Όταν λανσαρίστηκε πέρυσι, το iPhone X αποτέλεσε την μεγαλύτερη αναβάθμιση σε μια iPhone οθόνη από την εποχή του iPhone 4. Το iPhone Xs σε αυτό τον τομέα είναι μια μικρή αναβάθμιση σε σύγκριση με το iPhone X αλλά το iPhone Xs Max προσφέρει την μεγαλύτερη οθόνη που είδαμε μέχρι σήμερα σε ένα iPhone. Στις 6.5 ίντσες προσφέρει 18% περισσότερο οθόνη σε ένα μάλιστα σασί που είναι σε διαστάσεις πανομοιότυπο του iPhone 8 Plus. Η ανάλυση έχει αναβαθμιστεί στα 1242×2688 pixels, προσφέροντας 458 ppi.

Στα χαρτιά θα πρέπει σίγουρα να πάτε στο iPhone Xs Max αν θέλετε την καλύτερη οθόνη, αλλά είναι όντως η οθόνη του iPhone Xs Max η καλύτερη οθόνη που είδαμε σε ένα iPhone; Το iMore έκανε μια σειρά από αναλυτικά τεστ που σας παρουσιάζουμε παρακάτω.

Τεχνολογία οθόνης

Η Apple χρησιμοποιεί μια OLED τεχνολογία οθόνης στα νέα της iPhones (όπως και στο iPhone X) σε αντίθεση με την LCD τεχνολογία που χρησιμοποιεί στα iPhone 8 και σε παλαιότερες συσκευές. Η μεγαλύτερη διαφορά σε αυτές τις δύο τεχνολογίες είναι πως οι OLED οθόνες μπορούν να χειριστούν καλύτερα τα μεμονωμένα pixels και να τα φωτίσουν ενώ οι LCD oθόνες χρησιμοποιούν μια οπίσθια πηγή φωτισμού στην οθόνη. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι OLED οθόνες να προσφέρουν πιο βαθιές απεικονίσεις του μαύρου, πιο ζωντανά χρώματα, καλύτερες αντιθέσεις αλλά επίσης είναι γνωστές πως δίνουν μεγαλύτερη ένταση στις αποχρώσεις του μπλε και του κόκκινου.

Οι OLED οθόνες δεν είναι καινούργιες μιας και η Samsung όπως και άλλες εταιρείες τις χρησιμοποιούν ήδη στις ναυαρχίδες τους εδώ και χρόνια. Η Apple τις υιοθέτησε για πρώτη φορά με την έλευση του iPhone X πέρυσι. Οι LCD οθόνες θα συνεχίσουν να βρίσκονται στην εξίσωση της Apple μιας και το iPhone XR που περιμένουμε αυτό το μήνα θα έχει μια τέτοια οθόνη.

Υπάρχουν πολλές παράμετροι και για την βαθμολογία μιας οθόνης αλλά για τα iPhones θα χρησιμοποιήσουμε το DCI P3 στάνταρ. H Αpple αναφέρει πως οι οθόνες της έχουν βαθμονομηθεί με βάση αυτό – κάτι το οποίο προσφέρει μεγαλύτερο εύρος οθόνης από το sRGB στάνταρ που χρησιμοποιούνταν κατά το παρελθόν. Τα τεστ και κριτήρια που χρησιμοποιήθηκαν ήταν:

  • Φωτεινότητα οθόνης: Πιο συγκεκριμένα πόσο πιο φωτεινή είναι η οθόνη. Αυτό μας επιτρέπει να αναγνωρίσουμε την μέγιστη φωτεινότητα που μπορεί να δώσει ένα iPhone και με βάση αυτό μπορούμε να κρίνουμε πόσο καλά θα συμπεριληφθεί σε εξωτερικούς χώρους αλλά και κατά την αναπαραγωγή HDR περιεχομένου.
  • Θερμότητα χρωμάτων: Έχετε παρατηρήσει πως κάποιες οθόνες έχουν μια πιο θερμή απεικόνιση χρωμάτων σε σύγκριση με άλλες ή κάποιες μοιάζουν να είναι ελαφρώς πιο κίτρινες;
    • Για να καταλάβουμε την θερμοκρασία των χρωμάτων στην οθόνη μετράμε το πόσο ζεστό ή όχι είναι το φως και η μέτρηση γίνεται σε βαθμούς Kelvin. Η τυπική θερμοκρασία της ημέρας, στο περιεχόμενο των χρωμάτων πάντα, έχει μετρηθεί στα 6500K, αλλιώς γνωστή και ως D65. Ένα χρώμα με θερμοκρασία κάτω από τα 6500K σημαίνει πως θα έχει μια ελαφριά απόχρωση κίτρινου ενώ ένα χρώμα με θερμοκρασία άνω των 6500K σημαίνει πως θα δώσει μια απόχρωση του μπλε. Οι οθόνες σπάνια βαθμονομούνται ακριβώς στα 6500K.
  • Gamma: Αυτό το τεστ έχει να κάνει με το πόσο καλά η οθόνη μπορεί να αναδείξει όλες τις τιμές φωτεινότητας από το μαύρο στο άσπρο. Αυτό είναι ένα άριστο τεστ για την αντίθεση των χρωμάτων.
  • Ακρίβεια χρωμάτων: Όταν η Apple ή οποιαδήποτε άλλη εταιρεία αναφέρει ότι υποστηρίζει ένα Χ ποσοστό του DCI P3, rec.2020, sRGB ή οποιουδήποτε άλλου στάνταρ πόσο ακρίβεια έχουν αυτές οι παραδοχές; Η απάντηση εδώ αφορά την γενική εμπειρία του χρήστη ειδικά κατά την αναπαραγωγή κάποιου περιεχομένου.

Το iPhone XS και το iPhone XS Max

Τα iPhone Xs και iPhone Xs Max έχουν φανταστικές πραγματικές οθόνες. Και τα δύο υποστηρίζουν το HDR 10 στάνταρ, έχουν πλούσια ποιότητα στις λεπτομέρειες και προσφέρουν μεγάλο εύρος χρωμάτων. Αυτό όμως που φαίνεται από τα τεστ είναι πως το iPhone Xs Max έχει πιο εντυπωσιακή οθόνη παρά το γεγονός πως έχει μια μεγαλύτερη οθόνη που είναι πιο δύσκολο ως προς κατασκευή και σωστή απόδοση.

Η μέγιστη τιμή στην φωτεινότητα είναι συνήθως υψηλή στα smartphones αλλά τις περισσότερες φορές δεν χρειάζεται. Εκεί που η παρουσία της είναι αισθητή είναι στην απευθείας έκθεση στο φως και όταν η αυτόματη φωτεινότητα της οθόνης μπορεί να ανέβει κατά 30% ή και περισσότερο στην παρουσία του ηλιακού φωτός. Όλα τα smartphones το κάνουν αυτό.

Στα τεστ το iPhone Xs Max σημείωσε μια μέγιστη φωτεινότητα στα 547 nits, ωθώντας την οθόνη σε 677 lumens σε έντονη φυσική φωτεινότητα. Το iPhone Xs είχε μια ελαφρώς μικρότερη τιμή στα 540 nits με μέγιστη τιμή τα 669 lumens.

Θερμότητα χρωμάτων

Τα αποτελέσματα έδειξαν με απλά λόγια πως οι iPhone Xs και iPhone Xs Max oθόνες είναι σχεδόν τελείες. Το iPhone Xs προσφέρει μια θερμότητα χρωμάτων στα 6388 Kelvin, ενώ το iPhone XS Max είναι ελαφρώς πιο κρύο στα 6442 Kelvin. Και τα δύο έχουν μια τέλεια πρακτικά τιμή το ίδιο και το iPhone X στα 6597 Kelvin. Αυτό με απλά λόγια σημαίνει πως μια λευκή εικόνα θα εμφανιστεί σε αυτές τις συσκευές όσο πιο λευκή γίνεται αντί να έχει μια ελαφριά πορτοκαλί ή μπλε απόχρωση που θα δείτε σε άλλες συσκευές.

Gamma

Στα τεστ το iPhone X έχει μια βαθμολογία gamma στα 2.13 που σημαίνει απίστευτη ποιότητα. Το iPhone Xs Max έχει μια βαθμολογία στα 2.21 ενώ το iPhone XS έρχεται στα 2.18. Και οι δύο οθόνες προσφέρουν σχεδόν τέλεια gamma απόδοση και οπτική εμπειρία ως αποτέλεσμα αυτού. Ως σύγκριση το Galaxy Note 9 υστερεί λίγο στις αντιθέσεις με ένα gamma βαθμό στα 2.04 ενώ το OnePlus 6 με βαθμολογία στα 2.29 έχει ως αποτέλεσμα στο να υπέρ τονίζει τις αντιθέσεις.

Ακρίβεια χρωμάτων

Η Gamma τιμή, η θερμοκρασία των χρωμάτων και η φωτεινότητα είναι στοιχεία που παίζουν ρόλο για το πόσο εντυπωσιακή είναι μια οθόνη αλλά εκεί που πραγματικά μπορεί να ξεχωρίσει κάποιος τις οθόνες των smartphones είναι στην ακρίβεια των χρωμάτων και στο εύρος των χρωμάτων που μπορούν να υποστηρίξουν.

To iPhone X έχει ένα μέσο όρο λάθος χρώματος στα 4.9 ενώ το iPhone Xs είναι καλύτερο στα 3.6. Το iPhone Xs Max έχει την μεγαλύτερη ακρίβεια με ένα μέσο όρο λάθους μόλις στα 2.4. Οτιδήποτε κάτω από το 1 δεν μπορεί να το εντοπίσει το ανθρώπινο μάτι ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να εντοπίσουν ένα σφάλμα χρώματος όταν αυτό έχει τιμές μεταξύ του 1 και του 3.

Από όλα τα παραπάνω λοιπόν καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως η οθόνη του iPhone Xs Max όχι μόνο η μεγαλύτερη οθόνη που έβαλε η Apple ποτέ σε ένα iPhone αλλά και η καλύτερη!