16.1 C
Athens
Friday, April 26, 2024
More

    Η Apple ανακοινώνει το iPadOS 16, με νέα οθόνη κλειδώματος, βελτιωμένη λειτουργία πολλαπλών εργασιών, εφαρμογή καιρού κ.α #WWDC22

    Η Apple παρουσίασε σήμερα το iPadOS 16, το οποίο περιλαμβάνει πολλές νέες λειτουργίες κοινές για το iOS 16, μαζί με νέες δυνατότητες συνεργασίας και πολλαπλών εργασιών και μια αποκλειστική εφαρμογή Weather.

    Το Collaboration είναι ένα σύνολο νέων λειτουργιών που διατίθενται στο iOS 16 και το iPadOS 16, επιτρέποντας στους χρήστες να συνεργάζονται σε εργασίες στις εφαρμογές της Apple με περισσότερους τρόπους από ποτέ και σε πραγματικό χρόνο.

    Οι νέες δυνατότητες στο Messages επιτρέπουν στους χρήστες να αρχίσουν να συνεργάζονται και να διαχειρίζονται κοινόχρηστο περιεχόμενο σε αρχεία, Keynote, Numbers, Pages, Notes, Reminders και Safari, καθώς και σε εφαρμογές τρίτων.

    Για παράδειγμα, όταν οι χρήστες στέλνουν μια πρόσκληση για συνεργασία μέσω των Μηνυμάτων, όλοι στο νήμα προστίθενται αυτόματα στο έγγραφο, το υπολογιστικό φύλλο ή το έργο. Όταν κάποιος κάνει μια αλλαγή σε ένα κοινόχρηστο αρχείο, όλοι μπορούν να δουν ενημερώσεις ακριβώς στην κορυφή του νήματος Μηνύματα. Και όταν ένας χρήστης εργάζεται σε ένα έργο συνεργασίας, μπορεί να μεταβεί στη συσχετισμένη συνομιλία του Messages ή να πατήσει για να ξεκινήσει μια κλήση FaceTime με τους συνεργάτες του.

    Η Apple θα φέρει επίσης στο μέλλον μια νέα εφαρμογή Freeform στο iPadOS 16. Είναι σαν ένας ψηφιακός πίνακας που η Apple λέει ότι είναι ιδανικός για συνεδρίες ιδεών και δίνει στους χρήστες τη δυνατότητα να δουν, να μοιραστούν και να συνεργαστούν σε ένα μέρος, με πλήρη υποστήριξη για την Apple Pencil. Οι χρήστες μπορούν να δουν τις συνεισφορές άλλων καθώς προσθέτουν περιεχόμενο ή κάνουν αλλαγές σε πραγματικό χρόνο. Το Freeform επιτρέπει επίσης στους συνεργάτες να ξεκινούν μια συνεδρία από το FaceTime και να βλέπουν τις ενημερώσεις από άλλους απευθείας στο νήμα των Μηνυμάτων.

    Το Apple Mail λαμβάνει επίσης αρκετές βελτιώσεις στο iPadOS 16, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας ακύρωσης της παράδοσης ενός μηνύματος και προγραμματισμού email. Μια νέα δυνατότητα “Υπενθύμιση αργότερα” επανεμφανίζει μηνύματα σε μια καθορισμένη ώρα και οι χρήστες μπορούν να ειδοποιηθούν εάν ξεχάσουν να συμπεριλάβουν ένα σημαντικό μέρος του μηνύματος, όπως ένα συνημμένο ή έναν παραλήπτη.

    Επιπλέον, η Apple λέει ότι μια ολοκαίνουργια εμπειρία αναζήτησης προσφέρει πιο ολοκληρωμένα και ακριβή αποτελέσματα διορθώνοντας τυπογραφικά λάθη και χρησιμοποιώντας συνώνυμα για όρους αναζήτησης και επιτρέπει στους χρήστες να βλέπουν μια πιο πλούσια προβολή των επαφών, του κοινόχρηστου περιεχομένου και πολλά άλλα.

    Η Apple φέρνει επίσης μια νέα iCloud Shared Photo Library στο iPad που επιτρέπει σε έως και έξι μέλη της οικογένειας να συνεργάζονται και να μοιράζονται φωτογραφίες σε Memories, Featured Photos και στο ‌Photos‌ Widget. Οι χρήστες μπορούν να μοιράζονται όλες τις προηγούμενες φωτογραφίες τους ή να χρησιμοποιούν εργαλεία ρύθμισης για να συνεισφέρουν συγκεκριμένες φωτογραφίες με βάση την ημερομηνία έναρξης ή τα άτομα στις φωτογραφίες. Οι φωτογραφίες μπορούν να προστεθούν στη συλλογή με μη αυτόματο τρόπο ή μέσω Bluetooth proximity ή κοινοποίησης προτάσεων στο For You. Όταν κάποιος στην Κοινόχρηστη βιβλιοθήκη προσθέτει, επεξεργάζεται ή διαγράφει φωτογραφίες, η βιβλιοθήκη ενημερώνεται για όλους.

    Κατά τα άλλα, το Safari αποκτά νέες επιλογές προσαρμογής και συνεργασίας. Οι κοινόχρηστες ομάδες καρτελών επιτρέπουν στους χρήστες να συνεργάζονται σε ένα σύνολο καρτελών με φίλους και να βλέπουν άμεσα ενημερώσεις ενώ εργάζονται μαζί, να μοιράζονται καρτέλες και σελιδοδείκτες και να ξεκινούν μια συνομιλία απευθείας από το Safari. Οι Ομάδες καρτελών λαμβάνουν επίσης αποκλειστικές αρχικές σελίδες που μπορούν να προσαρμοστούν με μια εικόνα φόντου, σελιδοδείκτες και μοναδικές ενότητες που μπορούν να δουν και να επεξεργαστούν όλοι.

    Το Safari στο iPad αποκτά επίσης το passkeys, κάτι που η Apple λέει ότι είναι μια ευκολότερη και ασφαλέστερη μέθοδος σύνδεσης που έχει σχεδιαστεί για να αντικαθιστά τους κωδικούς πρόσβασης στον Ιστό και στις εφαρμογές. Οι κωδικοί πρόσβασης διατηρούνται στο iPad για να αποτραπεί η διαρροή από τους χάκερ ή η εξαπάτηση των χρηστών. Είναι συγκεκριμένα για τους ιστότοπους για τους οποίους οι χρήστες τα δημιουργούν και οι χρήστες μπορούν να συνδεθούν σε ιστότοπους ή εφαρμογές σε συσκευές Apple και μη Apple με τον αποθηκευμένο κωδικό πρόσβασης σαρώνοντας τον κωδικό QR με ‌iPad‌ και χρησιμοποιώντας το Face ID ή το Touch ID για έλεγχο ταυτότητας.

    Το Stage Manager είναι μια νέα εμπειρία πολλαπλών εργασιών που οργανώνει αυτόματα τις εφαρμογές και τα παράθυρα για να κάνει πιο γρήγορη και εύκολη την εναλλαγή μεταξύ εργασιών. Για πρώτη φορά στο ‌iPad‌, οι χρήστες μπορούν να δημιουργήσουν επικαλυπτόμενα παράθυρα διαφορετικών μεγεθών σε μία προβολή, να σύρουν και να αποθέσουν παράθυρα από το πλάι ή να ανοίξουν εφαρμογές από το Dock για να δημιουργήσουν ομάδες εφαρμογών. Το παράθυρο της εφαρμογής στην οποία εργάζονται οι χρήστες εμφανίζεται ευδιάκριτα στο κέντρο και άλλες ανοιχτές εφαρμογές και παράθυρα είναι τοποθετημένα στην αριστερή πλευρά με σειρά πρόσφατου.

    Διαθέσιμο σε iPad Pro και iPad Air με το τσιπ M1, το Stage Manager διαθέτει πλήρη υποστήριξη εξωτερικής οθόνης με αναλύσεις έως και 6K, ώστε οι χρήστες να μπορούν να εργάζονται με έως και τέσσερις εφαρμογές στο iPad και τέσσερις εφαρμογές στην εξωτερική οθόνη.

    Σε άλλες προσθήκες λειτουργιών, το Live Text έρχεται στο βίντεο, καθιστώντας το κείμενο εντελώς διαδραστικό σε καρέ βίντεο σε παύση, το Display Zoom επιτρέπει στους χρήστες να αυξάνουν την πυκνότητα pixel της οθόνης, ώστε να μπορούν να βλέπουν περισσότερα στις εφαρμογές τους, μια νέα Λειτουργία αναφοράς επιτρέπει το 12,9- ιντσών iPad Pro‌ με οθόνη Liquid Retina XDR για να ταιριάζει με τις χρωματικές απαιτήσεις στις ροές εργασίας και το Virtual Memory Swap επιτρέπει τη χρήση του αποθηκευτικού χώρου στο iPad για την επέκταση της διαθέσιμης μνήμης για όλες τις εφαρμογές.

    Τέλος, η Apple φέρνει μια αποκλειστική εφαρμογή Weather για το iPad. Με ένα μόνο πάτημα, οι χρήστες μπορούν να δουν τις πιο σημαντικές πληροφορίες για τον καιρό ή να εξερευνήσουν χάρτες για να ελέγξουν τη βροχόπτωση, την ποιότητα του αέρα και τη θερμοκρασία. Οι χρήστες μπορούν επίσης να ειδοποιούνται όταν εκδίδεται προειδοποίηση για έντονα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή τους ή να ελέγχουν την ποιότητα του αέρα χρησιμοποιώντας μια χρωματική κλίμακα. Το WeatherKit έρχεται επίσης για προγραμματιστές να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες της εφαρμογής Weather.

    Ακολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed. Ακολουθήστε επίσης το AppleWorldHellas.com σε FacebookTwitterInstagram, και YouTube

    Dimitrios Georgoulas
    Dimitrios Georgoulas
    Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.