Wednesday, July 24, 2024

Minisforum NAB6 Lite Review: Ένα mini PC υψηλών αποδόσεων με διπλές θύρες 2,5 Gb που πρέπει να δείτε

Κατά καιρούς σας παρουσιάζουμε και λύσεις που αφορούν τον κόσμο των PC και όπως έχουμε δηλώσει πολλές φορές στο παρελθόν είμαστε ιδιαίτερα λάτρεις των mini PCs.

Αν θέλετε έναν συμπαγή υπολογιστή, τότε το Mac mini είναι μια από τις καλύτερες επιλογές που μπορείτε να βρείτε. Για Mac, έχει πολύ καλή τιμή και διαθέτει μερικές εξαιρετικά ισχυρές επιλογές chip, μαζί με ένα πολύ μικρό αποτύπωμα γραφείου. Τι γίνεται όμως στην αντίπερα όχθη ή αν το πορτοφόλι σας ή ακόμη και οι ανάγκες σας θα σας οδηγήσουν για να βρείτε μια εναλλακτική;

Minisforum NAB6 Lite Review: Ένα mini PC υψηλών αποδόσεων με διπλές θύρες 2,5 Gb που πρέπει να δείτε

Τα τελευταία χρόνια τα Mini PCs έχουν κερδίσει ένα σημαντικό μερίδιο αγοράς και αν μη τι άλλο έχουν ικανοποιήσει πάρα πολλούς χρήστες. Πόσο καλές επιλογές είναι όμως και πως μπορούν να συγκριθούν με το μικρό dektop της Apple;

Θα σας θυμίσω γιατί ένας χρήστης Mac, όπως εγώ μπορεί να θεωρήσει ευλογία μια τέτοια λύση έτσι ώστε να αντιληφθείτε ακόμη καλύτερα την αξία αυτών των mini PCs.

Όλα ξεκινάνε από την στιγμή που για την δουλειά σας αρχικά ή για το hobby σας θα χρειαστείτε ένα Windows μηχάνημα για τον απλούστατο λόγο πως κάποιο πρόγραμμα δεν είναι συμβατό με την macOS πλατφόρμα της Apple.

Σε αυτή την περίπτωση λοιπόν ένας hardcore Mac χρήστης έχει όπως εγώ έχει τις εξής επιλογές:

  • Να χρησιμοποιήσει ένα Intel Mac και να κάνει μια Boot camp εγκατάσταση των Windows μετατρέποντας το μηχάνημα του σε dual boot που ανάλογα με τις ανάγκες του θα φορτώνει το ένα ή το άλλο περιβάλον.
  • Να κάνει μια Boot camp εγκατάσταση σε ένα Intel Mac χρησιμοποιώντας ένα εξωτερικό δίσκο όπου και θα φορτώσει τα Windows
  • Στην περίπτωση των νέων Mac με τους επεξεργαστές της Apple όπου η Boot camp δυνατότητα δεν υπάρχει να χρησιμοποιήσει ένα Virtual Machine για αυτό τον σκοπό

Ως τώρα και μια από τις αγαπημένες μου πρακτικές ήταν να χρησιμοποιώ έναν εξωτερικό δίσκο σε ένα Mac mini με Intel επεξεργαστή για να καλύπτω τις ανάγκες μου. Πάρα αυτά όμως με μια dual boot επιλογή ουσιαστικά κατέληγαν να δεσμεύσω τον περισσότερο καιρό ένα μου Mac με Windows.

Κάπου εδώ λοιπόν γεννήθηκε η ανάγκη και η απορία του να φέρω στο οικοσύστημα μου ένα Mini PC και έτσι φτάνουμε στο σημερινό μας Review για το MINISFORUM NAB6 Lite που ήδη πολλοί χρήστες Windows τον ξέρουν για καλούς λόγους.

Ως είθισται ας ξεκινήσουμε με το unboxing βίντεο μας και τις πρώτες μας εντυπώσεις:

Το MINISFORUM NAB6 Lite χρησιμοποιεί το ίδιο καλούπι με το NAB6, με μια CPU που είναι Intel Core i5-12500H, που διαθέτει 12 πυρήνες και 16 νήματα, 18 MB cache και μέγιστη συχνότητα turbo έως και 4,50 GHz. Με TDP 45 W, ενσωματώνει γραφικά Iris Xe, προσφέροντας ισχυρή απόδοση γραφικών, κατάλληλη για καθημερινή εργασία γραφείου αλλά και για πολυμέσα.

Με ελάχιστο βάρος, το NAB6 Lite είναι το 1/40 του μεγέθους ενός παραδοσιακού υπολογιστή. Το σώμα του διαθέτει ένα εύκολο στην αποσυναρμολόγηση σχέδιο. Απλά πιέστε την πλάκα καλύμματος για να ανοίξει, επιτρέποντας στους χρήστες να αντικαταστήσουν εύκολα τη μνήμη και τον SSD. Επιπλέον, εισάγει έναν νέο σχεδιασμό ενεργού ψύξης SSD και πλευρικά ανοίγματα αερισμού για την αντιμετώπιση της συσσώρευσης θερμότητας στη μνήμη και στους σκληρούς δίσκους, επιτρέποντας πιο αποτελεσματική ψύξη τόσο για τη μνήμη όσο και για τον SSD.

Το NAB6 Lite διαθέτει πλούσιες θύρες, συμπεριλαμβανομένων διπλών θυρών Ethernet 2.5G, που το καθιστούν ιδανικό για έναν προσωπικό υπολογιστή οικιακού κινηματογράφου (HTPC). Διαθέτει επίσης 2 θύρες USB 3.2 Gen 2 Type-C, 4 θύρες USB 3.2 Type-A, 2 θύρες HDMI και υποδοχή ήχου 3,5 mm, που υποστηρίζει τροφοδοτικό PD 100 W.

Εξοπλισμένο με δύο υποδοχές μνήμης DDR4 (SO-DIMM), το NAB6 υποστηρίζει έως και 64 GB μνήμης DDR4-3200. Διαθέτει υποδοχή M.2 που υποστηρίζει PCIe 4.0 NVMe SSD (έως 2 TB) και μέσω δύο θυρών HDMI και δύο θυρών Type-C, μπορεί να επιτύχει τέσσερις οθόνες 4K @ 60 Hz.

Αν ψάχνετε για ένα Mini PC που συνδυάζει εργασία γραφείου, οικιακή χρήση και ψυχαγωγία πολυμέσων, το NAB6 Lite μπορεί να καλύψει τις ανάγκες σας.

Case – Σασί

Το NAB6 Lite είναι ως επί το πλείστον αλουμίνιο και πλαστικό, γεγονός που δίνει στη συσκευή τρομερή σταθερότητα. Το καπάκι του, το εσωτερικό καθώς και το κάτω μέρος της συσκευής είναι από πλαστικό. Το καπάκι που ταιριάζει με το υπόλοιπο χρώμα του σασί είναι μια υπέροχη λεπτομέρεια. Δεν είναι πάντα εύκολο να πετύχεις ένα ομοιόμορφο χρώμα όταν έχεις να κάνεις με πολλά διαφορετικά υλικά (αλουμίνιο και πλαστικό). Το δείγμα δοκιμής μας το κάνει τέλεια. Το μικρό του μέγεθος σημαίνει ότι το Minisforum Venus Series NAB6 Lite δεν θα πιάνει πολύ χώρο στο γραφείο σας.

Το αποτύπωμα της συσκευής έχει διαστάσεις 12,7 x 12,7 εκατοστά και μπορείτε να το προσαρτήσετε στο πίσω μέρος μιας οθόνης χρησιμοποιώντας την παρεχόμενη πλάκα στήριξης (βάση VESA). Η συσκευή είναι επίσης αρκετά ελαφριά, καθώς ζυγίζει μόλις 616 γραμμάρια. Ο μετασχηματιστής του ζυγίζει 456 γραμμάρια, που είναι περίπου το ίδιο με τους ανταγωνιστές του.

Συνδεσιμότητα

Το ότι αυτό το mini PC έχει έναν άκρως συμπαγή σχεδιασμό δεν σημαίνει απαραίτητα λιγότερες επιλογές συνδεσιμότητας – αυτό, το γνωρίζουμε ήδη από αρκετούς μίνι υπολογιστές.

Δείτε και μόνοι σας παρακάτω πόση μεγάλη άνεση προσφέρει στο κομμάτι αυτό με τις διαθέσιμες θύρες του!

Το NAB6 Lite συνεχίζει τον φιλικό προς την αναβάθμιση σχεδιασμό. Οι διπλές υποδοχές SODIMM για DDR4, M.2 2280 PCIe4.0 SSD και υποδοχή SATA 3.0 HDD 2,5 ιντσών είναι διαθέσιμες για περαιτέρω αναβαθμίσεις.

Επικοινωνία

Το Minisforum NAB6 Lite διαθέτει μια μονάδα Wi-Fi 6E από την Mediatek με άκρως ικανοποιητικές ταχύτητες. Εναλλακτικά, το Minisforum Venus Series NAB6 Lite διαθέτει επίσης γρήγορη ενσύρματη σύνδεση, η οποία καθιστά δυνατές ταχύτητες έως και 2,5 GBit/s. Στην πραγματικότητα, έχει ακόμη και δύο από αυτές τις συνδέσεις, κάτι που δεν είναι πάντα ο κανόνας για αυτήν την κατηγορία συσκευών.

Επεξεργαστής

Ο Intel Core i5-12600H είναι ένας φορητός επεξεργαστής προηγμένης τεχνολογίας που βασίζεται στην αρχιτεκτονική Alder Lake. Ανακοινώθηκε στις αρχές του 2022 και προσφέρει 4 από τους 6 πυρήνες απόδοσης (P-cores, αρχιτεκτονική Golden Cove) και και τους 8 αποτελεσματικούς πυρήνες (E-cores, αρχιτεκτονική Gracemont). Οι πυρήνες P υποστηρίζουν Hyper-Threading που οδηγεί σε 16 υποστηριζόμενα νήματα όταν συνδυάζονται με τους E-cores. Ο ρυθμός ρολογιού κυμαίνεται από 2,7 έως 4,5 GHz στο σύμπλεγμα επιδόσεων και από 2 έως 3,3 GHz στο αποδοτικό σύμπλεγμα. Η απόδοση των E-cores θα πρέπει να είναι παρόμοια με τους παλιούς πυρήνες Skylake (σε σύγκριση με τον Core i7-6700HQ). Όλοι οι πυρήνες μπορούν να χρησιμοποιήσουν έως και 18 MB προσωρινή μνήμη L3. Σε σύγκριση με το 12650H, το 12600H προσφέρει λιγότερους πυρήνες P αλλά περισσότερους E-cores, ταχύτερη iGPU και λειτουργίες “Enterprise” vPro (για απομακρυσμένη διαχείριση).

Επειδή αρκετοί από εσάς θα σκεφτείτε και το θέμα του gaming μην περιμένετε τα παιχνίδια να τρέχουν σαν να χρησιμοποιείτε έναν προσαρμοσμένο υπολογιστή παιχνιδιών ή σαν ένα PS5 ή Xbox Series X αλλά θα βρείτε την εμπειρία απολύτως αποδεκτή ειδκά για retro τίτλους. Τα καρέ είναι καλά αν προσαρμόσετε τις λεπτομέρειες, και για ένα τόσο μικροσκοπικό κουτί, είναι εντυπωσιακά τα γραφικά που μπορεί να αντλήσει. Τώρα αν θέλετε να παίξετε AAA τίτλους παιχνιδιών καταλαβαίνετε εύλογα πως αυτό δεν είναι το μηχάνημα που πρέπει να επενδύσετε μιας και κάποιους μπορεί να τους υποστηρίξει ως ένα επίπεδο και κάποιους όχι απλά δεν μπορείτε εύκολα να το ξέρετε εκ των προτέρων….

Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι για τα μηχανήματα με Windows, χρησιμοποιήσαμε και το 3dMark για να πάρουμε μια ιδέα για την απόδοση γραφικών των μηχανημάτων. Το Mini PC εδώ δίνει μερικούς ισχυρούς αριθμούς και παρόλο που μπορεί να μην είναι τόσο καλοί όσο εκείνοι στο Mac Mini, είναι αρκετά για να παίξετε με μεγάλη άνεση ελαφριά παιχνίδια.

Το Minisforum Venus Series NAB6 Lite είναι ένας σχετικά εντυπωσιακός μίνι υπολογιστής για καθημερινή χρήση γραφείου. Βασισμένο σε έναν Intel Core i5-12600H τ προσφέρει σταθερά σταθερά επίπεδα απόδοσης. Η πλήρης απόδοση του SoC είναι προσβάσιμη ανά πάσα στιγμή. Ακόμη και σε μόνιμο φορτίο, δεν χρειάζεται να μειώσετε το γκάζι της απόδοσής του.

Επιπλέον, το Minisforum Venus Series NAB6 Lite είναι βέβαιο ότι θα εντυπωσιάσει με την καλή του θήκη, η οποία είναι πολύ σταθερή χάρη σε μια έξυπνη επιλογή υλικού. Το φινίρισμά του είναι άψογο και το να μπορείς να ανοίξεις το πάνω μέρος της θήκης χωρίς εργαλεία είναι ένα πρόσθετο πλεονέκτημα.

Τα υπόλοιπα εξαρτήματα της συσκευής, όπως η RAM και ο SSD, έχουν επιλεγεί τέλεια στη δοκιμαστική συσκευή μας και θα πρέπει να είναι τα ελάχιστα για να αποφευχθεί η ανάγκη αναβάθμισης σύντομα.

Το καλύτερο το σας το αφήσαμε για το τέλος. Αυτή την στιγμή σε ολόκληρο το site της MinisForum υπάρχουν επετειακά promotion με μοναδικές εκπτώσεις σε όλη την γκάμα των προϊόντων της εταιρείας και φυσικά για το NAB6 Lite!

Κάντε λοιπόν σήμερα κλικ στο link μας εδώ και δεν θα χάσετε!!

► Κέρασε το AppleWorldHellas ένα καφέhttps://crowdfundly.com/appleworldhellas

Aκολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed. Ακολουθήστε επίσης το AppleWorldHellas.com σε FacebookTwitterInstagram, και YouTube

Dimitrios Georgoulas
Dimitrios Georgoulas
Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.