20.5 C
Athens
Friday, April 19, 2024
More

    Γιατί ο CEO της Salesforce παρέδωσε το domain AppStore.com στην Apple

    Αν κάποιος πληκτρολογήσει AppStore.com τότε θα γίνει μια ανακατεύθυνση και θα μεταβεί στο App Store της Apple. Υπεύθυνος για αυτό είναι ο Salesforce CEO Marc Benioff.

    Στο πρόσφατο βιβλίο του με τίτλο Trailblazer, ο Benioff αναφέρει μια ιστορία για το πως ο Steve Jobs του έδωσε την ιδέα για αυτό που θα γινόταν το πρώτο enterprise app store στον κόσμο. Ο ίδιος για να ευχαριστήσει τον Jobs που τον έβλεπε ως μέντορα του, του παραχώρησε το domain αυτό που πρώτος είχε κατοχυρώσει.

    Πίσω λοιπόν το 2006, η Salesforce έγινε η πρώτη εταιρεία που προσέφερε enterprise λογισμικό ως υπηρεσία μέσω του λανσαρίσματος ενός online καταστήματος. Η ιδέα αυτή ξεκίνησε πίσω το 2003 όταν ο Benioff και κάποιοι από τους συνεργάτες του επισκέφτηκαν τον Steve Jobs στο Cupertino. Ο Jobs τους συμβούλεψε πως θα έπρεπε να χτίσουν ένα οικοσύστημα cloud για το λογισμικό που θα προσέφεραν. Αυτό σήμερα και εν έτη 2020 μοιάζει κάτι αυτονόητο αλλά πίσω το 2003 ήταν μια εντελώς πρωτοποριακή ιδέα.

    Ο Benioff γράφει στο βιβλίο του:

    “Αισθανόμουν πως είχα κολλήσει. Για να δώσουμε ώθηση στην εταιρεία για την επόμενη φάση της ανάπτυξης της έπρεπε να κάνουμε μια μεγάλη κίνηση… Κάποιες φορές αναζητώντας συμβουλές από μέντορες σου είναι ο μόνος σίγουρος τρόπους να τα καταφέρεις και να ξεπεράσεις όποιες ανασφάλειες έχεις για τέτοιες κινήσεις. Για αυτό λοιπόν επισκέφτηκα το Cupertino.”

    O Jobs δεν παρουσίασε όλο το όραμα του για το πως θα ήταν το app store. Ήδη ο Jobs μιλούσε για την δημιουργία ενός app store. Ο Benioff βρήκε την ιδέα αυτή απίστευτα καινοτόμο και μάλιστα έκανε ένα σχέδιο αυτού του app store σε μια πετσέτα σε ένα εστιατόριο.

    “Ένα βράδυ σε ένα γεύμα μου μου κόλλησε μια ιδέα. Πως θα ήταν αν κάποιος προγραμματιστής από οπουδήποτε στον κόσμο δημιουργούσε τις εφαρμογές του για την πλατφόρμα της Salesforce; Και πως θα ήταν αν εμφανιζόντουσαν σε μια online βάση έτσι ώστε οποιοσδήποτε Salesforce χρήστης να μπορούσε να τις κάνει λήψη;”

    O Benioff κινήθηκε άμεσα και είπε στους δικηγόρους του να κατοχυρώσουν το domain AppStore.com. Βέβαια τελικά δεν το χρησιμοποίησε αυτό το domain. Αν και η Salesforce λανσάρισε το enterprise app store της αυτό έγινε με το domain AppExchange.com. Το AppStore.com παρέμενε ανενεργό μέχρι που η Apple ανακοίνωσε το App Store to 2008. Μετά το keynote ο Benioff πήγε στα παρασκήνια και παρέδωσε αυτό το domain στον Steve Jobs και στην Apple ως ένα δείγμα ευγνωμοσύνης για τις συμβουλές που του παρείχε ο Jobs για την εταιρεία του.

    Dimitrios Georgoulas
    Dimitrios Georgoulas
    Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,600SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles