22.2 C
Athens
Sunday, May 5, 2024
More

    Η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τα παιδιά θα πρέπει να ελέγχεται, λέει η Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία

    Η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τα παιδιά μπορεί να έχει θετικές και αρνητικές επιπτώσεις, αλλά οι γονείς και οι άλλοι φροντιστές θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι παραμένουν προσεκτικοί, λέει μια νέα συμβουλή για την υγεία.

    Η Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία (APA) έχει κάνει 10 συστάσεις για τη μείωση των κινδύνων βλάβης, πολλές από τις οποίες είναι η καλύτερη εκπαίδευση των παιδιών σχετικά με τα θέματα που μπορεί να αντιμετωπίσουν…

    Παρασκήνιο

    Μια σειρά από μελέτες έχουν εντοπίσει ανησυχίες σχετικά με τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από ανηλίκους. Πριν από ένα χρόνο, για παράδειγμα, η μη κερδοσκοπική οργάνωση Thorn για την προστασία των παιδιών διαπίστωσε ότι ένα στα τρία παιδιά είχε βιώσει μια «διαδικτυακή σεξουαλική αλληλεπίδραση».

    Η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τα παιδιά θα πρέπει να ελέγχεται

    Η APA εξέδωσε τώρα την πρώτη της συμβουλή για την υγεία σχετικά με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δηλώνοντας ότι οι συστάσεις της βασίζονται στα επιστημονικά στοιχεία.

    Τονίζει ότι η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης «δεν είναι εγγενώς ωφέλιμη ή επιβλαβής» για τα παιδιά και τάσσεται κατά των γενικών απαγορεύσεων.

    Ωστόσο, ο οργανισμός προτείνει ότι η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα πρέπει να παρακολουθείται μέχρι την ηλικία των 14 ετών. Σημειώνει επίσης ότι η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από γονείς και άλλους φροντιστές μπορεί να έχει επιρροή, επομένως οι ενήλικες πρέπει επίσης να περιορίσουν τη χρήση τους.

    Τα παιδιά πρέπει να εκπαιδεύονται, ώστε η ρητορική μίσους όπως ο ρατσισμός να αναγνωρίζεται ως τέτοιος.

    Οι γονείς θα πρέπει επίσης να αναζητούν προληπτικά σημάδια προβληματικής χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως να αφιερώνουν υπερβολικό χρόνο σε αυτά και να επηρεάζουν τον ύπνο και την άσκηση.

    Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή σε εφαρμογές που εστιάζουν στην εμφάνιση, όπως το Instagram, καθώς έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζουν την εικόνα του σώματος, τη διαταραχή διατροφής και τα συμπτώματα κατάθλιψης, ιδιαίτερα μεταξύ των κοριτσιών.

    Η APA προτείνει την εκπαίδευση των παιδιών στα ακόλουθα θέματα:

    1. Αμφισβήτηση της ακρίβειας και της αντιπροσωπευτικότητας του περιεχομένου των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

    2. Κατανόηση των τακτικών που χρησιμοποιούνται για τη διάδοση παραπληροφόρησης

    3. Περιορισμός σφαλμάτων «υπεργενίκευσης» και «παρεκτίμησης» που οδηγούν τους χρήστες να εκτιμούν εσφαλμένα τις συμπεριφορές ή τις στάσεις των άλλων με βάση το περιεχόμενο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ή τις αντιδράσεις στο περιεχόμενο

    4. Εντοπισμός σημαδιών προβληματικής χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

    5. Πώς να χτίσετε και να δημιορυγήσετε υγιείς διαδικτυακές σχέσεις

    6. Πώς να λύσετε συγκρούσεις που μπορεί να προκύψουν σε πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης

    7. Πώς να αποφύγετε τις υπερβολικές κοινωνικές συγκρίσεις στο διαδίκτυο και/ή να κατανοήσετε καλύτερα πώς μπορούν να χειραγωγηθούν οι εικόνες και το περιεχόμενο

    8. Πώς να αναγνωρίσετε τον διαδικτυακό δομικό ρατσισμό και να ασκήσετε κριτική στα ρατσιστικά μηνύματα

    9. Πώς να επικοινωνήσετε με ασφάλεια σχετικά με την ψυχική υγεία στο διαδίκτυο

    Ακολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed. Ακολουθήστε επίσης το AppleWorldHellas.com σε FacebookTwitterInstagram, και YouTube
    Dimitrios Georgoulas
    Dimitrios Georgoulas
    Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.