25.3 C
Athens
Wednesday, May 8, 2024
More

    Πώς η Apple βρίσκει τους leakers: Από τις αλλαγές χρώματος έως την τοποθέτηση κόμματος

    Προχθές είδαμε τον leaker @analyst941 να διαγράφει τον λογαριασμό του στο Twitter, ισχυριζόμενος ότι είχε αναγκαστεί να το κάνει αφού η Apple πραγματοποίησε μια επιχείρηση “τσίμπημα πολλαπλών βημάτων”. Είτε αυτό είναι αλήθεια, είτε απλώς μια ιστορία που σώζει το άτομο αυτό από ανακρίβειες που κοινοποίησε, είναι σε γενικές γραμμές συνεπής με όσα γνωρίζουμε για το πώς η Apple καταφέρνει και πιάνει όσους διαρρέουν πράγματα για αυτή.

    Η Apple έχει τόσες πολλές μεθόδους αναγνώρισης των ατόμων που διαρρέουν –μερικές από αυτές είναι απίστευτες ως προς την λεπτομέρεια τους – που εμείς και άλλοι πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί για να προστατεύσουμε τις πηγές μας…

    Η κουλτούρα μυστικότητας της Apple

    Με τις περισσότερες εταιρείες τεχνολογίας, η μυστικότητα είναι ένας τρόπος να σταματήσουν οι ανταγωνιστές να τους χτυπούν μέχρι το τέλος. Εάν γνωρίζουν ή υποψιάζονται ότι άλλες εταιρείες επεξεργάζονται την ίδια ιδέα, θέλουν να είναι οι πρώτες στην αγορά, επομένως δεν θέλουν κανένας άλλος να μάθει τα σχέδιά τους ή πόσο κοντά βρίσκονται στην κυκλοφορία.

    Με την Apple, ωστόσο, το κύριο κίνητρο της εταιρείας είναι διαφορετικό. Η εταιρεία σπάνια στοχεύει να είναι πρώτη στην αγορά. Αντίθετα, παρακολουθεί και περιμένει ενώ άλλες εταιρείες βγάζουν τα προϊόντα πρώτες στην αγορά και βρίσκει πώς να βελτιώσει τις προσφορές αυτές που κάνουν οι άλλοι στους καταναλωτές. Η Apple στοχεύει να είναι η καλύτερη, όχι η πρώτη.

    Αλλά εξακολουθεί να θέλει να προστατεύσει τα μελλοντικά της σχέδια, και αυτό οφείλεται σε μια συνειδητοποίηση που είχε ο Steve Jobs: ότι υπάρχει μαγεία σε μια ξαφνική αποκάλυψη. Η κυκλοφορία του αρχικού iPhone είναι το πιο διάσημο παράδειγμα στην ιστορία της τεχνολογίας μέχρι σήμερα.

    Είναι αυτή η επιθυμία για τη μαγεία της έκπληξης που αποτελεί τον κύριο μοχλό για την κουλτούρα μυστικότητας της Apple.

    Πώς η Apple προστατεύει τα μυστικά της

    Η εταιρεία του Κουπερτίνο έχει πολλούς τρόπους να προστατεύει τα μυστικά της.

    Για παράδειγμα, διαθέτει σύστημα απομόνωσης για την ανάπτυξη των προϊόντων. Τα άτομα ή οι μικρές ομάδες θα εργάζονται μεμονωμένα σε ένα στοιχείο ενός προϊόντος, ενώ άλλες ομάδες – των οποίων η ύπαρξη δεν είναι καν γνωστή μεταξύ τους – εργάζεται σε άλλα στοιχεία. Οι προγραμματιστές προϊόντων δεν επιτρέπεται να μοιράζονται την εργασία τους, ακόμη και με άλλους υπαλλήλους της Apple (ένας από τους λόγους που ο διάσημος κυκλικός σχεδιασμός του Apple Park δημιουργήθηκε ήταν στα χαρτιά για να ενθαρρύνει τη συνεργασία αλλά τελικά είναι περισσότερο μια εικόνα δημοσίων σχέσεων που θέλησε να βγάλει προς τα έξω η Apple παρά η πραγματικότητα).

    Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι εργαζόμενοι δεν γνωρίζουν καν σε ποια κατηγορία προϊόντων εργάζονται. Για παράδειγμα, μπορεί να εργάζονται σε τεχνολογία ήχου χωρίς καν να γνωρίζουν αν θα χρησιμοποιηθεί σε ηχεία HomePod, Mac, AirPods ή iPhone.

    Οι πρωτότυπες συσκευές μεταμφιέζονται πολύ προσεκτικά εάν χρειάζεται να χρησιμοποιηθούν σε δημόσιους χώρους, με μεγάλη προσοχή στην καταγραφή και παρακολούθηση τους – ένα μάθημα που έμαθε η Apple με τον δύσκολο τρόπο, μετά το περιβόητο περιστατικό με το αφημένο σε μπαρ ενός πρωτότυπου iPhone 4!

    Τα συστήματα πληροφορικής θα προστατεύονται φυσικά προσεκτικά, η Apple θα παρακολουθεί τόσο τη δραστηριότητα του δικτύου όσο και τη χρήση πραγμάτων όπως τα USB.

    Η Apple προειδοποιεί επίσης τους υπαλλήλους ότι η διαρροή πληροφοριών είναι αδίκημα που μπορεί να οδηγήσει σε αποχωρήσει τους από την εταιρεία – και ότι η εταιρεία μπορεί ακόμη και να τους κυνηγήσει για οικονομικές ζημιές.

    Παρόλα αυτά, ορισμένοι υπάλληλοι διαρρέουν πληροφορίες, και ακόμη και με ένα σύστημα τόσο κλειστό όπως αυτό της Apple, ενώ θα υπάρχουν μερικά μυστικά της Apple γνωστά σε σημαντικό αριθμό ανθρώπων. Όταν διαρρέουν πληροφορίες, η εταιρεία χρειάζεται κάποιο τρόπο να εντοπίσει ποιος τις διέρρευσε και έχει μερικούς ύπουλους τρόπους για να το κάνει! Αυτές είναι μόνο μερικές απαντήσεις στο ερώτημα πώς η Apple συλλαμβάνει τους leakers…

    Πώς η Apple πιάνει τους leakers

    Δεδομένης της έμφασης της Apple στον σχεδιασμό προϊόντων, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η εταιρεία εργάζεται ιδιαίτερα σκληρά για να αποτρέψει διαρροές οπτικού υλικού: εικόνες προϊόντων, σχέδια, σχεδιαγράμματα, εικόνες CAD και παρόμοια.

    Ήταν συνηθισμένο για τους ιστότοπους τεχνολογίας να μοιράζονται απευθείας αυτές τις εικόνες, αλλά η Apple βρήκε μια μεγάλη ποικιλία τρόπων για να προσδιορίσει ακριβώς ποιο αντίγραφο μιας εικόνας κοινοποιήθηκε. Κάθε άτομο που λάμβανε μια εικόνα θα λάμβανε μια μοναδική.

    Εδώ είναι μερικές μόνο από τις μεθόδους που είναι γνωστό ή πιστεύεται ότι χρησιμοποιεί η Apple…

    Αόρατα υδατογραφήματα

    Όλοι είμαστε εξοικειωμένοι με τα ορατά υδατογραφήματα που χρησιμοποιούνται από ιστότοπους, για να διασφαλίσουν ότι οι πρωτότυπες εικόνες πιστώνονται σωστά, αλλά είναι επίσης δυνατό να ενσωματωθούν υδατογραφήματα που είναι αόρατα με γυμνό μάτι, αλλά μπορούν να ανιχνευθούν ψηφιακά.

    Για παράδειγμα, αυτό το τετράγωνο φαίνεται να είναι εντελώς μαύρο:

    Στην πραγματικότητα, ένα τμήμα του είναι #0D0D0D αντί για #000000. Κάνοντας τόσο λεπτές αλλαγές σε διαφορετικά pixel, μπορείτε να δημιουργήσετε έναν σχεδόν άπειρο αριθμό παραλλαγών, καθεμία από τις οποίες θα ήταν αδύνατο να διακριθεί με το μάτι.

    Έχουμε χρησιμοποιήσει το μαύρο ως παράδειγμα, αλλά το ίδιο μπορεί φυσικά να γίνει με κυριολεκτικά οποιοδήποτε χρώμα σε μια εικόνα.

    Ονόματα αρχείων

    Ένας άλλος λόγος για να μην χρησιμοποιείτε ποτέ πρωτότυπες εικόνες είναι ότι είναι πολύ εύκολο για την Apple να χρησιμοποιήσει μοναδικά ονόματα αρχείων, για παράδειγμα:

    • very_secret_image_46793459583203.jpg
    • very_secret_image_46793469583203.jpg

    Σειριακοί αριθμοί

    Ο σειριακός αριθμός εγγράφων είναι μια άλλη παραλλαγή. Για παράδειγμα, όταν η Apple μοιράζεται βίντεο με υπαλλήλους, το καθένα φέρει υδατογράφημα με έναν αριθμό αναγνωριστικού, ο οποίος πιθανότατα διασταυρώνεται με το Apple Connect ID του μέλους του προσωπικού.

    Λεπτές αλλαγές γραμματοσειράς

    Πολλές εικόνες περιέχουν κείμενο και οι ανεπαίσθητες αλλαγές γραμματοσειράς είναι ένας εύκολος τρόπος για να δημιουργήσετε μοναδικές εκδόσεις. Για παράδειγμα, με μια γραμματοσειρά serif, θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια έκδοση με ένα μόνο εικονοστοιχείο να λείπει από μια μόνο διαδρομή μιας μεμονωμένης παρουσίας ενός μεμονωμένου γράμματος. Τα μεγέθη γραμματοσειράς μπορούν επίσης να κλιμακωθούν προς τα πάνω ή προς τα κάτω κατά ένα pixel.

    Μη λεπτές αλλαγές γραμματοσειράς

    Μερικές φορές, η Apple χρησιμοποιεί την αντίθετη προσέγγιση και επιλέγει πολύ ανεπαίσθητες αλλαγές. Εάν θέλει οι εργαζόμενοι να γνωρίζουν πολύ καλά ότι το αντίγραφό τους είναι μοναδικό, έχει χρησιμοποιήσει πράγματα όπως τυχαία πλάγια γράμματα ή έντονη γραφή. Για παράδειγμα:

    This year, the iPhone 15 will launch on Tuesday August 29 instead of the usual September timing.

    Αυτή είναι μια προσέγγιση που έχουμε δει να ακολουθεί η Apple με έγγραφα που αποστέλλονται στο προσωπικό των καταστημάτων πριν από την κυκλοφορία των προϊόντων, προκειμένου να καταστήσει οδυνηρά σαφές ότι η εταιρεία παρακολουθεί. Ακόμα κι αν ένας υπάλληλος μπορεί να ξαναπληκτρολογήσει κάτι, αντί να αντιγράψει και να επικολλήσει, θα τον κάνει να φοβάται άλλα χαρακτηριστικά αναγνώρισης, όπως…

    Αλλαγές διατύπωσης ή στίξης

    Οι μικροσκοπικές αλλαγές στη διατύπωση είναι πιο δύσκολες εάν προσπαθείτε να παρέχετε ένα μοναδικό αντίγραφο σε πολλούς ανθρώπους, αλλά μπορεί να είναι πολύ χρήσιμες όταν το περιορίσετε σε λίγα άτομα. Για παράδειγμα:

    This year, the iPhone 15 will launch on Tuesday August 29 instead of the usual September timing.

    αντί:

    This year, the iPhone 15 will be launched on Tuesday August 29 instead of the usual September timing.

    αντί:

    This year, the iPhone 15 will launch on Tuesday August 29, instead of the usual September timing.

    Η προσθήκη ή η αφαίρεση κάτι τόσο λεπτού όπως ένα κόμμα μπορεί να είναι αρκετή.

    Ψεύτικες πληροφορίες

    Μια απλή προσέγγιση με πράγματα όπως οι προδιαγραφές είναι να υπάρχει μια μικρή αλλαγή στις λεπτομέρειες σε κάθε αντίγραφο του εγγράφου. Αυτό, προφανώς, θα πρέπει να είναι ένα στοιχείο στο οποίο δεν εργάζεται ο ενδιαφερόμενος υπάλληλος.

    Για παράδειγμα, για έναν υπάλληλο του οποίου η εργασία δεν σχετίζεται με μπάντες, φανταστείτε πόσο εύκολο θα ήταν να αλλάξετε ένα μονοψήφιο σε αυτό:

    Ή για κάποιον που εργάζεται σε μπάντες, να αλλάξει κάποιος το f/1,78 σε f/1,76 σε αυτό:

    Είναι δυνατές ψεύτικες ημερομηνίες, τιμές, χρώματα και άλλα.

    Όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο η Apple συλλαμβάνει τους leakers, αυτοί είναι μόνο μερικοί από τους τρόπους που γνωρίζουμε ή υποπτευόμαστε ότι χρησιμοποιεί η εταιρεία.

    Είναι αληθής ο ισχυρισμός του @analyst941;

    Είναι αδύνατο να πούμε. Το πιο κοντινό που είναι πιθανό να μάθουμε ποτέ είναι να δούμε πόσοι από τους άλλους ισχυρισμούς του είναι αληθινοί – αλλά ακόμα και τότε, αν ήταν πράγματι μια διαδικασία περιορισμού πολλών σταδίων, δεν ξέρουμε σε ποιο σημείο η Apple άρχισε να τροφοδοτεί ψευδείς πληροφορίες στην αδερφή του leaker αυτού που υποτιθέμενα πάντα δούλευε στην Apple.

    Ακολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed. Ακολουθήστε επίσης το AppleWorldHellas.com σε FacebookTwitterInstagram, και YouTube
    Dimitrios Georgoulas
    Dimitrios Georgoulas
    Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.