Αναμένουμε την Apple να παρουσίαση την επόμενη μεγάλη αναβάθμιση του λογισμικού της για iPhone και iPad, iOS 13, στο ετήσιο συνέδριο των προγραμματιστών της WWDC που ξεκινάει στις 3 Ιουνίου.

Πηγές κοντά στην δημιουργία αυτής της νέας μεγάλης έκδοσης μοιράστηκαν σήμερα αποκλειστικές πληροφορίες στο 9to5Mac που σας παρουσιάζουμε παρακάτω.

Dark Mode και Multitasking

Αρχικά το πολυαναμενόμενο Dark Mode έρχεται επιτέλους στο iPhone και στο iPad με την iOS 13 έκδοση. Θα υπάρχει ένα Dark Mode για την επιφάνεια του συστήματος που θα μπορεί να ενεργοποιηθεί από τις Ρυθμίσεις και με ένταση στα χρώματα παρόμοια με αυτή που γνωρίζουμε από το αντίστοιχο Dark Mode στο macOS.

Επίσης εφαρμογές του iPad που θα τρέχουν και στο Mac χρησιμοποιώντας την νέα Marzipan τεχνολογία της εταιρεία θα έχουν Dark Mode υποστήριξη και στα 2 λογισμικά.

Υπάρχουν πολλές αλλαγές για το iPad στην iOS 13, μέσα σε αυτή και η δυνατότητα των εφαρμογών να έχουν πολλαπλά παράθυρα. Η λειτουργία θα είναι παρόμοια με ένα open-source project που έχει την ονομασία “PanelKit”. Αυτά τα παράθυρα – κάρτες θα μπορούν εύκολα να διαχειριστούν από το χρήστη μέσω χειρονομιών στην οθόνη του iPad.

Undo χειρονομία, Safari βελτιώσεις, και διαχείριση γραμματοσειρών

Ένα ακόμη παράπονο των iOS χρηστών είναι η έλλειψη μιας undo – αναίρεσης επιλογής στο λογισμικό, που το iPhone και iPad αυτή την στιγμή για να το εφαρμόσουν πρέπει ο χρήστης φυσικά να ανακινήσει την συσκευή (ναι είναι μια χειρονομία που σας έχουμε αναφέρει αλλά ελάχιστοι την γνωρίζουν ή την χρησιμοποιούν εξαιτίας και της περίεργης ενέργειας που πρέπει να κάνει ο χρήστης).

Στην iOS 13 έκδοση η Apple εισάγει μια αποκλειστική undo χειρονομία για την είσοδο κειμένου στο iPad. Η χειρονομία ξεκινάει ως ένα tap με τρία δάχτυλα στην περιοχή του πληκτρολογίου, ενώ το sliding – κύλιση προς τα δεξιά η αριστερά εν συνεχεία θα ενεργοποιήσει τις undo ή redo ενέργειες αυτόματα.

Θα υπάρχει ένα tutorial για αυτό τον σκοπό την πρώτη φορά που ο χρήστης χρησιμοποιεί το πληκτρολόγιο έτσι ώστε οι χρήστες να μάθουν αυτή την νέα χειρονομία. Είναι πιθανό πως οι προγραμματιστές θα υιοθετήσουν αυτή την διεπαφή και θα την φέρουν και στις εφαρμογές τους.

Το Safari στην iOS 13 στο iPad αυτόματα θα ζητάει μια desktop έκδοση websites όταν είναι απαραίτητο και έτσι δεν θα έχουμε το συχνό φαινόμενο όπου κάποια websites γίνονται αυτόματα render στην iPhone έκδοση τους όταν τρέχουν στην μεγάλη οθόνη του iPad. Το Youtube ήταν ένα από τα site που συχνά έχει αυτή την συμπεριφορά.

Η διαχείριση των γραμματοσειρών δέχεται μια μεγάλη αναβάθμιση στην iOS 13. Δεν θα είναι πλέον απαραίτητη η εγκατάσταση ενός προφίλ για να έχει κάποιος νέα γραμματοσειρά στο σύστημα. Θα υπάρχει ένα νέο πάνελ στις Ρυθμίσεις αποκλειστικά για αυτό τον σκοπό.

Εξυπνότερο Mail, καλύτερη επιλογή πολλαπλών αντικειμένων και πολλά ακόμη

Η εφαρμογή Mail θα γίνει εξυπνότερη για πρώτη φορά μετά από καιρό. Η αναβαθμισμένη εφαρμογή θα μπορεί να κατηγοριοποιεί τα μηνύματα αυτόματα σε κατηγορίες όπως marketing, αγορές, ταξίδια, όχι σημαντικά και πολλά ακόμη με κάθε μια από αυτές τις κατηγορίες να μπορεί να γίνει search. Οι χρήστες θα μπορούν επίσης να προσθέτουν μηνύματα σε μια “real later” – “ανάγνωση μετά” σειρά με παρόμοιο τρόπο που έχουμε δει από εφαρμογές τρίτων.

Οι μηχανικοί της Apple επίσης δουλεύουν ώστε να φέρουν μια εύκολη συνεργασία με εφαρμογές κειμένου τρίτων προγραμματιστικών με παρόμοιο τρόπο που γίνεται σήμερα με τα Pages, Numbers και Keynotes της Apple.

H εστίαση στην παραγωγικότητα στο iOS συνεχίζεται με την προσθήκη μιας νέας χειρονομίας που θα επιτρέπει την επιλογή πολλαπλών αντικειμένων και συλλογών.

Θα υπάρχει επίσης η δυνατότητα στους προγραμματιστές να χρησιμοποιούν διαφορετικό στιλ στην status bar της εφαρμογής τους σε κατάσταση Split View.

Νέο Volume HUD και άλλες αλλαγές

Άλλες αλλαγές στο iOS 13 θα συμπεριλαμβάνουν μια ανασχεδιασμένη εφαρμογή Υπομνήσεων που επίσης θα έρθει και στο Mac, μια νέα διεπαφή για την αυξομείωση του ήχου της συσκευής HUD, καλύτερη “Hey Siri” διεπαφή με τον χρήστη με απόρριψη ήχων κατά λάθος όπως γέλιο ή κλάμα ενός μωρού, και βελτιωμένα χαρακτηριστικά in-app printing.