23.6 C
Athens
Friday, March 29, 2024
More

    Καρδιολόγοι χαρακτηρίζουν το ηλεκτροκαρδιογράφημα του Apple Watch ως “gimmick” που όμως μπορεί και να βοηθήσει

    Αν αναρωτηθήκατε για το αν το χαρακτηριστικό ηλεκτροκαρδιογραφήματος του Apple Watch είναι τόσο σημαντικό για να αναβαθμίσετε σε ένα Series 4 Apple Watch, οι καρδιολόγοι θα σας πουν πως μάλλον όχι.

    Το CNET παρουσιάζει την γνώμη πολλών καρδιολόγων που αναφέρουν πως αν και το χαρακτηριστικό αυτό του Apple Watch μπορεί να βοηθήσει κάποιον που πάσχει από κολπική μαρμαρυγή πάρα αυτά ουσιαστικά το ποσοστό στο οποίο ανταποκρίνεται κάτι τέτοιο είναι μικρότερο του 1% στην Αμερική.

    “Αναλύσεις αγορών δείχνουν πως καταναλωτές μεταξύ 18 και 34 χρόνων αγοράζουν πιο συχνά από οποιοδήποτε άλλο ηλικιακό γκρουπ κάποιο smartwatch. Οι προβλέψεις δείχνουν πως το 2019 το ηλικιακό γκρουπ μεταξύ 25 και 34 θα παραμείνει το μεγαλύτερο σε ότι αφορά την αγορά wearable συσκευών.

    Στην αντίπερα όχθη τώρα μελέτες έχουν δείξει πως 2.7 με 6 εκατομμύρια Αμερικάνοι πάσχουν από κολπική μαρμαρυγή με την πλειοψηφία αυτών να είναι μεγαλύτερη των 65 χρόνων. Ουσιαστικά μόλις το 2% ανθρώπων κάτω από 65 χρόνων παρουσιάσουν αυτή την ασθένεια και μόλις το 1% δεν γνωρίζει με τον ένα ή άλλο τρόπο για αυτή του την πάθηση.

    Με άλλα λόγια αν κάποιος είναι νέος, υγιής και δεν έχει διαγνωστεί με κάποιο πρόβλημα καρδιακό τότε μια εφαρμογή όπως αυτή του ηλεκτροκαρδιογραφήματος δεν θα προσφέρει κάτι ιδιαίτερο.”

    Κάποιοι μάλιστα υποστηρίζουν πως ένα τέτοιο χαρακτηριστικό μπορεί να λειτουργήσει και αντίθετα και να δημιουργήσει πανικό ενώ δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας. Μελέτες μάλιστα έχουν δείξει πως το 90% των αρρυθμιών σε ανθρώπους νεότερης ηλικίας δεν είναι σημάδι για κάποια καρδιοπάθεια σε καμία περίπτωση. Έτσι λοιπόν οι ερευνητές πιστεύουν πως μια τέτοια τεχνολογία σαν αυτή της Apple στους καρπούς εκατομμυρίων ανθρώπων μπορεί να οδηγήσει σε φαινόμενα πανικού και υπερβολικής προσοχής χωρίς να συντρέχει πραγματικός κίνδυνος.

    Την ίδια στιγμή βέβαια και στην αντίπερα όχθη ένα τέτοιο χαρακτηριστικό σίγουρα δεν είναι αμελητέο ειδικά μιας και έχουμε δει πως το Apple Watch έχει σώσει στην κυριολεξία πολλές ανθρώπινες ζωές μέσω του ηλεκτροκαρδιογραφήματος του και των ειδοποιήσεων του για ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς.

    Φυσικά και για αυτούς που πάσχουν από κολπική μαρμαρυγή μια τέτοια λειτουργία είναι απίστευτα χρήσιμη και βοηθητική στην καθημερινότητα τους.

    Dimitris Georgoulas
    Dimitris Georgoulas
    O Δημήτρης είναι συνιδιοκτήτης και αρθρογράφος του AppleWorldHellas. Κάτοχος διδακτορικού στα ασύρματα δίκτυα και την τεχνητή νοημοσύνη εργάζεται ως Project Manager στην εταιρεία ασφαλείας InnoSec και ως Marketing/Sales Director στην εταιρεία Nomikos Group of Companies. Αγαπημένη του συσκευή το iPhone 11 Pro Max του ενώ δεν αποχωρίζεται ποτέ πλέον το Retina MacBook Pro του. Μεγάλες του αδυναμίες η ψηφιακή φωτογραφία, και το σινεμά.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,600SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles