15.3 C
Athens
Friday, April 26, 2024
More

    Θα κάνει η Apple την αλλαγή από Lightning σε USB-C συνδεσμολογία στα iPhones;

    iphone-7-plus-concept-aitor-amigo-3

    Όταν η Apple λανσάρισε το iPhone 5 με την νέα τότε συνδεσμολογία Lightning αντί για την 30 pin dock που ήταν μέχρι και εκείνη την στιγμή το στάνταρ για όλα τα προηγούμενα iPhone και iPods άμεσα δημιουργήθηκε για μεγάλη αναταραχή στους κόλπους των καταναλωτών.

    “Τι θα γίνει με τα docks και τα συστήματα ηχείων που έχουμε και έχουν μια συνδεσμολογία 30-pin;” ήταν μια από τις πολλές ερωτήσεις που έκαναν οι χρήστες. Η δε απόφαση της Apple κατηγορήθηκε πως αποσκοπούσε μόνο στο κέρδος ήταν υπεροπτική ενώ οδηγούσε όλους στο να αγοράσουν νέα καλώδια, docks και ηχεία.

    Η Apple εκείνη την περιόδο απάντησε με τρείς τρόπους. Αρχικά τόνισε την τεχνική πρόοδο της εν λόγο θύρας. Εξήγησε επίσης πόσο δύσκολο θα ήταν να δημιουργήσει λεπτότερες συσκευές με μια θύρα σαν την 30-pin που ήταν σχεδιασμένη για συσκευές με μεγαλύτερο πάχος. Τέλος τόνισε προς όλους πως αυτή θα ήταν μια αλλαγή που θα κρατούσε για αρκετό καιρό με την Lightning συνδεσμολογία να μένει μαζί μας για πολλά χρόνια ακόμη.

    Πηγαίνοντας μπροστά τώρα 4 χρόνια η εταιρεία βρέθηκε στην ίδια θέση όταν αποφάσισε να εγκαταλείψει την 3.5 mm θύρα ακουστικών των iPhone 7 καθώς και όλες τις γνωστές θύρες στα νέα MacBook Pro μοντέλα προς χάρη της νέας συνδεσμολογίας USB-C.

    Σε ένα με δύο χρόνια από τώρα λοιπόν προβλέπουμε πως η εταιρεία ίσως κάνει το ίδιο και με την θύρα Lightning. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα μάλιστα τα 2017 iPhones και iPads να είναι τα πρώτα που θα αποχαιρετήσουν την τωρινή θύρα προς χάρη της USB-C.

    Σε αυτό το σκεπτικό βέβαια υπάρχουν και κάποια προβλήματα….

    Πρώτον αν γίνει αυτή η αλλαγή θα σημαίνει την δεύτερη αλλαγή σε θύρα iPhone με ότι συνεπάγεται αυτό από άποψη γκρίνιας από τους χρήστες. Η Apple έχει αποδείξει βέβαια ιστορικά πως είναι διατεθειμένη να αντέξει μια σύντομη αρνητική κριτική για μια κίνηση της που έχει λογική για το μέλλον. Αρκεί να θυμηθούμε τις αποφάσεις τις να εγκαταλείψει την θύρα floppy και αργότερα τους οπτικούς δίσκους. Η αλλαγή που έκανε από FireWire σε Thunderbolt. Η αφαίρεση της 3.5 mm θύρας ακουστικών από τα iPhone 7.

    Η Apple λοιπόν έχει το κουράγιο να κάνει τέτοιες αλλαγές προς χάρη μιας νέας τεχνολογίας που θα είναι και καλύτερη σε βάθος χρόνου.

    Το δεύτερο τώρα έχει να κάνει με τις φυσικές διαστάσεις της ίδιας της θύρας. Ένας βασικός λόγος για την αλλαγή σε Lightning ήταν πως η εν λόγω θύρα είχε διαστάσεις που εξυπηρετούσαν μια πιο λεπτή συσκευή. Από την πλευρά της η USB-C συνδεσμολογία έχει μεγαλύτερο πλάτος ή φάρδος αν προτιμάτε από την Lightning ενώ έχει λίγο περισσότερο πάχος. Αυτό το γεγονός και για μια εταιρεία που έχει μια ψύχωση με τις λεπτές συσκευές ίσως αποδειχθεί θέμα σοβαρό. Στο μάτι βέβαια και βάζοντας δίπλα δίπλα την μια με την άλλη οι διαφορές σε διαστάσεις και πάχος μάλλον είναι αμελητέες….

    136-08_lg

    Το τρίτο έχει να κάνει με τα πολλά χρήματα που βγάζει η Apple δίνοντας δικαιώματα σε κατασκευαστές τρίτους για την Lightning συνδεσμολογία μέσω του MFi προγράμματος της. Κάνοντας αλλαγή από ένα δικό της στάνταρ σε ένα universal θα σημαίνει πως θα θυσιάσει αρκετά χρήματα.

    Η Lightning θύρα παραμένει ένα πολύ έξυπνο στάνταρ και μπορεί να υλοποιήσει πολλαπλούς ρόλους αλλά από την άλλη η USB-C έχει πολλές δυνατότητες.

    Όταν η Intel ανακοίνωσε την ενσωμάτωση της Thuderbolt 3 θύρας σε USB-C στάνταρ περιέγραψε μια θύρα που θα τα κάνει όλα!

    Μια USB-C θύρα φέρνει υποστήριξη σε USB 3.1, Thunderbolt 3, DisplayPort, MHL και  superMHL, HDMI, DVI-D, VGA ενώ φυσικά μπορεί να παρέχει και ρεύμα μέχρι 100 watts.

    Επίσης μια USB-C θύρα μπορεί να κάνει πολλά πράγματα ταυτόχρονα – Για παράδειγμα με ένα μόνο καλώδιο σε ένα MacBook Pro 2016 και ένα δυνατό monitor όπως το LG 5K UltraFine μπορεί ταυτόχρονα να:

    • φορτίσει το MacBook Pro
    • να μεταδώσει βίντεο μέχρι και σε τέσσερις 4K οθόνες στα 60Hz
    • να κάνει εξαγωγή ήχου
    • να δώσει υψηλές ταχύτητες δύο οδών σε δεδομένα με πολλαπλές USB συσκευές.

    Και στην περίπτωση του MacBook Pro 2016 έχετε ακόμη τρεις τέτοιες USB-C θύρες προς χρήση.

    Αυτός είναι και ο λόγος – μια θύρα που μπορεί να τα κάνει όλα – που οδήγησε την Apple να χρησιμοποιήσει μόνο αυτή στα νέα MacBook Pro.

    Φέρνοντας της USB-C θύρα στις iOS συσκευές θα επιτρέψει στην Apple να έχει μια θύρα για όλες τις συσκευές της. Επίσης θα απλοποιήσει πολύ το οικοσύστημα των καλωδίων της. Δεν θα υπάρχουν πολλά  dongles – αντάπτορες πλέον και τα πάντα θα είναι USB-C σε USB-C. Έτσι δεν θα έχουμε μόνο μια θύρα για τα πάντα αλλά και ένα καλώδιο για τα πάντα.

    Επίσης θα ενισχυθεί κατά πολύ η ταχύτητα στην μεταφορά δεδομένων μεταξύ Macs και iOS συσκευών κάτι που και αυτό θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό.

    Dimitrios Georgoulas
    Dimitrios Georgoulas
    Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,600SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles