Google I/O 2018: Το Assistant κερδίζει την Siri σε πολλαπλές ενέργειες και πολλά ακόμη

668

Το συνέδριο I/O της Google για τους προγραμματιστές της ξεκίνησε σήμερα με την εταιρεία να ανακοινώνει μια σειρά από νέα χαρακτηριστικά και αναβαθμίσεις για το λογισμικό της αλλά και τις υπηρεσίες της.

Από αυτά με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι οι αναβαθμίσεις που έρχονται στο Google Assistant καθώς και το νέο Digital Wellbeing dashboard (αφορά την ψηφιακή εξάρτηση των χρηστών) που σίγουρα αυξάνει στο κατακόρυφο την πίεση στην Apple έτσι ώστε και αυτή να φέρει αντάξια χαρακτηριστικά στους τομείς αυτούς.

Για αρχή έχουμε τον ανταγωνιστή της Siri το Google Assistant το οποίο αποκτάει πιο ουσιώδης δυνατότητες σηκώνοντας ψηλά τον πήχη στην Apple στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

Το εντυπωσιακό ήταν ένα demo όπου το Google Αssistant κάλεσε ένα κομμωτήριο για να κλείσει ένα ραντεβού εκπροσωπώντας τον χρήστη!!

“Ουσιαστικά οι χρήστες μπορούν να χρησιμοποιήσουν το Assistant έτσι ώστε να κάνει κλήση εκ μέρους τους με την ψηφιακή βοηθό μας να ακούγεται φυσική και να καταλαβαίνει ακόμη και μη τέλεια δομημένες προτάσεις από την άλλη πλευρά..”

Η Google επίσης παρουσίασε ένα demo όπου το Assistant έκανε κράτηση σε εστιατόριο και μπορούσε να καταλάβει και την ορολογία του υπαλλήλου που ήταν στην άλλη γραμμή και ο οποίος ανέφερε πως δεν μπορούν να κάνουν κρατήσεις για λίγα άτομο.

Το εν λόγω χαρακτηριστικό θα δεχθεί και άλλα τεστ το καλοκαίρι και κατόπιν θα γίνει διαθέσιμο στους χρήστες.

Επίσης η Google έδειξε πως το Assistant θα μπορεί να δεχθεί πολλαπλές ερωτήσεις από τον χρήστη σε μια πρόταση, θα μπορεί να ξεχωρίσει μια συζήτηση προς αυτό από άλλες συζητήσεις στον ίδιο χώρο. Επίσης θα αναβαθμιστεί με 6 νέες φωνές.

Ακόμη ένα νέο και μεγάλο χαρακτηριστικό είναι αυτό που ονομάζει η Google Digital Wellbeing Dashboard και που στόχο έχει να βοηθήσει τους χρήστες στην μείωση της εξάρτησης τους από τις κινητές συσκευές.

“O ορισμός χρονικών ορίων βοηθάει τους χρήστες να μειώνουν τον χρόνο που τους καταναλώνει μια εφαρμογή κάθε μέρα. Μια ειδοποίηση θα κάνει την εμφανίσει τους όταν οι χρήστες είναι κοντά στο να ξεπεράσουν το όριο αυτό ενώ παράλληλα το εικονίδιο της εφαρμογής θα παίρνει μια απόχρωση του γκρι για το υπόλοιπο της ημέρας. Επίσης οι χρήστες θα μπορούν να κοιμηθούν ευκολότερα μιας και μια πιο γκρίζα οθόνη θα σας κάνει να θέλετε να αφήσετε στην άκρη την συσκευή”

Με τη χρήση του Dashboard, η Google θα σας δίνει στοιχεία για το ποιες εφαρμογές χρησιμοποιήσατε στη διάρκεια της ημέρας, και κάθε πότε, πόση ώρα χρησιμοποιήσατε το κινητό σας, και πόσες φορές το ξεκλειδώσατε. Επίσης εφαρμογές σαν το Youtube, θα μπορούν να εμφανίζουν μηνύματα στους χρήστες οταν χρησιμοποιούν πολλές ώρες την εφαρμογή χωρις διάλλειμα.

Αν και η Apple ακόμη δεν έχει επιβεβαιώσει τι θα κάνει και η ίδια για αυτό, υπάρχουν αναφορές πως και αυτή φέρνει αλλαγές έτσι ώστε να βελτιώσει το πως οι χρήστες χρησιμοποιούν τις iOS συσκευές τους και ειδικά σε ότι έχει να κάνει και με τον γονικό έλεγχο.

Η Google επίσης ανακοίνωσε πως η νέα έκδοση του λειτουργικού της, Android 9 P,  θα φέρει και ένα μεγάλο ανασχεδιασμό με την διεπαφή να φέρνει στο Android gestures – χειρονομίες σαν αυτές του iPhone X.

Στα υπόλοιπα νέα χαρακτηριστικά συναντούμε:

  • Adaptive Battery – Η εν λόγω λειτουργία χρησιμοποιεί την μηχανική μάθηση για να διαβάζει και να μαθαίνει τις συνήθειές σας, ωστε να τροφοδοτεί κυρίως της εφαρμογές που χρησιμοποιείται συνεχώς, και όχι αυτές που απλά τρέχουν χωρίς λόγο στο παρασκήνιο.
  • Adaptive Brightness, μέσω του οποίου το Android P καταγράφει τις χειροκίνητες αλλαγές σας στην φωτεινότητα, για να βελτιώσει τη λειτουργία της αυτόματης ρύθμισης της.
  • «App Actions». Στις εφαρμογές που χρησιμοποείται περισσότερο, θα κάνουν την εμφάνιση τους , υποδείξεις ενεργειών, οπως για παράδειγμα η κλήση συγκεκριμένης επαφής , η το άνοιγμα συγκεκριμένης ιστοσελίδας. Τα App Actions θα υπάρχουν και στο Google Search, δίνοντας σας τη δυνατότητα να ολοκληρώσετε μια παραγγελία με την αγαπημένη σας εφαρμογή, οταν ψάχνεται για Delivery για παράδειγμα.