Wednesday, July 24, 2024

Τα παιχνίδια AAA Assassin’s Creed και Resident Evil για iPhone έχουν αποτύχει — εδώ είναι 4 λόγοι (και γιατί η Apple μάλλον δεν ενδιαφέρεται)

Ανακοινώθηκαν ως ένας μεγάλος λόγος για να αναβαθμίσετε το iPhone, το iPad και το Mac σας όταν αποκαλύφθηκαν, αλλά η πρόσφατη ώθηση της Apple να διαθέτει μεγάλους τίτλους παιχνιδιών ΑΑΑ στις κινητές συσκευές της, ξεκίνησε με ασταθή τρόπο.

Εξετάζοντας τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τις εταιρείες αναλυτών εφαρμογών Appfigures και Appmagic, το MobileGamer.biz αναφέρει απογοητευτικά χαμηλά ποσοστά λήψης και εσόδων για μεγάλες εκδόσεις, όπως το Assassin’s Creed Mirage, το Death Stranding, το Resident Evil 4 και το Resident Evil Village. Σύμφωνα με εκτιμήσεις που βασίζονται σε δεδομένα Appfigures (η ίδια η Apple σπάνια αποκαλύπτει αριθμούς λήψης για μεμονωμένες εφαρμογές στο App Store), λιγότεροι από 3.000 άνθρωποι έχουν πληρώσει τα $49,99 για να ξεκλειδώσουν το πλήρες παιχνίδι Assassin’s Creed Mirage στο iPhone, από ένα εκτιμώμενο σύνολο 123.000 λήψεων. Αυτό αντιπροσωπεύει μόλις $138.000 σε έσοδα από την κυκλοφορία στις αρχές αυτού του μήνα και μια ασήμαντη απορρόφηση 2,4%.

Τα παιχνίδια AAA Assassin’s Creed και Resident Evil για iPhone έχουν αποτύχει — εδώ είναι 4 λόγοι (και γιατί η Apple μάλλον δεν ενδιαφέρεται)

Είναι μια παρόμοια λυπηρή ιστορία για το Death Stranding των $20, μια κορυφαία στιγμή του WWDC 2023, που προσελκύει περίπου 10.600 λήψεις. Το Resident Evil 4 τα πήγε καλύτερα με 710.000 λήψεις στους έξι μήνες που κυκλοφορεί στο iPhone, αλλά οι εκτιμήσεις εσόδων δείχνουν ότι μόνο 15.000 άτομα έχουν πληρώσει τα $29,99 που απαιτούνται για να ξεκλειδώσει το πλήρες παιχνίδι. Το Resident Evil Village έχει διαχειριστεί περίπου 817.000 λήψεις, αλλά και πάλι φαίνεται ότι έχει προσελκύσει μόνο 34.000 παίκτες επί πληρωμή στην τιμή των $15,99. Μαζί, οι δύο τίτλοι του Resident Evil έχουν κάνει μόλις $800.000, κάτι που θα ήταν ωχρό σε σύγκριση με την απόδοσή τους σε άλλες πλατφόρμες.

Υπάρχουν μερικοί προφανείς λόγοι για τους οποίους η ώθηση παιχνιδιών AAA στο iPhone έχει αντιμετωπιστεί μέχρι στιγμής με μια χλιαρή υποδοχή. Ο πρώτος λόγος είναι ένας απλός – συμβατότητα. Απαιτείται υλικό υψηλού επιπέδου για τη δημιουργία εμπειριών παιχνιδιών υψηλής ποιότητας. Το Assassin’s Creed Mirage, για παράδειγμα, απαιτεί ένα τηλέφωνο που έρχεται με ένα chipset A17 ή ένα iPad με τσιπ M1, που αντιπροσωπεύουν τα υψηλότερα (και από τα πιο ακριβά) hardware της Apple. Αυτές οι απαιτήσεις περιορίζουν τον αριθμό των ατόμων που μπορούν να παίξουν, ακόμα κι αν υπάρχουν περισσότεροι εκεί έξω που θα ενδιαφέρονται. Και όσοι ταιριάζουν στο ότι μπορούν να αγοράσουν μια συσκευή Apple προηγμένης τεχνολογίας και ενδιαφέρονται για παιχνίδια AAA πιθανότατα έχουν ήδη μια κονσόλα για να παίξουν αυτά τα παιχνίδια.

Δεύτερον είναι η τιμή. Ακόμη και το φθηνότερο παιχνίδι εδώ, το Resident Evil Village, κοστίζει $15,99 στο App Store, το οποίο θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια κορυφαία τιμή για τις εφαρμογές παιχνιδιών. Το Assassin’s Creed Mirage κοστίζει στα $49,99. Η επιτυχία των παιχνιδιών για κινητά οφείλεται, σε μεγάλο βαθμό, από παίκτες που παίζουν δωρεάν, οι οποίοι είναι επίσης πολύ έμπειροι στην επίτευξη των καλύτερων δυνατών προσφορών με τις αγορές τους, είτε περιμένουν την κανονική εκδήλωση πωλήσεων μιας πλατφόρμας ή κάποια άλλη προσφορά. Τέτοιες μειώσεις τιμών συμβαίνουν πιο σπάνια σε iPhone και iPad στο App Store.

Το τρίτο είναι το καθυστερημένο πρόγραμμα κυκλοφορίας. Τα παιχνίδια Assassin’s Creed Mirage, Death Stranding και Resident Evil είχαν κυκλοφορήσει σε κονσόλες και υπολογιστές μήνες, αν όχι χρόνια πριν κάνουν το τελικό τους ντεμπούτο στο iPhone.

Οι «σκληροπυρηνικοί» παίκτες που θα τους ενδιέφεραν είχαν ήδη μήνες να τους παίξουν αλλού, αποφεύγοντας τα spoilers και βλέποντας την τιμή εκκίνησης να πέφτει σε άλλες πλατφόρμες. Τέλος, υπάρχει το ερώτημα εάν οι παίκτες κινητών παιχνιδιών θέλουν πραγματικά τέτοιου είδους τίτλους ή, αντίθετα θέλουν κάτι εντελώς διαφορετικό. Κοιτάξτε τα πιο δημοφιλή γραφήματα παιχνιδιών App Store και με τις αιώνιες εξαιρέσεις του Minecraft και του Roblox, κυριαρχούν οι ελεύθεροι, περισταστικοί τίτλοι. Τίτλους που δεν κοστίζουν τίποτα (αν και έχουν πολύ πειστικά συστήματα που σας ενθαρρύνουν να αποχωριστείτε τα μετρητά σας για μπόνους εντός του παιχνιδιού), μπορούν να παιχτούν βασικά σε οποιοδήποτε υλικό και έχουν σχεδιαστεί για να παίζονται από οποιονδήποτε. Στην αντίπερα όχθη τα Assassin’s Creed, Death Stranding και Resident Evil είναι πολύ πιο αργά, πολύπλοκα παιχνίδια, σχεδιασμένα να παίζονται για ώρες τη φορά και με συστήματα ελέγχου που είναι πολύ περίπλοκα για παιχνίδι με οθόνη αφής.

Έχουν σημασία αυτά τα στοιχεία για την Apple; Πιθανώς όχι. Η εισαγωγή παιχνιδιών AAA στο iPhone είναι μια νίκη από μόνη της — τουλάχιστον από την άποψη του μάρκετινγκ. Πέρα από την έλευση της Apple Intelligence και τις επερχόμενες προαπαιτούμενες απαιτήσεις υλικού, ήταν πολύ σταδιακές βελτιώσεις στο iPhone τις τελευταίες γενιές και έτσι η Apple χρειαζόταν κάτι εντυπωσιακό για να μας πουλήσει με τη δύναμη των τηλεφώνων της.

Αυτά τα παιχνίδια ΑΑΑ ταιριάζουν καλά σε αυτόν τον ρόλο – η Apple μπορεί τονίσει με άνεση πλέον ότι οι συσκευές της μπορούν να ταιριάζουν με τις μεγάλες κονσόλες και αυτό είναι ένα εντυπωσιακό κατόρθωμα είτε αγοράζουν οι άνθρωποι τους τίτλους είτε όχι.

Αν αυτές οι εκδόσεις τράβηξαν την προσοχή σας, αν όχι τα χρήματά σας, ήταν μια επιτυχία – και η Apple έχει αρκετά βαθιές τσέπες για να κρατήσει τους συσχετισμένους προγραμματιστές γλυκούς για αυτόν τον σκοπό.

Πρέπει λοιπόν να περιμένουμε περισσότερα παιχνίδια ΑΑΑ σε iPhone και iPad; Ναι – υπάρχει ακόμη και ένα νέο παιχνίδι Assassin’s Creed, το Assassin’s Creed Shadows που έχει δημιουργηθεί στην Ιαπωνία, που θα κυκλοφορήσει στα κορυφαία iPads αργότερα φέτος, το οποίο έχει περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας καθώς πρόκειται να κυκλοφορήσει στο ίδιο παράθυρο με τα αντίστοιχα της κονσόλας.

Και θα περίμενα να δω και άλλους να συμμετάσχουν σε αυτό – αυτές οι εκκινήσεις είναι μια αργή άσκηση για την ενημέρωση του κοινού ότι τέτοιες εμπειρίες είναι διαθέσιμες σε υλικό κορυφαίας κατηγορίας της Apple. Όταν αυτή η γνώση γίνει ευρύτερα αποδεκτή και το σχετικό υλικό πιο προσιτό, αυτοί οι αριθμοί εσόδων θα αυξηθούν.

Κέρασε το AppleWorldHellas ένα καφέ: https://crowdfundly.com/appleworldhellas

Aκολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed. Ακολουθήστε επίσης το AppleWorldHellas.com σε FacebookTwitterInstagram, και YouTube

Dimitrios Georgoulas
Dimitrios Georgoulas
Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.