21 C
Athens
Friday, April 26, 2024
More

    Η απολογία του Zuckerberg στο Κογκρέσο: “Συγγνώμη, αλλά κάνουμε καλό στον κόσμο”

    Εχει προαναγγελθεί ως ένα σόου, ως μια επίδειξη ισχύος των μηχανισμών της αμερικανικής δημοκρατίας, ως μια ευκαιρία των μελών του Κογκρέσου να «εκδικηθούν» αυτόν που μοιάζουν να έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Ο δημιουργός του Facebook Zuckerberg καταθέτει στην ειδική επιτροπή για τον τρόπο που δεν λειτούργησε ο γίγαντας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ώστε να προστατεύσει το δημόσιο συμφέρον, στον απόηχο του σκανδάλου της Cambridge Analytica και της παράνομης υφαρπαγής προσωπικών δεδομένων δεκάδων εκατομμυρίων χρηστών.

    Η κατάθεση έχει προγραμματιστεί να γίνει το διήμερο 10 και 11 Απριλίου, αλλά ήδη από χθες Δευτέρα του Πάσχα ο 33χρονος μεγιστάνας ήταν στην Ουάσιγκτον για σειρά συναντήσεων με γερουσιαστές. Και εκεί δόθηκε το σήμα για το τι θα υποστηρίξει. Αλλωστε το υπόμνημά του δόθηκε στη δημοσιότητα και έχει χαρακτήρα απολογιτικό.

    Στο υπόμνημα του Zuckerberg το οποίο διέρρευσε, ο νεαρός επιχειρηματίας εμφανίζεται να υπερασπίζεται την πλατφόρμα που δημιούργησε το 2004, όταν ήταν ακόμα φοιτητής του Χάρβαρντ, ως μια «θετική δύναμη στον κόσμο».

    Ωστόσο παραδέχεται ότι έκανε «μεγάλο λάθος», μη λαμβάνοντας σοβαρά την ευθύνη του κοινωνικού δικτύου απέναντι στους δύο δισεκατομμύρια χρήστες που μετρά αυτή τη στιγμή το Facebook. Αναλαμβάνει δε ο ίδιος προσωπικά την ευθύνη.

    «Το Facebook είναι μια ιδεαλιστική και αισιόδοξη εταιρεία», αναφέρει στην εισαγωγική η δήλωση του. «Αλλά τώρα είναι σαφές ότι δεν κάναμε αρκετά ώστε να εμποδίσουμε αυτά τα εργαλεία από το να χρησιμοποιηθούν και για βλάβη. Αυτό ισχύει για τα fake news, τις ξένες παρεμβάσεις στις εκλογές, τη ρητορική μίσους, καθώς και για το ιδιωτικό απόρρητο δεδομένων. Δεν είχαμε μια αρκετά ευρεία εικόνα της ευθύνης μας και αυτό ήταν ένα μεγάλο λάθος. Ήταν λάθος μου και λυπάμαι. Ξεκίνησα το Facebook, το διευθύνω και είμαι υπεύθυνος για αυτό που συμβαίνει εδώ»

    Οι παρατηρήσεις του Ζάκερμγερκ συνδυάζουν την υπεράσπιση της άποψης του θετικού ρόλου του Facebook στο ευρύτερο πολιτικό σώμα, με δέσμευση να αναλάβει περισσότερες ενέργειες για την προστασία της ιδιωτικής ζωής των χρηστών.

    «Καθώς το Facebook έχει μεγαλώσει, οι άνθρωποι παντού έχουν αποκτήσει ένα ισχυρό νέο εργαλείο για να παραμείνουν συνδεδεμένοι με τους ανθρώπους που αγαπούν, να κάνουν τις φωνές του να ακουστούν και να οικοδομήσουν κοινότητες και επιχειρήσεις. Πρόσφατα, είδαμε το κίνημα #MeToo και το March For Our Lives να οργανώνται τουλάχιστον εν μέρει, στο Facebook. Μετά τον τυφώνα Χάρβεϊ, οι άνθρωποι συγκέντρωσαν περισσότερα από 20 εκατομμύρια δολάρια για βοήθεια στους πληγέντες. Και πάνω από 70 εκατομμύρια μικρές επιχειρήσεις χρησιμοποιούν τώρα το Facebook για να αναπτυχθούν και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας»

    Dimitris Georgoulas
    Dimitris Georgoulas
    O Δημήτρης είναι συνιδιοκτήτης και αρθρογράφος του AppleWorldHellas. Κάτοχος διδακτορικού στα ασύρματα δίκτυα και την τεχνητή νοημοσύνη εργάζεται ως Project Manager στην εταιρεία ασφαλείας InnoSec και ως Marketing/Sales Director στην εταιρεία Nomikos Group of Companies. Αγαπημένη του συσκευή το iPhone 11 Pro Max του ενώ δεν αποχωρίζεται ποτέ πλέον το Retina MacBook Pro του. Μεγάλες του αδυναμίες η ψηφιακή φωτογραφία, και το σινεμά.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,600SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles