Σε μια εποχή που πολλοί πλέον εστιάζουν στην “ψηφιακή υγεία” των χρηστών αναγκάζοντας της εταιρείες smartphones και όχι μόνο να κάνουν ενέργειες προς αυτό τον τομέα, ο εθισμός στα παιχνίδια και επίσημα μπαίνει στην κατηγορία των ασθενειών.

Το CNN αναφέρει σήμερα πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωση πως η διαταραχή – εθισμός στα παιχνίδια είναι μια πάθηση του μυαλού – Η επίσημη ονομασία της ασθένειας αυτής είναι “gaming disorder”.

Ως συμπτώματα αναγνωρίζονται 3:

“To πρώτο έχει να κάνει με την gaming συμπεριφορά του ατόμου που υπερβαίνει τις άλλες δραστηριότητες που μπορεί να έχει στην καθημερινότητα του κάνοντας αυτές δευτερεύουσες. Το δεύτερο έχει να κάνει με την εκδήλωση αυτής της συμπεριφοράς που όταν ξεκινάει να έχει αρνητικές συνέπειες για το άτομο αυτή συνεχίζει να αυξάνεται ή ακόμη και να γίνεται χειρότερη. Και το τρίτο είναι όταν ο εθισμός αυτός οδηγεί σε σημαντική διαστρέβλωση και αποδυνάμωση στην προσωπική, οικογενειακή, κοινωνική, εκπαιδευτική ή επαγγελματική λειτουργία του ατόμου.”

Ο οργανισμός υγείας τονίζει βέβαια πως ο όρος “gaming disorder” δεν θα πρέπει να δίνεται αυθαίρετα και δεν αφορά όλους όσους ασχολούνται με τα παιχνίδια. Πιο συγκεκριμένα ο οργανισμός τονίζει:

“Εκατομμύρια παίχτες παγκοσμίως ακόμη και όταν ασχολούνται εντατικά με κάποιο παιχνίδι δεν μπαίνουν σε αυτή την κατηγορία και δεν πάσχουν από αυτή την ασθένεια”

Υπάρχουν βέβαια και γιατροί που διαφωνούν με αυτή την θεωρία και ασθένεια τονίζοντας πως κάποια από τα άτομα που παρουσιάζονται ως εθισμένα στα παιχνίδια ουσιαστικά το κάνουν αυτό γιατί το έχουν ως μηχανισμό καταπολέμησης του άγχους και της καταπίεσης τους.