Η φανταστική ομάδα Βιομηχανικού Σχεδιασμού της Apple της οποίας ηγείται ο Jony Ive τον τελευταίο καιρό όπως σας ενημερώσαμε και σε προηγούμενο δημοσίευμα μας έχει πολλές αποχωρήσεις σε σημείο που σχεδόν κανένα ιδρυτικό μέλος της δεν υπάρχει. Αναφερόμαστε σε άτομα που η δουλειά τους κατάφερε να γυρίσει τις τύχες της εταιρείας και να την οδηγήσει στην Apple που γνωρίζουμε σήμερα.

Ο Christopher Stringer έφυγε από την Apple τον Απρίλιο του 2017 μετά από 21 χρόνια στην ιστορία. Το 2016 ο Danny Coster, ακόμη ένα ιστορικό μέλος της ομάδας αυτής έφυγε για την GoPro. Τον περασμένο μήνα οι Rico Zorkendorfer, Daniele De Iuliis και Julian Hönig ανακοίνωσαν πως αποχωρούν από την εταιρεία και αυτή σύντομα.

Ουσιαστικά μόνο δύο έχουν μείνει στην ομάδα από τα ιδρυτικά της μέλη και το ένα από αυτά είναι ο Jony Ive.

Οι Zorkendorfer, De Iuliis και Hönig παίρνουν μαζί τους περισσότερα από 50 χρόνια συγκεντρωτικά εμπειρίας στην δημιουργία μερικών από των πιο επιτυχημένων τεχνολογικών συσκευών στον παγκόσμιο χάρτη.

Μια άποψη θέλει το παλαιό να αφήνει πλέον χώρο για το καινούργιο στην Apple ενώ η αντίθετη άποψη θέλει αυτές οι αλλαγές να δημιουργούν μια ιδιαίτερη ανησυχία……

Ο William Gallagher του AppleInsider αναφέρει:

“To 1991 η πρώτη ομάδα είχε 6 μέλη. 5 από αυτά αποχώρησαν το 2000 μέσα σε αυτά και o Brunner. Ο μόνος που έμεινε από αυτούς είναι ο De luliis ο οποίος ανήκει και αυτός στα μέλη που αποχωρούν πλέον. Η ομάδα είχε μια φανταστικά σταθερότητα μέχρι το 2000. Αυτή την στιγμή πιστεύεται ότι την απαρτίζουν 20 με 22 άτομα. Η Apple έχει τόσο μεγάλη μυστικοπάθεια που είναι δύσκολο να αναγνωρίσει κάποιος ποιος είναι σε αυτή την ομάδα. Όσα όμως και αν είναι αυτά τα άτομα όλες αυτές οι αποχωρήσεις σημαίνουν πως αυτή την χρονιά η Apple έχασε το 1/5 από αυτή την σημαντική σύσταση. Επίσης αυτό σημαίνει πως αυτή η ομάδα είναι η διπλάσια σε μέγεθος από ότι αρχικά είχε προγραμματιστεί.”

“Η καινοτομία στην Apple είναι ένα ομαδικό παιχνίδι” είχε πει ο Jony Ive στο New York Times πίσω το 2014. “Πάντα έχουμε μια σειρά μικρών ομάδων που δουλεύουν μαζί. Η ομάδα βιομηχανικού σχεδιασμού είναι πολύ μικρή. Δουλεύουμε μαζί για 15 με 20 χρόνια” είχε τόνισει τότε ο Ive.

Ένα πράγμα είναι σίγουρο: Τα μέλη της βιομηχανικής ομάδας της Apple έχουν πολύ καλές απολαβές για την συμμετοχή τους στην εταιρεία. Αυτοί οι άνθρωποι σίγουρα δεν φεύγουνε γιατί δεν πληρώνονται αρκετά ή γιατί βρίσκονται σε κάποια διαμάχη με τα υψηλόβαθμα στελέχη της Apple.

“Σίγουρα είσαι δεμένος με την κουλτούρα της Apple και σίγουρα είναι δύσκολο να φύγεις αν ισχύει αυτό. Πάρα αυτά αν τελικά δεν ενστερνιστείς τα πιστεύω αυτά τότε δεν μπορείς να δουλεύεις για αυτή την εταιρεία και φυσικά δεν θα σου πάρει 8 με 28 χρόνια για να πάρεις την απόφαση να φύγεις”

Μια άλλη εξήγηση είναι βέβαια και αυτοί που θέλει τους κορυφαίους σχεδιαστές να φεύγουν γιατί πλέον η Apple εστιάζει στις Υπηρεσίες, Υπηρεσίες και…. Υπηρεσίες.

“Η ομάδα βιομηχανικού σχεδιασμού δημιούργησε κάθε ένα από τα hardware προϊόντα της εταιρεία για τις τελευταίες δεκαετίες και έτσι αυτοί που φεύγουν και λογικά και αυτοί που μένουν είναι σίγουρα ειδικοί. Αν η Apple κάνει πλέον μεγάλη κίνηση στις Υπηρεσίες, αν δεν υπάρχει πλέον περιοχές στο hardware για να κατακτήσεις τότε αυτοί οι άνθρωποι ίσως δεν βρίσκουν τον λόγο να συνεχίσουν να δουλεύουν στην Apple

Αυτό είναι πιθανό και θα είχε μια λογική. Το γεγονός να φύγεις όντας απίστευτα εξασφαλισμένος οικονομικά είναι κάτι φυσικό το ίδιο και η ιδέα του να δεις τον κόσμο μετά από πολλά χρόνια έξω από τον στενό κύκλο της Apple”

Άρθρο της The Wall Street Journal ανέφερε πως η Apple φέρνει και νέο αίμα στην εταιρεία. Πάρα αυτά οι θέσεις εργασίας στην Apple με την μεγαλύτερο άνοιγμα είναι αυτές στο τμήμα του σχεδιασμού διεπαφών που στο σύνολο τους αυτή την στιγμή είναι 49. Το πρόβλημα είναι πως να βρεις ένα κορυφαίο ταλέντο και να φέρεις στην εταιρεία σου τους σωστούς ανθρώπους για την δουλειά που κάνεις είναι κάτι ιδιαίτερα δύσκολο ειδικά αν σε λένε Apple.

“To θέμα είναι πως μερικές θέσεις εργασίας που αφορούν τον σχεδιασμό της Apple σε διαφορετικά τμήματα της εταιρεία παραμένουν ανοιχτές για μήνες. Φαίνεται πως η Apple δεν λαμβάνει τους υποψηφίους που θέλει και αυτή την χρονιά έχασε 4 σημαντικά στελέχη στο κομμάτι του σχεδιασμού από το πιο σημαντικό τμήμα της. Αν αυτό θα σημαίνει ένα πρόβλημα για την εταιρεία είναι κάτι που θα δούμε μέσα στους επόμενους μήνες.”