Σε ένα memo που κοινοποίησε ο Tim Cook στους εργαζομένους της Apple και το οποίο παρουσιάζεται από το Bloomberg, ο ισχυρός άντρας της Apple υπερασπίζεται την απόφαση αφαίρεσης της εφαρμογής HKmap.live από το App Store. Ο Cook αναφέρει πως η απόφαση αυτή πάρθηκε μετά από βάσιμες πληροφορίες που προήλθαν από το Cybersecurity και Technology Crime Bureau της χώρας αλλά και απλούς χρήστες.

Ο Cook αναγνωρίζει πως αυτού του τύπου οι αποφάσεις δεν είναι ποτέ εύκολες ειδικά όταν έρχονται σε περιόδους που υπάρχει μια μεγάλη κοινωνική ένταση. Επίσης αναφέρει πως αν και οι πληροφορίες που δίνει η εφαρμογή είναι “άκακες” τα πράγματα άλλαξαν δραματικά τις τελευταίες μέρες.

Η HMmap.live εφαρμογή έδινε πληροφορίες σχετικά με την τοποθεσία διαδηλωτών και αστυνομίας στην χώρα. Σύμφωνα με τον Cook αυτή η πληροφορία χρησιμοποιήθηκε και κακόβουλα για να γίνει στόχευση αστυνομικών αλλά και άλλων ανθρώπων που δεν μπορούσε να τους προστατέψει η αστυνομία.

“Δεν αποτελεί μυστικό ότι η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για καλό αλλά και κακό σκοπό. Αυτή η υπόθεση δεν αποτελεί την εξαίρεση. Η εφαρμογή αυτή έδινε πληροφορίες για τις θέσεις της αστυνομίας, των διαδηλωτών και άλλα. Σαν πληροφορία και σαν τεχνολογία αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση κάτι κακό.

Πάρα αυτά όμως τις τελευταίες μέρες λάβαμε έγκριτες πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές που μέσα σε αυτές ήταν και χρήστες της εφαρμογής από το Hong Kong ότι αυτή η εφαρμογή πλέον χρησιμοποιούνταν κακόβουλα και με σκοπό να στοχεύει συγκεκριμένους αστυνομικούς αλλά και απλούς πολίτες. Μια τέτοια χρήση είναι παράνομη με βάση τον ποινικό κώδικα της χώρας. Επιπλέον κάτι τέτοιο παραβιάζει και τους δικούς μας κανόνες στο App Store μιας και προάγει τον εκφοβισμό και εκβιασμό.”

Η παραπάνω εξήγηση του Cook σίγουρα δεν θα ικανοποιήσει πολλούς ανθρώπους που δηλώνουν εξοργισμένοι με την απόφαση της Apple να αφαιρέσει αυτή την εφαρμογή από το App Store. Πάρα αυτά ο Cook τονίζει πως το App Store έχει σχεδιαστεί για να είναι ένα ασφαλές και αξιόπιστο μέρος για κάθε χρήστη και πως η απόφαση αυτή της Apple προστατεύει με τον καλύτερο τρόπο τους χρήστες.