Wednesday, June 3, 2020

Αναλύοντας την επιστολή του Tim Cook στους επενδυτές της Apple

O Tim Cook χθες κοινοποίησε μια επιστολή για τους επενδυτές της Apple στο οποίο ανέφερε ότι η εταιρεία θα κάνει επανεκτίμηση για το πρώτο οικονομικό τρίμηνο του 2019. Υπάρχουν πολλά σημεία σε αυτή την επιστολή που έχουν ιδιαίτερη σημασία αλλά 3 από αυτά είναι ίσως τα σημαντικότερα.

Κίνα

Ένα μεγάλο μέρος της επιστολής αυτής εστιάζει στα θέματα που αντιμετωπίζει η Apple στην Κίνα και για τα οποία ο Tim Cook πιστεύει πως φταίει ο εμπορικός πόλεμος που έχει ξεσπάσει μεταξύ Αμερικής και Κίνας.

Ο Cook αναφέρει:

“Πιστεύουμε πως το οικονομικό περιβάλλον στην Κίνα επηρεάστηκε περισσότερο από τις όλο και αυξανόμενες εντάσεις στο εμπορικό κομμάτι με την Αμερική. Αυτή η αβεβαιότητα που δημιουργήθηκε βάρυνε τις οικονομικές αγορές, και αυτό το βάρος επηρέασε και τους καταναλωτές κάτι το οποίο το παρατηρήσαμε με την μειωμένη κίνηση στα καταστήματα λιανικής μας στην χώρα αυτή.”

Φαίνεται λοιπόν πως η Apple κατηγορεί τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ Αμερικής και Κίνας, που ξεκίνησε από τον πρόεδρο Trump, για τις μειωμένες πωλήσεις που έχει στην Κίνα. Βεβαιώς η Apple δεν είναι η μόνη εταιρεία που δέχεται τις επιπτώσεις αυτούς του πολέμου και για αυτό και ο Cook ανέφερε πως γενικότερα η αγορά των smartphones στην χώρα αυτή σημειώνει σημαντική μείωση πωλήσεων σε εταιρεία εκτός χώρας.

Σε άλλο σημείο της επιστολής του ο Cook αναφέρει πως η Apple δεν μπορεί να αλλάξει τις συνθήκες της μακροοικονομίας αυτής κάτι το οποίο ισχύει. Η Apple είχε αναφέρει παλαιότερο τι επιπτώσεις για την ίδια θα είχε ένας εμπορικός πόλεμος μεταξύ Κίνας και Αμερικής και πλέον αυτό επαληθεύεται. Το άσχημο είναι πως η εταιρεία δεν είχε υπολογίσει ότι αυτές οι επιπτώσεις θα την “χτυπούσαν” στο τελευταίο τρίμηνο που μας πέρασε.

Η Apple λοιπόν δεν μπορεί να κάνει πολλά για αυτή την συνεχιζόμενη εμπορική διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ Αμερικής και Κίνας πέρα από το να παραθέτει τις απόψεις και τους προβληματισμούς της στις κυβερνήσεις των δύο χωρών.

Βέβαια το πρόβλημα της Apple στην Κίνα δεν είναι αποκλειστικά αυτή η διαμάχη των χωρών σε εμπορικό επίπεδο. Σίγουρα αν αυτή η διαμάχη σταματήσει η Apple θα λύσει πολλά από τα θέματα που αντιμετωπίζει αυτή την στιγμή στην αγορά αυτή αλλά υπάρχουν πολλά ακόμη που πρέπει να κάνει η εταιρεία για να κερδίσει την μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο – αυτή της Κίνας.

Το πρόγραμμα αντικατάστασης μπαταριών

Ένα από τα σημεία με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην επιστολή ήταν η αναφορά του Tim Cook για το πρόγραμμα αντικατάστασης μπαταριών που λανσάρισε η Apple και που αποτέλεσε και αυτό μια αιτία σύμφωνα πάντα με τον ίδιο για τις μειωμένες πωλήσεις των νέων iPhones.

“Αν και θέματα στην μακροοικονομία στις αγορές φταίει για πτώση των πωλήσεων των iPhones, πιστεύουμε πως και άλλοι παράγοντες έπαιξαν τον ρόλο τους σε αυτό όπως το γεγονός πως πολλοί καταναλωτές μας κάνανε χρήση του παγκόσμιου προγράμματος αντικατάστασης μπαταριών στα iPhones σε πολύ μειωμένη τιμή”

Αυτό που πρέπει να σημειώσουμε βέβαια εδώ είναι πως αυτό το πρόγραμμα έχει λήξει στις 31 Δεκεμβρίου του 2018. Οι συνέπειες αυτού του προγράμματος με βάση αυτή την ημερομηνία στις πωλήσεις των iPhone δεν πρόκειται να σταματήσουν μαγικά και άμεσα. Υπάρχουν πολλοί καταναλωτές εκεί έξω που πλέον έχουν μια νέα μπαταρία στο iPhone τους και καθώς το iOS 12 βελτίωσε τις αποδόσεις των παλαιότερων συσκευών αυτό μείωσε και την ανάγκη κάποιου να αντικαταστήσει την παλαιότερη iPhone συσκευή του.

Το πρόγραμμα αυτό της Apple λοιπόν σίγουρα είχε επιπτώσεις στην αγορά του iPhone αλλά δεν είναι κάτι το οποίο θα συνεχιστεί. Ουσιαστικά δημιούργησε μια καθυστέρηση στους χρήστες ως προς την αναβάθμιση μιας νέας iPhone συσκευής. Όσο όμως αυτοί οι καταναλωτές θα συνεχίσουν πιστά στο iPhone οικοσύστημα της Apple σίγουρα στο άμεσο μέλλον θα προχωρήσουν σε αναβάθμιση της παλαιότερης τους συσκευής. Ακόμη και αν δεν αναβαθμίσουν θα συνεχίσουν να προσφέρουν έσοδα στην εταιρεία μέσω των υπηρεσιών αυτής προς αυτούς.

Περιόδος λανσαρίσματος των νέων iPhone

Ένα σημείο με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και αυτό γιατί η Apple κυρίως ασκεί τον απόλυτο έλεγχο σε αυτό. Η εταιρεία είχε μια πολύ δραστήρια περίοδο προς το τέλος του 2018 λανσάροντας πολύ κοντά χρονικά τα iPhone XS, iPhone XS Max, Apple Watch Series 4, iPhone XR, iPad Pro 11 και 12.9 ιντσών, MacBook Air, Mac Mini και όλα αυτά τα νέα προϊόντα μέσα σε ένα διάστημα μόλις δύο μηνών.

“Γνωρίζαμε πως είχαμε ένα πολύ μεγάλο αριθμό προϊόντων να παρουσιάσουμε σε αυτό το τρίμηνο και προβλέψαμε περιορισμούς στην παραγωγική μας αλυσίδα που θα δημιουργούσαν καθυστερήσεις στις πωλήσεις μας κατά το 1ο οικονομικό τρίμηνο του 2019. Τέτοιους περιορισμούς είχαμε στα Apple Watch Series 4 και στα νέα iPad Pro αλλά ακόμη και στα AirPods και το νέο MacBook Air.”

Η αλήθεια είναι ότι η Apple λατρεύει να παρουσιάζει νέα προϊόντα λίγο πριν την περίοδο των εορτών αλλά αυτό είναι ξεκάθαρο πλέον πως δεν είναι ιδανικό για την παραγωγική αλυσίδα της στο σύνολο της. Αυτό που περιγράφει μάλιστα ο Cook δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει – θυμηθείτε τι έγινε με το ντεμπούτο των AirPods στην αγορά για πρώτη φορά πίσω το 2016.

Dimitris Georgoulas
O Δημήτρης είναι συνιδιοκτήτης και αρθρογράφος του AppleWorldHellas. Κάτοχος διδακτορικού στα ασύρματα δίκτυα και την τεχνητή νοημοσύνη εργάζεται ως Project Manager στην εταιρεία ασφαλείας InnoSec και ως Marketing/Sales Director στην εταιρεία Nomikos Group of Companies. Αγαπημένη του συσκευή το iPhone 11 Pro Max του ενώ δεν αποχωρίζεται ποτέ πλέον το Retina MacBook Pro του. Μεγάλες του αδυναμίες η ψηφιακή φωτογραφία, και το σινεμά.

20% λιγότερα smartphones πουλήθηκαν, παγκοσμίως, το 1ο τρίμηνο του 2020

Ένα από τα πιο μελανά κεφάλαια στην ιστορία της, έγραψε η παγκόσμια αγορά smartphones κατά το 1ο τρίμηνο του 2020. Με τους...

Αναφορά: Η iOS 14 θα υποστηρίζει όλα τα iPhones που ήταν συμβατά με την...

Καθώς όλοι μας περιμένουμε την iOS 14 - την επόμενη μεγάλη αναβάθμιση του λογισμικού - στο WWDC αργότερα αυτό το μήνα, το...

Φωτογραφίες που διέρρευσαν υποτιθέμενα δείχνουν dummy iPhone 12 μοντέλα

Μια νέα αναφορά από το Macotakara σήμερα δίνει μια εικόνα κάποιων dummy συσκευών που υποτιθέμενα αφορούν τα επερχόμενα iPhone 12 μοντέλα. Η...

H Apple επιβεβαιώνει πως η iOS 13.5.1 αναβάθμιση κλείνει το κενό ασφαλείας που χρησιμοποιούνταν...

Η Apple κυκλοφόρησε χθες την iOS 13.5.1 στο ευρύ κοινό με σημαντικές αναβαθμίσεις ασφαλείας όπως ανέφερε η ίδια η εταιρεία. Η Apple...

Η Apple έκανε διαθέσιμες τις iOS 13.5.1 και watchOS 6.2.6 με σημαντικές αναβαθμίσεις ασφαλείας

Η Apple κυκλοφόρησε την iOS 13.5.1 στο ευρύ κοινό χθες μετά την κυκλοφορία της 13.5 έκδοσης που είχε δοθεί τον περασμένο μήνα....

10.5 ιντσών iPad Pro χρήστες κάνουν έντονα παράπονα για ένα reboot bug στην iOS...

Αρκετοί είναι εκείνοι οι χρήστες πλέον που αναφέρουν και εκφράζουν έντονα παράπονα για ένα reboot bug που επηρεάζει τα 10.5 ιντσών iPad...
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!