Cook_2287100b

Τις περασμένες μέρες είχαμε μια σειρά φημών για την δημιουργία ενός Apple Car που ξεσήκωσαν την προσοχή του κόσμου παγκοσμίως. Οι αντιδράσεις και δηλώσεις στο άκουσμα αυτό πολλές και ποικίλες – “Η Apple σίγουρα θα δημιουργήσει ένα αυτοκίνητο”, “Η Apple δεν υπάρχει περίπτωση να κάνει κάτι τέτοιο” και πολλά ακόμη πολλές φορές και με μεγάλες δόσεις χιούμορ. Συχνά αυτές οι δηλώσεις προέρχονται από ανθρώπους που επίσης είχαν πει πως “Η Apple ποτέ δεν θα φτιάξει μια τηλεόραση” ή “Η Apple ποτέ δεν θα φτιάξει ένα smartwatch”.

Όλοι λοιπόν ή για να ακριβολογούμε οι περισσότεροι ξεχνάνε ένα βασικό μάθημα της ιστορίας – Με την Apple και τις μελλοντικές κατηγορίες προϊόντων της καλό είναι να μην είσαι απόλυτος.

Μετά την παρουσίαση του iPhone, υπήρχαν φήμες πως η Apple δουλεύει πάνω σε tablet. Μετά την παρουσίαση του iPad, υπήρχαν φήμες πως η Apple δουλεύει πάνω σε μια τηλεόραση ή ένα smartwatch. Μετά την παρουσίαση του Apple Watch έχουμε φήμες πλέον πως η Apple θα δημιουργήσει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Έτσι λοιπόν όταν η εταιρεία μας παρουσιάζει το “new big thing” αυτόματα στρέφουμε την προσοχή μας στο “next big thing”. Δεν παίζει ρόλο τι θα είναι αυτό μιας και το μέλλον είναι πάντα πιο ενδιαφέρον από το ίδιο το παρόν. Κάπως έτσι λοιπόν οι προβλέψεις για την Apple γίνονται μεγαλύτερες από την ίδια την Apple.

Τα όνειρα δεν έχουν όρια. Ένα Apple κινητό, tablet, smartwatch ή αυτοκίνητο μπορεί να είναι οτιδήποτε φανταζόμαστε να είναι. Οι πιθανότητες είναι απεριόριστες. Πέρα από αυτό όμως συχνά παθιαζόμαστε και αποκτούμε μια ισχυρή άποψη πάνω σε αυτές μας τις προβλέψεις. “Η Apple δεν υπάρχει περίπτωση να το ονομάσει iPhone 5”, “H Αpple ποτέ δεν θα φτιάξει ένα ρολόι” και πολλά ακόμη αντηχούν στο διαδίκτυο.

Η Apple είναι όμως είναι μια εταιρεία την οποία δεν την ελέγχουμε και έτσι κάνει ότι θέλει. Είναι η πιο επιτυχημένη εταιρεία στον κόσμο. Επίσης είναι μια από τις λίγες εταιρείες που εστιάζουν κάθε φορά σε ένα μόνο πράγμα και το ολοκληρώνει πριν προχωρήσει στο επόμενο. Αυτό είναι ένα από τα στοιχεία της επιτυχίας της εταιρείας.

Με βάση λοιπόν το παραπάνω είναι άτοπο κάποιος να επιμένει πως η Apple πρέπει να κάνει κάτι ή στο πως η Apple δεν υπάρχει περίπτωση να κάνει κάτι άλλο.

Η Apple μπορεί να κάνει έρευνα σε tablets και μετά να δημιουργεί ένα κινητό και κατόπιν να επιστρέφει πίσω στο tablet. H Apple μπορεί να κοιτάει την πιθανότητα δημιουργίας μιας τηλεόρασης και ενός ρολογιού αλλά τελικά να πάει για την κυκλοφορία ενός ρολογιού. Με άλλα λόγια η Apple μπορεί να κάνει έρευνα και να ελέγχει μια σειρά από λογικά πράγματα και κατόπιν στρατηγικά να διαλέγει το ένα και μόνο προϊόν στο οποίο θα ρίξει το βάρος  και την προσοχή της.

Υπάρχει μια μικρή λίστα με προϊόντα που θα ήταν λάθος η Apple να μην τα κοιτάξει και μια ακόμη πιο μικρή λίστα με προϊόντα που η Apple σίγουρα θα εστιάσει. Κάποια από αυτά θα βρουν τον δρόμο τους στην αγορά, είτε ως hardware είτε ως υπηρεσία είτε ως κάτι άλλο. Κάποια όμως και από αυτά δεν θα δουν ποτέ το φως της ημέρας και θα μείνουν κρυφά και σφραγισμένα στα κεντρικά της Apple.

Αντί λοιπόν αν σκεφτόμαστε για το τι η Apple πρέπει να κάνει ή τι δεν πρέπει να κάνει καλύτερα να σκεφτόμαστε σαν την ίδια την εταιρεία: Τι πρόβλημα υπάρχει εκεί έξω που εμείς σαν εταιρεία θα μπορούσαμε να λύσουμε; Σε ποια κατηγορία μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα προϊόν που θα προσφέρει σημαντικά στον κόσμο και αν το κάνουμε θα αυξήσουμε την αξία των ήδη υπαρχόντων σε αυτή την κατηγορία.

Και κάπως έτσι η Apple θα κάνει κάποιο event για αυτό το προϊόν και θα μας το παρουσιάσει, εμείς θα γεμίσουμε το Internet με σκέψεις και κριτικές και μετά από πολύ λίγο διάστημα μετά ένας νέος κύκλος με φήμες θα ξεκινήσει για το ποιο θα είναι το επόμενο προϊόν ή υπηρεσία της Apple.

Σχολιασμός στο φόρουμ