21.1 C
Athens
Thursday, April 25, 2024
More

    Η πανδημία ωθεί τους καταναλωτές στις ανέπαφες πληρωμές

    Η δυνατότητα ανέπαφων πληρωμών αποτελεί πλέον ένα από τα βασικά κριτήρια με τα οποία επιλέγουν οι καταναλωτές τις επιχειρήσεις από όπου θα κάνουν τις αγορές τους σύμφωνα με δημοσίευμα του SEPE. Με τα μέτρα ασφαλείας για τον COVID-19 να βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των καταναλωτών, αυτοί επιβραβεύουν τις επιχειρήσεις που κάνουν το ίδιο. Έτσι η διάθεση νέων μέσων πληρωμών θεωρείται, μετά από την υγειονομική κρίση του νέου κορωνοϊού, απαραίτητη για την επιβίωση των καταστημάτων.

    Σχεδόν τα δύο τρίτα (63%) των καταναλωτών θα στραφούν στις επιχειρήσεις που δίνουν τη δυνατότητα ανέπαφων πληρωμώνΣχεδόν τα δύο τρίτα (63%) των καταναλωτών θα στραφούν στις επιχειρήσεις που δίνουν τη δυνατότητα ανέπαφων πληρωμών. Για σχεδόν τους μισούς καταναλωτές παγκοσμίως (46%) η δυνατότητα για ανέπαφες πληρωμές είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέτρα ασφαλείας που πρέπει να διαθέτουν τα καταστήματα.

    Μάλιστα, σχεδόν οι μισοί (48%) καταναλωτές δεν ψωνίζουν σε καταστήματα, που προσφέρουν μόνο μεθόδους πληρωμής, οι οποίες απαιτούν επαφή με το ταμείο ή με κοινόχρηστη συσκευή. Ήδη, σχεδόν οκτώ στους 10 καταναλωτές παγκοσμίως (78%) άλλαξαν τον τρόπο πληρωμής τους προκειμένου να μειώσουν τις επαφές.

    Την παραπάνω εικόνα περιγράφει η έρευνα «Visa Back to Business», που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, τον Καναδά, τη Γερμανία, το Χονγκ Κονγκ, την Ιρλανδία, τη Σιγκαπούρη και τα ΗΑΕ. Σύμφωνα με τα ευρήματά της, σχεδόν τέσσερις στους πέντε (78%) καταναλωτές έχουν αλλάξει τον τρόπο πληρωμής για τις αγορές τους, συμπεριλαμβανομένων των διαδικτυακών αγορών: το 48% χρησιμοποιεί ανέπαφες πληρωμές, ενώ το 46% απαντά ότι δεν χρησιμοποιεί συχνά μετρητά.

    Για πρώτη φορά

    Από την έρευνα προκύπτει ότι η πλειοψηφία (70%) των καταναλωτών έχει χρησιμοποιήσει μια νέα μέθοδο πληρωμής για πρώτη φορά, συμπεριλαμβανομένου ενός 26% που έχει πληρώσει ανέπαφα για αγορές σε κατάστημα: για είδη παντοπωλείου ή είδη οικιακής χρήσης (34%), για παραλαβή γεύματος από εστιατόριο (28%), για αγορά στο διαδίκτυο με παραλαβή στη συνέχεια από το κατάστημα (25%).

    Σύμφωνα με τα ευρήματά μελέτης, οι επιχειρήσεις κινούνται και αυτές στην ψηφιακή οδό προκειμένου να ανταποκριθούν στις ανάγκες και τις προτιμήσεις των πελατών τους. Περισσότερα από τα δύο τρίτα των μικρομεσαίων εταιρειών (67%) έχουν δοκιμάσει νέους τρόπους- είτε πρόκειται για τη δημιουργία ιστοσελίδας ηλεκτρονικού εμπορίου είτε για αλλαγή της τεχνολογίας POS – για να διατηρήσουν την καλή λειτουργία της επιχείρησή τους.

    Ψηφιακή πραγματικότητα

    Στο μεταξύ, πάνω από το ένα τέταρτο των μικρομεσαίων εταιρειών (28%) έχει χρησιμοποιήσει στοχευμένες διαφημίσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή διέθεσαν προϊόντα και υπηρεσίες στο διαδίκτυο (27%).  Επιπλέον ένα 20% έχει υιοθετήσει τις ανέπαφες συναλλαγές.

    Επίσης, το ένα τρίτο (33%) των επιχειρήσεων αναφέρει ότι δέχεται λιγότερα ή σταμάτησε να δέχεται μετρητά εξαιτίας του COVID-19. Οι ιδιοκτήτες των εταιρειών, οι οποίοι ανήκουν στη γενιά των millennials (γεννημένοι μεταξύ 1981-1996) είναι πολύ πιο πιθανό να δέχονται λιγότερο ή να σταμάτησαν να δέχονται μετρητά (41%), σε σύγκριση με το (31%) της γενιάς Gen X (γεννημένοι μεταξύ 1965-1980) και του (21%) των Boomers (γεννημένοι 1946-1964).

    Σύμφωνα με την έρευνα, περισσότερες από τις μισές (53%) επιχειρήσεις είναι πιθανό να προμηθευτούν εφαρμογές αντιμετώπισης απάτης, για να προστατεύσουν την  επιχείρησής τους λόγω της μετάβασης τους στο ψηφιακό εμπόριο. 

    Νέες προσεγγίσεις

    Σε γεωγραφική βάση, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), το 44% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων – σε σύγκριση με το 20% παγκοσμίως – επέτρεψε για πρώτη φορά τις ανέπαφες πληρωμές λόγω της πανδημίας του COVID-19. Σχεδόν το 94% των ΜΜΕ στα ΗΑΕ, έχει μεταστραφεί για να διατηρήσει την επιχείρησή σε λειτουργία, σε σύγκριση με το 67% παγκοσμίως.

    Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη Βραζιλία (84%) και το Χονγκ Κονγκ (87%) δοκιμάζουν επίσης νέες προσεγγίσεις σε μεγάλο ποσοστό, συμπεριλαμβανομένων των πωλήσεων μέσω Διαδικτύου (50% στη Βραζιλία σε σύγκριση με 27% παγκοσμίως).

    Στο μεταξύ, τα δύο τρίτα (67%) των καταναλωτών δηλώνουν ότι λαμβάνουν κάποιο μέτρο για να διατηρήσουν τις κάρτες πληρωμής τους καθαρές, ενώ το 33% δηλώνει ότι τις απολυμαίνει. Η συντριπτική πλειοψηφία σε ΗΑΕ (89%) και Βραζιλία (87%) λαμβάνουν μέτρα για να διατηρήσουν την κάρτα τους καθαρή, ενώ οι οι κάτοικοι της Σιγκαπούρης (50%), οι Γερμανοί (53%), οι Καναδοί (60%) και οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ (65% ) βρίσκονται κάτω από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

    Dimitrios Georgoulas
    Dimitrios Georgoulas
    Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.