Wednesday, July 24, 2024

Γιατί το WWDC 2024 ήταν ένα από τα μεγαλύτερα γεγονότα στην ιστορία της Apple

Το WWDC 2024 ήρθε και ρίχνει αυλαία σήμερα, και καθώς ολοκληρώνονται οι τελικές συνεδρίες προγραμματιστών και εργαστήρια, ήρθε η ώρα να σκεφτούμε αυτό που μπορεί να είναι το μεγαλύτερο και πιο σημαντικό γεγονός της Apple στην ιστορία της εταιρείας.

Γιατί το WWDC 2024 ήταν ένα από τα μεγαλύτερα γεγονότα στην ιστορία της Apple

Ο ανταγωνισμός είναι σκληρός – αναμφισβήτητα η πιο προφανής επιλογή είναι η αρχική βασική ομιλία και παρουσίαση του iPhone από τον Ιανουάριο του 2007, όπου ο Steve Jobs είπε τις αθάνατες λέξεις “Ένα iPod, ένα τηλέφωνο, μια συσκευή επικοινωνίας κινητών μέσω Διαδικτύου… αυτές δεν είναι τρεις ξεχωριστές συσκευές”. Άλλοι υποψήφιοι περιλαμβάνουν τις εκδηλώσεις της Apple για τους δικούς της επεξεργαστές, είτε την ανακοίνωση του WWDC 2020 είτε την αποκάλυψη του Νοεμβρίου 2020 του πρώτου τσιπ πυριτίου της Apple. Όποια εκδήλωση της Apple πιστεύετε ότι κατατάσσεται ως η μεγαλύτερη ή η πιο σημαντική, για τα επόμενα χρόνια το WWDC 2024 θα εμφανίζεται τώρα σε μια τέτοια συζήτηση, και αυτό γιατί προανήγγειλε την έλευση της Apple Intelligence, της τεχνητής νοημοσύνης σε iPhone, iPad και Mac.

Για μήνες ακούμε αρνητές να μιλάνε για το πώς η Apple υστερεί στην κούρσα της τεχνητής νοημοσύνης, παρασυρμένοι από την εισαγωγή του ChatGPT του OpenAI, του Microsoft CoPilot και άλλων. Ωστόσο, πολλές από αυτές τις υπηρεσίες έχουν προσπαθήσει να βρουν απήχηση στη μαζική αγορά. Πιο συγκεκριμένα, συσκευές ειδικές για την τεχνητή νοημοσύνη όπως το Rabbit R1 και το Humane AI Pin έχουν βομβαρδίσει θεαματικά στον τύπο.

Για το σκοπό αυτό, η Apple έχει υιοθετήσει μια διαφορετική προσέγγιση. Η εταιρεία χρησιμοποίησε την τεχνητή νοημοσύνη με τον συνήθη ψυχρό και συγκεντρωμένο τρόπο της, όχι ως μια αυτόνομη οντότητα, ένα μεγάλο τρομακτικό LLM ή ακόμα και ως δικό της προϊόν, αλλά μάλλον ως μια σειρά λεπτών, μοναδικών εργαλείων που θα υποστηρίξουν κάθε πτυχή του iPhone, του iPad και Mac για τα επόμενα χρόνια.

Η Apple φαίνεται να έχει πάρει όλες τις επιτυχίες (και τις αποτυχίες) των ανερχόμενων αντιπάλων της τεχνητής νοημοσύνης και τις έχει τυλίξει όλες σε ένα τακτοποιημένο πακέτο που δεν είναι τρομακτικό. Παρά το γεγονός ότι παρέχει γενετική τεχνητή νοημοσύνη, συμπεριλαμβανομένων εργαλείων γλώσσας και γραφής και Image Playground, η Apple έχει γενικά αποφύγει να μιλήσει ότι προσπαθεί να συντρίψει τη δημιουργικότητα με την τεχνητή νοημοσύνη (κάτι που άστοχα το έκανε με την με την κυκλοφορία του iPad Pro M4 και την αντίστοιχη διαφήμιση).

Δεν υπάρχουν τρομακτικά LLM, δεν υπάρχουν ανόητες συσκευές με κλιπ και εντυπωσιακά κανένα κόστος. Αντίθετα, η Apple έχει παραδώσει μια πληθώρα χαρακτηριστικών που θα χρησιμοποιούν πραγματικά οι πελάτες iPhone, iPad και Mac, ενσωματώνοντας την τεχνητή νοημοσύνη σε όλες τις πλατφόρμες της ως χαρακτηριστικό και όχι ως αυτόνομο προϊόν, με τρόπο που συχνά μόνο η Apple μπορεί να κάνει.

Όπως είπε η Apple, είναι “AI για τους υπόλοιπους από εμάς” και νομίζω ότι μπορεί να είναι σωστό.

Με μια σημαντική επιφύλαξη, φυσικά. Η Apple Intelligence προορίζεται τώρα για το πιο ισχυρό και ακριβό υλικό της. Θα χρειαστείτε ένα Mac, iPad ή iPhone 15 Pro με τροφοδοσία M για να χρησιμοποιήσετε και να βιώσετε το Apple Intelligence.

Μόνο με την πάροδο του χρόνου αυτός ο πήχης εισόδου θα μειωθεί, καθώς τα πιο ισχυρά τσιπ πυριτίου της Apple θα ξεπεράσουν τη σειρά των φθηνότερων iPhone της. Αντίθετα, η Apple Intelligence είναι πλέον ένα σημαντικό σημείο πώλησης του iPhone 15 Pro και θα μπορούσε να αποδειχθεί σημαντικός παράγοντας στην ώθηση περισσότερων χρηστών της Apple να αναβαθμίσουν το υλικό του τηλεφώνου, του tablet ή του Mac τους νωρίτερα από ό,τι θα έκαναν διαφορετικά.

Ανεξάρτητα, η Apple Intelligence είναι εδώ για να μείνει, καλώς ή κακώς. Μόνο ο χρόνος θα δείξει πόσο στοργικά θα αναπολούμε την ανακοίνωση αυτής της εβδομάδας και τη θέση που θα πρέπει να έχει στην παράδοση της Apple για τα επόμενα χρόνια.

Κέρασε το AppleWorldHellas ένα καφέ: https://crowdfundly.com/appleworldhellas

Aκολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed. Ακολουθήστε επίσης το AppleWorldHellas.com σε FacebookTwitterInstagram, και YouTube

Dimitrios Georgoulas
Dimitrios Georgoulas
Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.