19.2 C
Athens
Thursday, April 25, 2024
More

    Ανησυχίες πως η Ευρώπη το παρακάνει με τον έλεγχο των τεχνολογικών γιγάντων και των καταναλωτών τους

    Έντονες ανησυχίες εκφράζονται πλέον σε ότι έχει να κάνει με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία για το έλεγχο τεχνολογικών γιγάντων και των καταναλωτών τους.

    Νόμοι που έχουν σχεδιαστεί για να αποτρέψουν τα fake news και τις εκφράσεις μισούς έχουν ως αποτέλεσμα στο να οδηγήσουν σε λογοκρισία των όσων αναφέρουν οι πολίτες ενώ άλλοι εκφράζουν και ανησυχίες ότι ο έλεγχος αυτός που προσπαθεί να ασκήσει η Ευρώπη στο Internet επίσης δεν είναι υγιής.

    Όπως αναφέρει το New York Times:

    “Στην Ισπανία ακτιβιστές καταδικαστήκαν για ποστ που έκαναν σε κοινωνικά δίκτυα και που παραβιάσαν μια προέκταση του νόμου για την τρομοκρατία. Οι σατιρικοί Twitter λογαριασμοί Γερμανών πολιτών έγιναν block εξαιτίας κανόνων που ενεργοποιήθηκαν πέρυσι και που απαγορεύουν τα λόγια μίσους. Επίσης ένα δικαστήριο στην Ολλανδία αποφάσισε πως η Google πρέπει να αφαιρέσει τα αποτελέσματα αναζήτησης για ένα γιατρό που τιμωρήθηκε για άσχημες αποδόσεις.”

    Ένα καθηγητής του Αμερικανικού δικαίου τονίζει:

    “Με την αυξημένη νομοθετική θέσπιση κανόνων από την Ευρώπη θα υπάρξει ένα χαμηλότερο στάνταρ για την προστασία της ελευθερίας του λόγου.”

    Για πολλούς το να είσαι πλέον ειρωνικός δημόσια και να εκφράζεσαι με αυτό τον τρόπο σε κοινωνικά δίκτυα είναι κάτι επικίνδυνο κάτι που σίγουρα δεν είναι υπέρ της ελευθερίας του λόγου.

    Αυτοί που εκφράζουν έντονες ανησυχίες για τον υπερβολικό έλεγχο που προσπαθεί να ασκήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στους τεχνολογικούς γίγαντες είναι και ο ιδρυτής της Wikipedia Jimmy Wales o οποίος είναι και εκπρόσωπος στα Ηνωμένα έθνη καθώς και στέλεχος πολλών ομάδων για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    “Αντί για μια παγκόσμια πηγή όπου μοιραζόμαστε πληροφορίες και γνώση καταλήγουμε με κάτι το οποίο έχει σοβαρούς περιορισμούς. Οι νέες νομοθεσίες που θεσπίζονται μπορεί να οδηγήσουν σε παραβιάσεις του δικαιώματος στην πρόσβαση στην πληροφορία, σε παραβιάσεις της ελευθερίας του λόγου και σε πολλές ακόμη άσχημες καταστάσεις.”

    Dimitrios Georgoulas
    Dimitrios Georgoulas
    Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,600SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles