24.3 C
Athens
Friday, May 3, 2024
More

    Η τεχνολογία Chat AI θα κάνει τελικά την Siri πιο έξυπνη, αλλά όχι σύντομα, η ανάλυση μας

    Η τεχνολογία Chat AI είναι αναμφίβολα ό,τι πιο συναρπαστικό έχει συμβεί στον κόσμο της τεχνολογίας εδώ και αρκετό καιρό – παρέχοντας απαντήσεις σε ερωτήσεις, γράφοντας δοκίμια, δημιουργώντας κώδικα εργασίας ή ακόμα και περνώντας μια εξέταση MBA μέσω ενός συνομιλητικού UI.

    Η Microsoft ανακοίνωσε ότι μια έκδοση του ChatGPT θα τροφοδοτήσει μια δυνατότητα συνομιλίας αναζήτησης στη μηχανή αναζήτησής της Bing. Η Google έσπευσε να ανακοινώσει ότι, επίσης, θα χρησιμοποιήσει το δικό της chatbot AI, Bard, για αναζητήσεις. Σημαίνουν όλα αυτά ότι και η Apple θα ανέβει σε αυτήν την τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης συνομιλίας επόμενης γενιάς για να κάνει επιτέλους την Siri πιο έξυπνη…;

    Αντί να το γράψω αυτό, σκέφτηκα ότι θα ζητούσα από το πιο γνωστό σύστημα – ChatGPT – να το κάνει για μένα. Το ρώτησα, “Τι είναι το ChatGPT;” και ιδού η απάντησή του:

    Το ChatGPT είναι ένα μοντέλο γλώσσας που αναπτύχθηκε από την OpenAI. Είναι ένα μοντέλο γλώσσας τεχνητής νοημοσύνης αιχμής που βασίζεται στην αρχιτεκτονική του μετασχηματιστή που έχει εκπαιδευτεί σε ένα μεγάλο σύνολο δεδομένων κειμένου. Μπορεί να δημιουργήσει κείμενο που μοιάζει με άνθρωπο με βάση μια δεδομένη προτροπή και έχει χρησιμοποιηθεί για διάφορες εφαρμογές όπως chatbots, μετάφραση γλώσσας, απάντηση ερωτήσεων και συμπλήρωση κειμένου. Το όνομα “ChatGPT” σημαίνει “Chat Generative Pre-trained Transformer”. Το “προεκπαιδευμένο” μέρος σημαίνει ότι το μοντέλο έχει εκπαιδευτεί σε τεράστιο όγκο δεδομένων κειμένου πριν κυκλοφορήσει, επιτρέποντάς του να βελτιωθεί για συγκεκριμένες εργασίες με μικρότερο όγκο δεδομένων για συγκεκριμένες εργασίες.

    Αυτό καταδεικνύει αμέσως ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα του ChatGPT έναντι της Siri: κατανοεί το πλαίσιο. Η Siri το κάνει περιστασιακά – για παράδειγμα, όταν ρώτησα, “Πού είναι το Δελχί;” μου έδειξε την πόλη σε έναν χάρτη και όταν συνέχισα με το “Τι ώρα είναι εκεί;” κατάλαβε ότι εξακολουθούσα να αναφέρομαι στο Δελχί και έδωσε τη σωστή απάντηση. Αλλά κυρίως αν ρωτήσετε μια συνέχεια για το ίδιο πλαίσιο, η Siri δεν έχει ιδέα.

    Για παράδειγμα, όταν ρώτησα, «Πώς μπορώ να φτάσω στον Πύργο του Λονδίνου;» ανέβασε τους Χάρτες της Apple και μου έδειξε μια διαδρομή. Αλλά όταν συνέχισα με το, “Τι μπορώ να δω εκεί;” δεν είχε ιδέα τι ρωτούσα.

    Θα χρησιμοποιήσει η Apple τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης συνομιλίας για να κάνει την Siri πιο έξυπνη;

    Η μακροπρόθεσμη απάντηση είναι: Ναι. Είναι ήδη ξεκάθαρο ότι αυτή η τεχνολογία θα είναι το μέλλον της αναζήτησης και ότι οι δυνατότητές της κάνουν όλα τα τρέχοντα AI έξυπνων συσκευών – Siri, Alexa και Google Assistant εξίσου – να φαίνονται ανόητα σαν ένα κουτί από τούβλα.

    Η Apple έχει επίσης έντονο ενδιαφέρον για την τεχνητή νοημοσύνη. Ανέπτυξε το δικό της τσιπ Neural Engine ειδικά για εργασίες AI. Οι φωτογραφικές δυνατότητες του iPhone οδηγούνται επίσης σε μεγάλο βαθμό από την υπολογιστική φωτογραφία, η οποία βασίζεται σε τεχνητή νοημοσύνη. Και έχει μια ετήσια σύνοδο κορυφής AI. Είναι ένα ασφαλές στοίχημα ότι το ChatGPT και το Bard θα είναι το επίκεντρο της εκδήλωσης του επόμενου μήνα.

    Αλλά δεν πρέπει να κρατάμε την ανάσα μας για ένα πιο έξυπνο Siri σύντομα, για δύο λόγους. Πρώτον, η προσέγγιση της Apple σε όλες σχεδόν τις νέες τεχνολογίες είναι: περιμένετε και δείτε. Η εταιρεία σπάνια προσπαθεί να είναι νωρίς στην αγορά με οποιαδήποτε νέα τεχνολογία. Αντίθετα, παρακολουθεί τι κάνουν οι άλλοι και μετά προσπαθεί να βρει πώς να το κάνει καλύτερα.

    Αλλά υπάρχει ένας πιο συγκεκριμένος δεύτερος λόγος…

    Συστήματα όπως το ChatGPT είναι καλά στο να φαίνονται έξυπνα. Γράφουν πολύ πειστικά, επειδή έχουν εκπαιδευτεί σε εκατομμύρια έγγραφα γραμμένα από ανθρώπινα όντα, και ουσιαστικά δανείζονται γενναιόδωρα από όλα όσα έχουν δει για να αναπαράγουν τα πάντα, από συγκεκριμένες φράσεις έως δομές εγγράφων.

    Αλλά παίρνουν επίσης όλη τη φαινομενική τους γνώση από αυτές τις ίδιες εκατομμύρια πηγές. Από αυτές, δεν έχουν ιδέα πώς να ξεχωρίσουν την αλήθεια από τη μυθοπλασία, την αιτιολογημένη στάση από την προκατάληψη. Το ίδιο και στο ότι δεν μπορούν να ξεχωρίσουν στατιστικά στοιχεία από μεροληψία ή αξιόπιστα δεδομένα από σκουπίδια.

    Ένα πιο διασκεδαστικό παράδειγμα είναι ο Bard της Google που δίνει λάθος απάντηση σε μια ερώτηση κατά τη διάρκεια μιας ζωντανής επίδειξης που έχει σχεδιαστεί για να δείξει πόσο εντυπωσιακό είναι. Ρωτήθηκε “”Ποιες νέες ανακαλύψεις από το JWST μπορώ να πω στο 9χρονο παιδί μου;”

    Έδωσε την απάντηση του «JWST τράβηξε τις πρώτες φωτογραφίες ενός πλανήτη έξω από το ηλιακό μας σύστημα». Δυστυχώς για την Google και το Bard AI, οι πρώτες άμεσες εικόνες ενός εξωπλανήτη έξω από το ηλιακό μας σύστημα προήλθαν από το VLT το 2004, σύμφωνα με τη NASA, όχι το JWST όπως δήλωσε το Bard. Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται σε εσφαλμένη αναφορά που είχε δει ο Bard AI, η οποία ερμηνεύτηκε ως σωστή.

    Η Google αφαίρεσε το βίντεο και μέχρι τη στιγμή της γραφής οι μετοχές της μειώθηκαν κατά 6%. Το σφάλμα παραμένει για όλο τον κόσμο να το δει σε ένα tweet της Google:

    Αν υπάρχει κάτι πιο επικίνδυνο από το να μην γνωρίζεις κάτι σημαντικό, είναι να ζητάς τις πληροφορίες και να σου δίνεται η λάθος απάντηση με μεγάλη σιγουριά.

    Όταν μια αναζήτηση Google εμφανίζει συμβατικά αποτελέσματα δίπλα σε ένα παράθυρο συνομιλίας που απαντούν στην ίδια ερώτηση, είναι πολύ εύκολο για την εταιρεία να συμπεριλάβει εμφανείς προειδοποιήσεις ότι η απάντηση της συνομιλίας μπορεί να μην είναι ακριβής.

    Αλλά η Siri έχει σχεδιαστεί για να παρέχει προφορικές απαντήσεις σε προφορικές ερωτήσεις. Εάν υπάρχει κάτι πιο ενοχλητικό από το να «απαντάει» η Siri σε μια ερώτηση με «Εδώ είναι τι βρήκα στον Ιστό», θα ήταν «Ακολουθεί μια εκτενής απάντηση που πρέπει πρώτα να ακούσετε, μετά θα σημειώσω ότι μπορεί να μην είναι σωστά και συνιστούμε να κάνετε αναζήτηση στον ιστό.”

    Ίσως χρειαστεί να περιμένουμε λίγο για να μπορέσει η Siri να χρησιμοποιήσει το αντίστοιχο ChatGPT της Apple για να απαντήσει σε ερωτήσεις, αλλά μια επίδειξη έχει ήδη δείξει τη δυνατότητα να δώσει στη Siri τη δυνατότητα να κατανοήσει καλύτερα τις ανάγκες μας σε ένα έξυπνο σπίτι.

    Αυτό θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ένα λογικό σημείο εκκίνησης για την Apple για να αρχίσει να χρησιμοποιεί την τεχνολογία – και ελπίζω πολύ ότι θα το κάνει.

    Ακολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed. Ακολουθήστε επίσης το AppleWorldHellas.com σε FacebookTwitterInstagram, και YouTube

    Dimitrios Georgoulas
    Dimitrios Georgoulas
    Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.