Το macOS Catalina, έγινε διαθέσιμο την Δευτέρα και αποτελεί την νεότερη μεγάλη αναβάθμιση του λογισμικού για Mac. Το Catalina φέρνει μια σειρά από σημαντικές αλλαγές όπως την αφαίρεση της iTunes εφαρμογής, το νέο Sidecar χαρακτηριστικό, μια νέα Find My εφαρμογή και πολλά ακόμη.

Οι μεγαλύτερες αλλαγές συνοψίζονται ως εξής:

  • Δεν υπάρχει πλέον το iTunes – Η Apple αφαίρεσε το iTunes στο  macOS Catalina , δίνοντας μας ουσιαστικά 3 νέες εφαρμογές: Music, TV, και Podcasts. Αυτές οι 3 νέες εφαρμογές προσφέρουν όλες τις λειτουργίες που είχαμε μέσα στο iTunes. Έτσι ο χρήστης συνεχίζει να έχει πρόσβαση στην βιβλιοθήκη της μουσικής του, στις iTunes αγορές και μπορεί να συνεχίσει να κάνει αγορές από το iTunes Store.
  • Finder Συγχρονισμός– Μιας και δεν υπάρχει πλέον η iTunes εφαρμογή δεν θα το χρησιμοποιείτε για να κάνετε διαχείριση των συσκευών σας που έχετε συνδέσει στο Mac σας. Μόλις λοιπόν συνδέσετε ένα iPhone ή iPad στο Mac σας θα δείτε στην αριστερή πλευρά του Finder παραθύρου μια επιλογή με όλες τις επιλογές ελέγχου που είχατε και στο iTunes.
  • Apple Watch Password – Για καιρό τώρα ένας χρήστης μπορούσε να ξεκλειδώσει το Mac του με το Apple Watch του. Πλέον στο macOS Catalina το Apple Watch μπορείί να χρησιμοποιηθεί για την αυθεντικοποίηση των κωδικών σας ή για την έγκριση εγκατάστασης εφαρμογών. Αυτό είναι ένα πολύ χρηστικό χαρακτηριστικό ειδικά για εκείνα τα Mac που δεν έχουν ενσωματωμένο ένα Touch ID.
  •  Sidecar  –  To Sidecar  είναι ένα νέο χαρακτηριστικό του macOS Catalina που επιτρέπει στο iPad σας να γίνει μια δεύτερη οθόνη πλήρως λειτουργική. Ο ευκολότερος τρόπος σύνδεσης είναι κάνοντας κλικ στο εικονίδιο του AirPlay στο Mac. Αν έχετε ένα συμβατό iPad θα εμφανιστεί στην λίστα με τις συσκευές σας.
  •  iPad  εφαρμογές για το Mac – Η Apple στο macOS Catalina  παρουσίασε το νέο “Catalyst”εργαλείο για τους προγραμματιστές που κάνει ευκολότερο το porting iPad εφαρμογών στο Mac.
  •  Find My  – Υπάρχει μια νέα  Find My  εφαρμογή στο Mac, που ενώνει ουσιαστικά την Find My Friends και Find My Mac για πρώτη φορά. Πλέον από εκεί μπορείτε να εντοπίζετε όλες τις συσκευές σας ακόμη και αν αυτές δεν είναι συνδεμένες σε κάποιο δίκτυο.
  • Δεν έχουμε πλέον υποστήριξη 32-Bit Εφαρμογών–  Το macOS Catalina δεν υποστηρίζει πλέον 32-bit εφαρμογές κάτι το οποίο σημαίνει πως παλαιότερες εφαρμογές που έχετε στο Mac σας μπορεί να μην λειτουργούν μετά την αναβάθμιση που θα κάνετε. Πολύ σημαντικό λοιπόν αυτό και δώστε ιδιαίτερη προσοχή. Κυρίως αφορά εφαρμογές που έχουν να αναβαθμιστούν εδώ και πάρα πολύ καιρό αλλά πάρα αυτά επειδή μπορεί στο Mac σας να έχετε εφαρμογές τρίτων ή και από άλλες πηγές… θα πρέπει να ξέρετε πως αυτές μπορεί να μην λειτουργούν μετά την αναβάθμιση αυτή.