H απόφαση της Apple να καταργήσει τα AirPort προϊόντα έγινε την λάθος στιγμή

1056

Η ανακοίνωση της Apple ότι σταματάει την AirPort σειρά της όπως σας είπαμε και σε προηγούμενο δημοσίευμα δεν αποτέλεσε ιδιαίτερα μεγάλη έκπληξη. Φήμες αλλά και ενδείξεις για μια τέτοια κίνηση υπήρχαν πίσω το 2016 όταν το Bloomberg είχε αναφέρει ότι η εταιρεία είχε βάλει τέλος στην ομάδα μηχανικών που ασχολούνταν με τα ασύρματα router της.

Αν και λοιπόν δεν αποτέλεσε έκπληξη η είδηση αυτή πολλοί πιστεύουν πως ήταν μια λάθος απόφαση και μάλιστα σε μια λάθος χρονικά στιγμή.

Η Apple ήταν μια από τις πρώτες εταιρείες που αναγνώρισε πως η πρόσβαση στο Internet ήταν ο βασικό λόγος για κάποιον να αγοράσει έναν υπολογιστή. Με βάση αυτό είχαμε την σειρά του iMac να θεσπίζεται πάνω σε αυτό στην ονομασία του (i) για το Internet και να ακολουθούν τα iBook, iPod, iPhone και iPad.

Η Apple επίσης δίνει τεράστια βάση στο οικοσύστημα της. Συσκευές και υπηρεσίες που δουλεύουν όλες μαζί χωρίς προβλήματα. Τα Routers αν και δεν είναι προϊόντα που θα κερδίσουν κάποιον για τον σχεδιασμό τους σίγουρα είναι μέρος αυτής της εμπειρίας του οικοσυστήματος της εταιρείας.

Σίγουρα στις μέρες μας όλοι αποκτούνε δωρεάν ένα router από τον πάροχο τους. Έτσι είναι μικρό το ποσοστό των χρηστών που θα αγοράσουν έναν ξεχωριστά και από αυτό το ποσοστό είναι ακόμη μικρότερο αυτό που θα αποτελέσει καταναλωτές που θα προτιμήσουν μια λύση της Apple.

Ναι μεν αλλά….

Αρχικά ένα Apple router είναι όπως μια οθόνη Apple. Πολλοί καταναλωτές μπορεί να μην θέλουν μια αλλά για αυτούς που την θέλουν αποτελεί ένα σημαντικό μέρος της σύνθεσης τους. Η εταιρεία λοιπόν πρέπει να μπορεί να ικανοποιεί αυτούς τους καταναλωτές γιατί αν μη τι άλλο είναι η μερίδα εκείνη που είναι η πιο πιστοί της εταιρείας και που δαπανούν τα περισσότερα χρήματα για τα προϊόντα της.

Επίσης αυτή την στιγμή θα ήταν η τέλεια για να παρουσιάσει η Apple σε αυτή την κατηγορία ένα μοναδικό προϊόν. Σκεφτείτε πόσο εύκολο είναι κάποιος να ρυθμίσει το HomePod του. Φανταστείτε ένα router που θα μπορούσε να ρυθμιστεί το ίδιο εύκολα: Το ανοίγεις, φέρνεις το iPhone σου σε εμβέλεια του και μεταφέρεις τις ρυθμίσεις του ασύρματου δικτύου σου με μιας.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε επίσης πως ζούμε σε μια εποχή που η ασφάλεια είναι κάτι σημαντικό για τον καθένα. Ένα no name router κατασκευασμένο στην Κίνα με άγνωστο λογισμικό μπορεί να είναι ρίσκο ειδικά αν τοποθετηθεί μέσα σε ένα “έξυπνο” σπίτι. Ένα router όμως με λογισμικό της Apple αυτόματα εμπνέει μεγάλη ασφάλεια στον καθένα.

Με το AirPlay 2 επίσης να είναι προ των πυλών η δυνατότητα χρήσης μονάδων AirPort Express που θα έφερναν αυτή την δυνατότητα στα ήδη υπάρχον HiFi συστήματα θα ήταν απίστευτα χρηστικό.

Επιπλέον ο συνδυασμός AirPort συσκευών αυτόματα έδινε μια λύση ενός mesh WiFi συστήματος. Αυτά τα δίκτυα πλέον έχουν γίνει απαραίτητα για τα σύγχρονα μεγάλα σπίτια με την Apple ήδη να έχει μια ολοκληρωμένη πρόταση μέσω AirPort Extreme, Time Capsule και Airport Express που απλά θα έπρεπε να αναβαθμίσει και να ενισχύσει.

Τέλος υπήρχε η μεγάλη ευκαιρία για την δημιουργία combo προϊόντων. Φανταστείτε λοιπόν ένα mesh router που θα ήταν επίσης HomeKit hub. Προσθέστε πως μια τέτοια συσκευή θα μπορούσε να είναι και ηχείο και μάλιστα έξυπνο.

Για όλους τους παραπάνω λόγους λοιπόν και εμείς πιστεύουμε πως η Apple θα έπρεπε να ανανεώσει την AirPort σειρά της και όχι να την σταματήσει.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ!
« Παλαιότερες ειδήσειςΗ Apple δουλεύει πάνω σε ένα AR/VR headset με δυνατότητες ανάλυσης 16K
Νεότερες ειδήσεις »H Xiaomi ξεπέρασε την Apple σε πωλήσεις στην Κίνα
O Δημήτρης είναι διαχειριστής και αρθρογράφος του AppleWorldHellas. Κάτοχος διδακτορικού στα ασύρματα δίκτυα και την τεχνητή νοημοσύνη εργάζεται ως Project Manager στην εταιρεία ασφαλείας InnoSec και ως Marketing/Sales Director στην εταιρεία tokinito.gr. Αγαπημένη του συσκευή το iPhone 8 Plus ενώ δεν αποχωρίζεται ποτέ πλέον το Retina MacBook Pro του. Μεγάλες του αδυναμίες η ψηφιακή φωτογραφία, και το σινεμά.