Κενό ασφαλείας των επεξεργαστών της Intel οδηγεί σε μείωση αποδόσεων

729

Σήμερα είχαμε την αναφορά πως επεξεργαστές της Intel έχουν μια σημαντική ευπάθεια ασφαλείας στο επίπεδο του chip τους το οποίο μάλιστα δεν έχει και μια εύκολη λύση. Το The Register αναφέρει πως η διόρθωση γίνετε σε επίπεδο λογισμικού και αυτό σημαίνει μειωμένες αποδόσεις του επεξεργαστή.

Η αναφορά εξηγεί πως ακόμη δεν έχουν γίνει πολλά γνωστά για αυτό το bug αλλά το αποκαλεί ως ένα “σχεδιαστικό λάθος βάσης” που υπάρχει σε όλους τους νέους επεξεργαστές της Intel που έχουν κατασκευαστεί από την περασμένη δεκαετία και έπειτα.

Το bug αυτό μπορεί να προσφέρει σε ένα hacker την πρόσβαση σε Kernel επίπεδο και να διαβάσει ότι υπάρχει αποθηκευμένο σε αυτή την μνήμη.

“The kernel’s memory space is hidden from user processes and programs because it may contain all sorts of secrets, such as passwords, login keys, files cached from disk, and so on. Imagine a piece of JavaScript running in a browser, or malicious software running on a shared public cloud server, able to sniff sensitive kernel-protected data.”

Το patch για αυτό το bug είναι ιδιαίτερα δύσχρηστο επίσης. Μόλις εφαρμοστεί αυτόματα μπορεί να μειωθεί η απόδοση του επεξεργαστή μεταξύ 5% – 30% αλλά πιο αναλυτικές λεπτομέρειες δεν υπάρχουν αυτή την στιγμή διαθέσιμες δημόσια.

Αυτή την στιγμή προγραμματιστές της Microsoft και της Linux δουλεύουν πάνω σε αυτό. Το εν λόγω bug επηρεάζει επίσης και τους Mac που έχουν επεξεργαστή Intel x86 hardware αλλά δεν υπάρχει εικόνα για το τι διόρθωση θα κάνει η Apple.

Περισσότερες λεπτομέρειες αναμένονται από την ίδια την Intel λογικά την επόμενη εβδομάδα.