22.3 C
Athens
Saturday, April 27, 2024
More

    Apple AI: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις αλλαγές τεχνητής νοημοσύνης που έρχονται στο iPhone, το iOS 18 και μετά

    Η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι παντού φέτος στον κόσμο της τεχνολογίας — και η Apple ελπίζει ότι οι δικές της προσπάθειες AI θα είναι στην πρώτη γραμμή της προόδου της τεχνολογίας. Το 2024 έχει ήδη αποδειχθεί πολυάσχολο για την Apple, με νέα μοντέλα M3 MacBook Air που αποκαλύφθηκαν, το Vision Pro κυκλοφόρησε και αναμένονται νέα μοντέλα iPad OLED.

    Ωστόσο, η τεχνητή νοημοσύνη ανοίγει εντελώς νέους δρόμους εξερεύνησης για την εταιρεία, τόσο στο υπάρχον λογισμικό της όσο και σε ό,τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα ενσωματωθεί με το επερχόμενο υλικό της Apple. Γνωρίζουμε ότι το iOS 18, η επόμενη έκδοση του λειτουργικού συστήματος της εταιρείας που τροφοδοτεί το iPhone, θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες αναβαθμίσεις στην ιστορία του λογισμικού — και ένα μεγάλο μέρος αυτού λέγεται ότι οφείλεται στη νέα εστίαση της Apple στην τεχνητή νοημοσύνη.

    Με την εταιρεία να υπαινίσσεται ήδη ότι αυτή θα είναι μια μεγάλη χρονιά για τα έργα της στο κομμάτι της AI, τι μπορούμε να περιμένουμε; Με το iPhone, το Mac και το iPad που αναμένεται να μπουν στη δράση, πού θα δούμε τις μεγαλύτερες αλλαγές; Εδώ είναι όλα όσα γνωρίζουμε για τα σχέδια AI της Apple για το 2024 και μετά.

    Αρχικά στο επεισόδιο της Κυριακής στο εβδομαδιαίο podcast μας ξεκαθαρίζουμε με απλά παραδείγματα το τι είναι η τεχνητή νοημοσύνη και τι είναι η γενετική τεχνητή νοημοσύνη.

    Αν δεν το ακούσατε θα το βρείτε διαθέσιμο και σε Apple Podcasts παρακάτω:

    Πού θα μπορούσε η Apple να εφαρμόσει την τεχνητή νοημοσύνη;

    Siri

    Είναι περίεργο να πιστεύουμε ότι η Siri της Apple ήταν ένας από τους πρώτους mainstream «ψηφιακούς βοηθούς» που κυκλοφόρησε στο ευρύ κοινό, αλλά αυτό οφείλεται εν μέρει στο πόσο αργή ήταν η ανάπτυξη της Siri και στο πόσο άστοχες ήταν οι προσπάθειες για την βελτίωσή της. Είδαμε την Alexa και ττην Βοηθό της Google να ξεπερνούν την Apple, αλλά με την Siri να φέρεται να παίρνει μεγάλη ώθηση στην τεχνητή νοημοσύνη το 2024, θα μπορούσαμε να δούμε το τοπίο και οι δυναμικές να αλλάζουν. Το εσωτερικό έργο της Apple, που φέρεται να ονομάστηκε «Ajax», αναμένεται να φέρει τη λειτουργικότητα chatbot/large language model (LLM) στην Siri. Αυτό σημαίνει ότι, θεωρητικά, η Siri θα είναι σε θέση να ανταποκρίνεται με μεγαλύτερη ακρίβεια και φυσικά και να κατανοεί τα ερωτήματα ενός χρήστη.

    Ένα μεγάλο μοντέλο γλώσσας είναι ουσιαστικά ένα πρόγραμμα AI που μπορεί να αναγνωρίσει κείμενο και να δημιουργήσει απαντήσεις συνομιλίας σε ερωτήσεις. Υπό αυτή την έννοια, μοιάζει πολύ με την Siri, ωστόσο, τα δεδομένα που χρησιμοποιούν τα LLM είναι πολύ πιο εκτεταμένα, με αποτέλεσμα βαθύτερες και πιο χρήσιμες απαντήσεις σε ερωτήσεις.

    Ενώ η βοηθός Siri της Apple είναι χρήσιμη για τις βασικές εντολές του iPhone, οτιδήποτε πιο σύνθετο συνήθως την κάνει να σκοντάφτει. Η πραγματική διαφορά μεταξύ των LLM σε σύγκριση με έναν ψηφιακό βοηθό όπως η Siri είναι το μέγεθος, τα περισσότερα έχουν δισεκατομμύρια παραμέτρους και μπορούν να απορροφήσουν μια εκπληκτική ποσότητα πληροφοριών από δισεκατομμύρια ιστοσελίδες και άλλες πηγές δεδομένων. Η Siri θα μπορούσε επίσης να αποκτήσει πρόσβαση σε τεχνολογίες παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης, πάνω στις οποίες φέρεται να εργάζεται η Apple. Οι αναφορές υποδεικνύουν μάλιστα ότι αυτές οι νέες δυνατότητες θα διατηρηθούν σε όλες τις συσκευές, καθώς και ότι η Siri θα είναι σε θέση να συνδέεται με εξωτερικές υπηρεσίες (εκτός της Apple).

    Εφαρμογές και υπηρεσίες

    Το AI θα μπορούσε να επεκταθεί και σε υπηρεσίες, με λίστες αναπαραγωγής Apple Music που δημιουργούνται από AI (το Spotify κάνει ήδη κάτι τέτοιο), ενώ το XCode είναι πιθανό να αποκτήσει νέα εργαλεία AI για να βοηθήσει στην ταχύτερη ανάπτυξη εφαρμογών. Ενώ πολλοί προγραμματιστές εφαρμόζουν γενετική τεχνητή νοημοσύνη στις εφαρμογές τους, ωστόσο, οι αναφορές δείχνουν ότι η Apple βρίσκεται πίσω και σε αυτό. Δεδομένων των πιθανών νομικών προεκτάσεων της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης, ίσως δεν χρειάζεται η Apple να προχωρήσει άμεσα εκεί χωρίς να ελέγξει όλες τις παραμέτρους, και όλα δείχνουν ότι η Apple χρησιμοποιεί τεχνολογία στη συσκευή για να ολοκληρώσει τη δουλειά αυτή χωρίς να προσεγγίσει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας που βασίζεται σε cloud -παραβίαση εξωτερικών πηγών.

    Ποιες συσκευές αποκτούν νέα λειτουργικότητα AI;

    Όπως αναφέρθηκε τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, η Apple φέρεται να «πιάστηκε εξαπίνης» από την απότομη άνοδο του ενδιαφέροντος για την τεχνητή νοημοσύνη και προσπαθεί να καλύψει πλέον τη διαφορά.

    Είδαμε ένα βελτιωμένο Neural Engine στο Apple Watch Series 9, που φαινομενικά υπαινίσσεται νέες δυνατότητες και επεξεργασία στη συσκευή. Φυσικά, το iPhone είναι η πρώτη σκέψη πολλών χρηστών όταν πρόκειται για την υιοθέτηση τεχνητής νοημοσύνης μέσω Siri, αλλά το iPadOS είναι εξίσου πιθανό να δει κάποιες αναβαθμίσεις – αν και δεδομένου ότι η Apple θέλει να κρατήσει ένα χρόνο μεταξύ των εκδόσεων iOS και iPadOS, ίσως χρειαστεί να περιμένουμε μέχρι iPadOS 19.

    Η επερχόμενη αποκάλυψη των φρέσκων iPad μπορεί να μας δώσει μια καλύτερη ιδέα για το τι να περιμένουμε. Από την πλευρά του Mac, το νέο MacBook Air με M3 αποκαλύφθηκε αυτόν τον μήνα. Η Apple έκανε πολλά για να τον χαρακτηρίσει ως τον «καλύτερο καταναλωτικό φορητό υπολογιστή στον κόσμο για AI», υποστηρίζοντας αυτόν τον ισχυρό ισχυρισμό δείχνοντας τις πιο αποτελεσματικές λειτουργίες Neural Engine 16 πυρήνων και για το macOS με χαρακτηριστικά όπως «ισχυρές λειτουργίες κάμερας, ομιλία σε πραγματικό χρόνο και μεταφορά σε κείμενο , μετάφραση, προβλέψεις κειμένου, οπτική κατανόηση, δυνατότητες προσβασιμότητας και πολλά άλλα.”

    Τι γίνεται με τη Μηχανική Μάθηση;

    Για χρόνια, η Apple χρησιμοποιεί τον όρο Machine Learning για να περιγράψει το δικό της πλαίσιο τεχνολογίας AI. Δουλεύει πάνω σε αυτό εδώ και αρκετό καιρό. Η Μηχανική Εκμάθηση είναι αυτό που τονίζει τις Προτάσεις Siri όταν θέλετε να χρησιμοποιήσετε μια εφαρμογή ή μαθαίνει τον τρόπο που πληκτρολογείτε στο iPhone σας, μεταξύ άλλων.

    Το γιατί η εταιρεία άλλαξε ώστε να την αναφέρεται πιο ξεκάθαρα ως AI δεν είναι σαφές, αλλά υπάρχει κάθε πιθανότητα η αλλαγή στη σημασιολογία να οφείλεται στο πόσο διάχυτος έχει γίνει ο όρος “AI” τους τελευταίους 18 μήνες περίπου.

    Για να υπογραμμίσει τη σοβαρότητά της, η Apple απέκτησε το DarwinAI το 2024, με το προσωπικό της startup να εντάσσεται στην προσπάθεια AI της Apple. Η DarwinAI είναι μια εταιρεία «οπτικής επιθεώρησης ποιότητας» με έδρα το Waterloo του Οντάριο. Διαθέτει μια πατενταρισμένη πλατφόρμα Explainable AI που έχει υιοθετηθεί από «πολλές» εταιρείες του Fortune 500.

    «Η DarwinAI έχει αναπτύξει τεχνολογία AI για οπτική επιθεώρηση εξαρτημάτων κατά τη διάρκεια της διαδικασίας κατασκευής και εξυπηρετεί πελάτες σε μια σειρά βιομηχανιών», ανέφερε ο Mark Gurman. «Μία από τις βασικές τεχνολογίες της είναι να κάνει τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης μικρότερα και ταχύτερα. Αυτή η δουλειά θα μπορούσε να είναι χρήσιμη για την Apple, η οποία επικεντρώνεται στην εκτέλεση της τεχνητής νοημοσύνης σε συσκευές και όχι εξ ολοκλήρου στο cloud». Σ

    ύμφωνα με το Betakit, η πλατφόρμα του DarwinAI κατασκευάστηκε «υπό την καθοδήγηση του καθηγητή του Πανεπιστημίου του Waterloo και του ερευνητικού προέδρου τεχνητής νοημοσύνης στον Καναδά Alexander Wong», ο οποίος τώρα απασχολείται από την Apple ως Διευθυντής της έρευνας Machine Learning. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2017 και διευθύνεται από τον CEO Sheldon Fernandez από τον Ιανουάριο του 2018.

    Τι συμβαίνει με την Apple και την Google;

    Ενώ η Apple πραγματοποιεί τις δικές της εξαγορές για να τροφοδοτήσει τις φιλοδοξίες της για τεχνητή νοημοσύνη (και φέρεται να απομακρύνει τους υπαλλήλους της από το ακυρωμένο έργο Apple Car), φέρεται να βρίσκεται επίσης σε συζητήσεις με την Google.

    Σύμφωνα με το Bloomberg, η Apple και η Google εργάζονται σε μια «συμφωνία blockbuster που θα ταρακουνούσε τον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης», με τις ίδιες αναφορές να υποδηλώνουν ότι η Apple βρίσκεται σε «ενεργές διαπραγματεύσεις» για την αδειοδότηση των εργαλείων AI Gemini της Google.

    Αυτό επιβεβαιώθηκε έκτοτε από τους New York Times, οι οποίοι φαίνεται να επιβεβαίωσαν ότι οι δύο τεχνολογικοί γίγαντες συνεργάζονται. «Η Apple βρίσκεται σε συζητήσεις με την Google σχετικά με τη χρήση του μοντέλου παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης του γίγαντα αναζήτησης που ονομάζεται Gemini για το επόμενο iPhone της, καθώς η εταιρεία αγωνίζεται να αγκαλιάσει μια τεχνολογία που έχει ανατρέψει τον κλάδο της τεχνολογίας», έγραψαν οι New York Times, σημειώνοντας το «ακριβές πεδίο εφαρμογής μιας πιθανής συμφωνίας δεν έχει καθοριστεί».

    Θα ήταν σίγουρα μια διασκεδαστική έκπληξη στο WWDC να δούμε την Apple να ανακοινώνει μια συνεργασία με μια εταιρεία που είναι εδώ και καιρό ανταγωνιστής.

    Μήπως η δίκη της Epic τους έφερε πιο κοντά;

    Ποιος άλλος;

    Η Apple μπορεί να συνεργάζεται με την Google, αλλά υπάρχουν πολλά άλλα ψάρια που κολυμπούν στη λίμνη της AI. Αναμφισβήτητα το πιο γνωστό είναι το ChatGPT, το οποίο προσέλκυσε περισσότερους από 100 εκατομμύρια χρήστες από τότε που έφτασε το 2022. Είναι σίγουρα δημοφιλές, αλλά όχι χωρίς τις διαμάχες του, με κατηγορίες για μεροληψία, ρατσισμό, ακόμη και υπαρξιακή κρίση από την AI. Το Ernie είναι μια άλλη επιλογή, με περισσότερους από 45 εκατομμύρια χρήστες από τότε που έφθασε τον περασμένο Αύγουστο, αλλά το Microsoft Copilot, τώρα μόλις ενός έτους, είναι πιθανό να είναι ένας από τους μεγαλύτερους ανταγωνιστές. Η Microsoft είχε επενδύσει στο παρελθόν 10 δισεκατομμύρια δολάρια στην OpenAI, τη μητρική εταιρεία του ChatGPT.

    Πότε θα μάθουμε περισσότερα;

    Το WWDC 2024 φαίνεται καλό στοίχημα, αλλά πιθανότατα μπορούμε να περιμένουμε ότι κάποια νέα θα αρχίσουν να βγαίνουν καθημερινά. Αυτό συμβαίνει επειδή η ετήσια έκδοση «VendorUI» της Apple με το πιο πρόσφατο iOS έχει διανεμηθεί με περιορισμένο τρόπο στα εργοστάσια για έλεγχο ποιότητας. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να αρχίσουμε να ακούμε για ορισμένα χαρακτηριστικά και έννοιες που διέρρευσαν νωρίτερα από τον Ιούνιο, όταν αναμένουμε να πραγματοποιηθεί το WWDC.

    Παρακάτω θα βρείτε μερικούς βασικούς όρους που είναι πιθανό να δείτε πολύ τους επόμενους μήνες, καθώς και μια επεξήγηση για τον καθένα.

    • Chatbot – Χρησιμοποιείται σε οτιδήποτε, από την τεχνολογία AI μέχρι την εξυπηρέτηση πελατών, ένα chatbot είναι λογισμικό που μιμείται την ανθρώπινη συνομιλία.
    • Generative AI – Τεχνολογία που μπορεί να δημιουργήσει περιεχόμενο, είτε πρόκειται για εικόνες, ήχο, βίντεο ή οτιδήποτε άλλο, λαμβάνοντας προτροπές από έναν χρήστη και φέρνοντας μια μοναδικότητα.
    • LLM (Large Language Model) – Με απλούς όρους, ένας υπολογιστής που αναλύει την ανθρώπινη ομιλία και κείμενο για να ανταποκριθεί ως άνθρωπος.
    • Machine Learning – Η επωνυμία της τεχνητής νοημοσύνης που έχει επιλέξει η Apple εδώ και πολλά χρόνια, η Machine Learning βρίσκει μοτίβα για να προτείνει την επόμενη εφαρμογή σας ή αναζητά τις εικόνες σας για φωτογραφίες ενός σκύλου ως παράδειγμα.

    Aκολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed. Ακολουθήστε επίσης το AppleWorldHellas.com σε FacebookTwitterInstagram, και YouTube

    Dimitrios Georgoulas
    Dimitrios Georgoulas
    Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.