Ο CEO της Apple Tim Cook αρνείται κατηγορηματικά φόβους ότι η Κίνα μπορεί να τον βάλει ως στόχο για αντίποινα της σύλληψης της CFO της Huawei στην Αμερική. Αναφέρει λοιπόν πως δεν έχει καμία ανησυχία στο να ταξιδέψει στην χώρα αυτή.

Η CFO της Huawei Meng Wanzhou και όπως σας είχαμε αναφέρει συνελήφθη τον περασμένο μήνα στον Καναδά μετά από αίτημα της Αμερικής αντιμετωπίζοντας κατηγορίας για εμπορικές συναλλαγές με το Ιράν. Εκτότε και μετά από αυτή την ενέργεια πολλοί είναι εκείνοι που φοβούνται πως η Κινεζική κυβέρνηση θα θελήσει να ανταποδώσει στοχεύοντας την Apple.

Τον περασμένο μήνα το BBC είχε αναφέρει πως η Κίνα μπορεί να ασκήσει απειλές σε Αμερικανικές εταιρείες που πωλούν smartphones στην αγορά της.

“Η Κίνα μπορεί να περιορίσει Αμερικανικές εταιρείες στο να εισάγουν προϊόντα στην αγορά της αυξάνοντας τα στάνταρ της για αυτή την είσοδο και βάζοντας νέους κανόνες και περιορισμούς καθώς και πρωτόκολλα στον τηλεπικοινωνιακό χώρο για αυτό τον σκοπό”

Ένας αναλυτής ανέφερε πως η Apple πρέπει να αισθάνεται ο νούμερο ένα στόχος της Κίνας και πως η υπόθεση με την Qualcomm ήταν μόνο μια προειδοποιητική βολή της χώρας προς την εταιρεία.

Κάποιοι μάλιστα ανησυχούν πως ο Cook μπορεί να αποτελέσει και ο ίδιος στόχος της κυβέρνησης της χώρας. Ο ίδιος πάραυτα δηλώνει πως δεν έχει καμία τέτοια ανησυχία.

“Ήμουν εκεί τον Οκτώβριο. Θα πάω εκ νέου αυτό το τρίμηνο. Δεν είναι κάτι που σκέφτομαι καθόλου για να σας πω της αλήθεια. Δεν γνωρίζω πολλά για το παρασκήνιο, δεν χρειάζεται να ξέρω και δεν πρέπει να ξέρω. Αυτό που μπορώ να πω όμως είναι πως αισθάνομαι ευπρόσδεκτος κάθε φορά που πηγαίνω στην Κίνα.”

Ο ίδιος επίσης ανέφερε:

“Πιστεύω πως είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών να έχουν μια δυνατή εμπορική συνεργασία. Η συμφωνία των δύο χωρών είναι πολύ πολύπλοκη και σίγουρα χρειάζεται μια αναβάθμιση από όλες τις απόψεις και για αυτό δεν έχω καμία αμφιβολία. Η εμπορική πολιτική μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο ώστε να έρθουν κοντά οι χώρες”