην αφαίρεση hardware χαρακτηριστικών

    O Steve Jobs δεν πίστευε ποτέ πως οι καταναλωτές θα έπρεπε να ερωτηθούν τι θέλουν γιατί πίστευε πως ήταν πολύ δύσκολο για κάποιον να οραματιστεί κάτι που δεν το έχει ξανά δει. Έτσι λοιπόν πολλές φορές χρησιμοποιούσε αυτό που είχε πει ο Henry Ford κάποτε στον χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας και που ήταν “Αν είχα ρωτήσει τους ανθρώπους τι ήθελαν θα μου απαντούσαν απλά πως θα θέλαν γρηγορότερα άλογα”.

    Η Apple συνήθως λοιπόν και με βάση την παραπάνω φιλοσοφία δίνει στους χρήστες ότι χρειάζονται και όχι ότι θέλουν. Η στρατηγική αυτή βέβαια έχει μεγάλο ρίσκο πάντα, ενώ φέρνει νέα χαρακτηριστικά που αντικαθιστούν κάποια τα οποία ιστορικά αγαπάνε και χρησιμοποιούν οι χρήστες.

    Για παράδειγμα ο Jobs επέμενε πως δεν θα έπρεπε να υπάρχει ένα floppy drive στον πρώτο iMac όταν αυτό ήταν βασικό hardware σε κάθε υπολογιστή της εποχής. Με τον ίδιο τρόπο το iPhone ήταν το πρώτο smartphone που δεν είχε ένα φυσικό πληκτρολόγιο ενώ πιο πρόσφατα στην ιστορία η Apple αφαίρεσε την θύρα ακουστικών από τα iPhone 7 και έπειτα.

    Σε όλα τα παραπάνω παραδείγματα είχαμε μια θύελλα αντιδράσεων από τους χρήστες αλλά τελικά αυτές οι αποφάσεις αποδέχθηκαν σωστές με την υπόλοιπη βιομηχανία να τις ακολουθεί.

    Τα πράγματα όμως δεν πάνε πάντα όπως τα θέλει η Apple. Με το λανσάρισμα των νέων M1 Pro/Max MacBook Pros η Apple επανάφερε πολλές επιλογές που είχε αφαιρέσει όπως η HDMI θύρα, η SD card θύρα, το MagSafe καλώδιο και τα Functions πλήκτρα στο πάνω μέρος.

    Αυτά ήταν υπέροχα νέα για τους pro χρήστες αλλά όσοι αγαπήσαν την Touch Bar σήμαινε ένα άδοξο τέλος μιας τεχνολογίας που τους είχε κερδίσει.

    Η Apple είχε δείξει την αγάπη της στο Mac με την Touch Bar

    Όταν η Apple παρουσίασε για πρώτη φορά την Touch Bar το 2016 πολλοί είχαν εντυπωσιαστεί. Ήταν κάτι που δεν το περίμενε κανένας. Η Apple εκείνη την εποχή είχε εστιάσει τόσο πολύ στα iPhone που τα Mac φαινόντουσαν ξεχασμένα. Κάποια μοντέλα όπως τα Mac Pro και Mac mini είχαν να αναβαθμιστούν για χρόνια. Επίσης οι ταχύτητες των επεξεργαστών που χρησιμοποιούσε η Apple ήταν πίσω από τον ανταγωνισμό. Ακόμη και δημοφιλή συσκευές όπως τα MacBook Pro και iMac δεχόντουσαν μόνο αναβαθμίσεις στον τομέα της ταχύτητας.

    Η εισαγωγή μιας καινοτομίας όπως η Touch Bar στην 25η επέτειο του Macbook μάλιστα έκανε την Apple να δηλώνει πως τα Mac επέστρεψαν πιο δυνατά από ποτέ.

    Η αφή στα Mac δεν ήταν αυτό που περίμεναν οι περισσότεροι χρήστες

    Οι οθόνες αφής στα notebooks με Windows έχουν γίνει σήμα κατατεθέν για πολλά χρόνια. Πολλοί αναλυτές πίστευαν πως η Apple ήταν πίσω σε αυτό τον χώρο και πολλοί άρχισαν να αναρωτιούνται αν η εταιρεία θα ένωνε το macOS με το iOS έτσι ώστε να δημιουργήσει ένα MacBook με οθόνη αφής. Ακόμη και όταν ο Craig Federighi είχε πει πως κάτι τέτοιο δεν θα γίνει αυτό δεν σταμάτησε τις συζητήσεις και τις φήμες.

    Ένα Mac όμως με οθόνη αφής δεν ήταν ποτέ στα σχέδια της Apple γιατί η εταιρεία πίστευε πως είχε μια καλύτερη λύση – την Touch Bar. Η Apple θα έδινε στους χρήστες ότι νόμιζε ότι χρειαζόντουσαν και όχι ότι ήθελαν.

    Το 2016 όταν η Apple παρουσίασε την Touch Bar ο Phil Schiller ανέφερε στο Wired γιατί η Apple δεν σκέφτηκε ποτέ Macs με οθόνη αφής μιας και κάτι τέτοιοι δεν θα δούλευε πρακτικά και εργονομικά.

    Όπως είχε αναφέρει:

    “Μπορείς να φανταστείς ένα 27 ιντσών iMac όπου πρέπει να τεντωθείς για να κάνεις μια ενέργεια αφής στην οθόνη του; Αυτό θα ήταν κάτι τελείως μη εργονομικό και περίεργο το λιγότερο.”

    Έτσι λοιπόν η Apple σκέφτηκε να φέρει την αφή στο Mac μέσω του πληκτρολογίου.

    RIP Touch Bar: The multi-talented multi-touch Touch Bar
    The multi-talented, multi-touch Touch Bar.

    Γιατί η Touch Bar φάνηκε καλή ιδέα εκείνη την περίοδο

    Τα Functions πλήκτρα είναι βασικά στον χώρο των υπολογιστών από το 1970 όταν και χρησιμοποιούνταν στα Unix συστήματα. Αυτά τα πλήκτρα μπορούν να δώσουν διαφορετικές εντολές σε διαφορετικά προγράμματα και να δημιουργήσουν συντομεύσεις στο πληκτρολόγιο.

    Το 1980 έγιναν απλά ένα must και έκτοτε όλοι μας μάθαμε να τα χρησιμοποιούμε με σχετική άνεση.

    Με βάση τα παραπάνω λοιπόν μια οθόνη αφής για αυτά φαινόταν μια καινοτομία στον σωστό δρόμο. Αντί να έχουμε μια γενική αρίθμηση που δεν σημαίνει κάτι όπως το F1 τα Function πλήκτρα επιτέλους θα μπορούσαν να δείχνουν τι ακριβώς κάνουν ανάλογα την περίσταση και το πρόγραμμα που χρησιμοποιούσε ο χρήστης εκείνη την στιγμή.

    Οι Pro χρήστες είναι ιδιαίτεροι

    Το πρόβλημα είναι πως οι Pro χρήστες δεν είναι οι συνηθισμένοι χρήστες. Αν η Apple έφερνε την Touch Bar σε βασικά MacBooks και Desktops τώρα τα πράγματα θα μπορούσε να ήταν διαφορετικά. Αντί αυτού η εταιρεία προτίμησε να κάνει αυτή την εισαγωγή της στα MacBook Pro που αποτελούν το βασικό εργαλείο πολλών επαγγελματιών.

    Το Mac έχει αποτελέσει μια δημοφιλή πλατφόρμα για τους προγραμματιστές λογισμικού από την εποχή της έλευσης του Mac OS X με την βάση του Unix που είχε. Οι προγραμματιστές λατρέψαν τα γραφικά της διεπαφής σε συνδυασμό με την δυνατότητα να τρέχουν Unix εντολές στο Terminal. Για αυτούς λοιπόν τους χρήστες τα Escape και Function πλήκτρα ήταν και είναι απαραίτητα.

    Εδώ λοιπόν η Apple μπέρδεψε ένα premium χαρακτηριστικό με ένα pro χαρακτηριστικό.

    Μετά την έλευση της Touch Bar μόνο τα πιο οικονομικά MacBook Pros με τα χαμηλότερα τεχνικά χαρακτηριστικά δεν την είχαν και ερχόντουσαν με Function πλήκτρα δημιουργώντας μια περίεργη συνθήκη όπου οι pro χρήστες δεν μπορούσαν να αγοράσουν τα high end μηχανήματα που χρειαζόντουσαν.

    Το λάθος της Apple

    Η Apple δεν είδε το πρόβλημα στην αρχή. Χάρη στην Touch Bar η εφαρμογή Terminal έδινε πλέον 20 Function πλήκτρα πολλά περισσότερα από τα 12 που ήταν στο βασικό πληκτρολόγιο των Mac.

    Το θέμα όμως ήταν πως οι Pro χρήστες όταν χρησιμοποιούν τα Mac έχουν τα μάτια τους στην οθόνη. Ποτέ δεν κοιτάνε κάτω στο πληκτρολόγιο ή στο trackpad. Για να το επιτύχουν αυτό πρέπει να αισθάνονται πραγματικά πλήκτρα κατά την πληκτρολόγηση κάτι το οποίο δεν είναι εφικτό με μια οθόνη αφής.

    Δεν ήταν λοιπόν ότι οι Pro χρήστες αγαπούν τα Functions πλήκτρα είναι το γεγονός ότι απλά δεν μπορούν να κάνουν την δουλειά τους χωρίς αυτά.

    Γνωρίζουμε πολλούς προγραμματιστές που περίμεναν εδώ και χρόνια το τέλος της Touch Bar.

    Is this the end of the road for the Touch Bar?
    Is this the end of the road for the Touch Bar?

    Μπορεί να έχουμε την επιστροφή της Touch Bar

    Θα επιστρέψει άραγε ποτέ η Touch Bar στο Mac;

    Πιστεύουμε πως κάτι τέτοιο είναι δύσκολο πολύ. Το τέλος της όμως πιστεύουμε πως θα σηματοδοτήσει στο μέλλον κάτι νέο. Το πρόβλημα της Touch Bar δεν ήταν ότι ήταν κάτι άσχημο ή μια χάλια υλοποίηση και ιδέα. Το πρόβλημα ήταν πως η Apple με αυτή στόχευσε το λάθος κοινό.

    Ακολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed 

    Dimitrios Georgoulas
    Dimitrios Georgoulas
    Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.