Πώς να αποφύγετε το Burn-in της οθόνης του iPhone X σας

1459

Για πολλά χρόνια οι χρήστες iPhone δεν είχαν να ανησυχούν για θέματα εξασθένισης των pixel στην οθόνης τους. Αυτό γιατί μέχρι και πρότινος και για να ακριβολογούμε μέχρι και την σειρά του iPhone 8 οι οθόνες της Apple για αυτές τις συσκευές ήταν τεχνολογίας IPS. Το iPhone X ήταν η πρώτη συσκευή που παρουσίασε μια OLED oθόνη από πλευράς της εταιρείας.

Το αν οι OLED οθόνες είναι καλύτερες τελικά από τις IPS είναι ένας πολύ μεγάλος διάλογος και θα μας πάρει μέρες να καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα – αν τελικά καταλήξουμε κάπου.

Όπως και να έχει λοιπόν η OLED οθόνες παρουσιάζουν το λεγόμενο burn-in φαινόμενο αν ο χρήστης δεν είναι προσεκτικός.

Τι είναι όμως το burn-in;

Πρόκειται για μή-ομοιόμορφη εξασθένιση των pixels με αποτέλεσμα να δημιουργούνται “σκιές” σε περιοχές που τα pixels είναι για μεγάλο χρονικό διάστημα σε κάποιο χρώμα.

Η Apple χρησιμοποιεί μια τεχνολογία εναλλαγής pixels έτσι ώστε συγκεκριμένα εικονίδια στην οθόνη σας να μετακινούνται και έτσι να μην καταλαμβάνουν συνεχώς το ίδιο μέρος. Πάρα αυτά όμως και με την πάροδο του χρόνου όλες οι OLED oθόνες παρουσιάζουν κάποιο burn-in.

Υπάρχουν λοιπόν ορισμένες ενέργειες που μπορείτε να κάνετε έτσι ώστε να κρατήσετε την οθόνη του iPhone X στην καλύτερη δυνατή κατάσταση και να αποφύγετε κάποιο έντονο φαινόμενο burn-in στην OLED oθόνη του.

  1. Αναβαθμίστε πάντα την συσκευή σας με την τελευταία έκδοση του λογισμικού – H Apple χρησιμοποιεί μια τεχνολογία στο λογισμικό της έτσι ώστε να προστατέψει την οθόνη του iPhone X από τέτοια φαινόμενα.
  2. Η αυτόματη διαβάθμιση της φωτεινότητας βοηθάει – Για πολλούς χρήστες η αυτόματη φωτεινότητα δεν είναι κάτι αρεστό αλλά στην περίπτωση του iPhone X είναι ίσως κάτι περισσότερο από απαραίτητο έτσι ώστε να διατηρήσετε την υγεία της OLED oθόνης του
  3. Μειώστε τον χρόνο του αυτόματου κλειδώματος – Αν δεν χρησιμοποιείτε την συσκευή σας η οθόνη της δεν χρειάζεται να είναι ενεργή. Συνιστούμε να ρυθμίσετε τον χρόνο αυτόματου κλειδώματος της συσκευής σας στα 30 δευτερόλεπτα
  4. Μην κρατάτε μια φωτεινή εικόνα στην οθόνη σας για μεγάλη διάρκεια χρόνου – Στις OLED oθόνες αυτό ίσως είναι το πιο εύκολο λάθος που μπορεί να κάνει κάποιος – ειδικά μέσω κάποιες εφαρμογής – και που μπορεί να προκαλέσει burn-in.

Αν τώρα παρατηρήσετε τις λεγόμενες “εικόνες φάντασμα” – σκιές στην οθόνη σας τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να προκαλέσατε ένα πρόχειρο burn-in. Τις περισσότερες περιπτώσεις αυτό θα φύγει από μόνο του αλλά σε κάποιες μπορεί να χρειαστεί να αντικαταστήσετε ακόμη και την οθόνη της συσκευής σας.

Το πρώτο βήμα που θα πρέπει να κάνετε είναι να κλείσετε το iPhone σας για λίγο και περί τα 15 λεπτά. Ακόμη και αν μετά την πάροδο των 15 αυτών λεπτών βλέπετε κάποιες σκιές συνεχίστε κανονικά την λειτουργία της συσκευής σας και κατά πάσα πιθανότητα θα εξαφανιστούν μετά από λίγο.

Αν τώρα αυτές οι σκιές δεν εξαφανιστούν από μόνες τους τότε δυστυχώς μπορεί να έχετε ένα σοβαρό burn-in θέμα στην οθόνη σας και δεν μπορείτε να κάνετε πολλά πέρα από το να προχωρήσετε στην αντικατάσταση της ή να συμβιβαστείτε με αυτές τις σκιές ανάλογα και το πόσο σοβαρή έκταση έχουν πάρει στην οθόνη σας.

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ!
« Παλαιότερες ειδήσειςΗ δημοφιλής εφαρμογή RAW φωτογραφιών Halide αναβαθμίστηκε και είναι must
Νεότερες ειδήσεις »Το Shazam έρχεται πλέον και σε offline mode
O Δημήτρης είναι διαχειριστής και αρθρογράφος του AppleWorldHellas. Κάτοχος διδακτορικού στα ασύρματα δίκτυα και την τεχνητή νοημοσύνη εργάζεται ως Project Manager στην εταιρεία ασφαλείας InnoSec και ως Marketing/Sales Director στην εταιρεία tokinito.gr. Αγαπημένη του συσκευή το iPhone 8 Plus ενώ δεν αποχωρίζεται ποτέ πλέον το Retina MacBook Pro του. Μεγάλες του αδυναμίες η ψηφιακή φωτογραφία, και το σινεμά.