Screen Shot 2014-08-28 at 4.41.28 PM

Μιας και πλησιάζουμε στην επίσημη παρουσίαση του iPhone 6S σε ξεχωριστά άρθρα θα σας παρουσιάσουμε ένα μοναδικό αφιέρωμα για την ιστορία του iPhone μέχρι και σήμερα.

Στις 9 Ιανουαρίου του 2007 ο Steve Jobs ανέβηκε στην σκηνή του Macworld για να δώσει μια από τις καλύτερες παρουσιάσεις της Apple και προσωπική δική του γράφοντας ιστορία και ταράσσοντας μοναδικά μια ολόκληρη βιομηχανία.

Ο Steve μας είπε πως θα μας παρουσίαζε ένα iPod με μια μεγάλη οθόνη και χειρισμό αφής, ένα καινοτόμο κινητό και μια μοναδική συσκευή πλοήγησης στο διαδίκτυο. Αλλά δεν είχαμε 3 διαφορετικά προϊόντα αλλά μόνο 1. Και το όνομα αυτού iPhone.

Είναι σπάνιο ότι συμβαίνει σήμερα είπε ο Jobs μιας και συνήθως οι εταιρείες επαναπροσδιορίζουν καινοτόμα μόνο ένα προϊόν στην ιστορία τους. H Αpple το είχε ήδη κάνει με τους προσωπικούς υπολογιστές με το iMac και με την μουσική με το iPod. Επόμενη στάση της εταιρείας ήταν το κινητό.

“Το iPhone είναι ένα καινοτόμο και μαγικό προϊόν το οποίο είναι 5 χρόνια μπροστά από οποιοδήποτε άλλη κινητή συσκευή. Όλοι έχουμε γεννηθεί με την τέλεια συσκευή κατάδειξης, τα δάχτυλα μας, και το iPhone τα χρησιμοποιεί για να δημιουργήσει μια καινοτόμα διεπαφή για τον χρήστη από την εποχή της έλευσης του ποντικιού”

Screen Shot 2014-08-28 at 4.42.34 PM

Το πρώτο iPhone δημιουργήθηκε από την ομάδα του Project Experience Purple (PEP) της Apple, η κωδική του ονομασία ήταν M68 και ο αριθμός μοντέλου ήταν Phone1,1. Είχε μια οθόνη 3.5 ιντσών με μια ανάλυση 320×480 και 163ppi, υποστήριξη quad-band 2G EDGE data radio, 802.11b.g Wi-Fi, Bluetooth 2.0 EDR, και μια κάμερα 2 megapixel. Στην καρδία του χτυπούσε ένας ARM-based Samsung 1176JZ(F)-S επεξεργαστής και ένα PowerVR MBX Lite 3D τσιπ γραφικών, 1400 mAh μπαταρίας, με 128MB RAM και τέλος ερχότανε με 4GB ή 8GB NAND Flash αποθηκευτικού χώρου.

Το iPhone μπορούσε να φορτιστεί αλλά και να συγχρονίσει το περιεχόμενο του με το iTunes με την χρήση ενός μόνο 30-pin Dock connector.

Το iPhone επίσης είχε μια σειρά και από αισθητήρες για να κάνει καλύτερη την εμπειρία χρήσης του όπως για παράδειγμα την δυνατότητα να αλλάζει την απεικόνιση της οθόνης ανάλογα με την στάση της συσκευής κάθετα ή οριζόντια.

Screen Shot 2014-08-28 at 4.43.17 PM

Στον τομέα του λογισμικού είχε γίνει και εκεί εντυπωσίαση δουλειά από τον Scott Forstall και συναντήσαμε ένα σχεδόν πλήρες Safari αλλά και τις καλύτερες μεταφορές σε κινητή συσκευή των YouTube και Χαρτών.

Το πρώτο iPhone δεν υποστήριζε CDMA και EVDO rev A δίκτυα κάτι που έκανε την συσκευή συμβατή μόνο για τους παρόχους εντός Αμερικής. Επίσης η τιμή του δεν ήταν καθόλου αμελητέα μιας και στο ντεμπούτο του η Apple το κοστολόγησε στα $499 για τα 4GB και στα $599 για 8GB μοντέλα σε συμβόλαιο. Οι τιμές δεν ήταν πρωτάκουστες για την αγορά αλλά η Apple σίγουρα δεν θα είχε άμεση πρόσβαση στην μέση αγορά χρηστών.

Στις 6 Ιουνίου του 2007 o Steve Jobs ανέβηκε εκ νέου στην σκηνή του Moscone West, στο Worldwide Developer Conference, και παρουσίασε για ακόμη μια φορά το πρώτο iPhone, ανακινώντας και την επίσημη ημερομηνία διάθεσης του την 29 Ιουνίου του 2007.

Στα Apple Store ξέσπασε πανικός μιας και πολλοί τελικά δεν αποθαρρύνθηκαν από την υψηλή τιμή του και θέλανε να κρατήσουν πρώτοι στα χέρια τους αυτή την μαγική συσκευή.

Η απαίτηση των χρηστών για περισσότερο αποθηκευτικό χώρο δεν άφησε αδιάφορη την Apple που τον Φεβρουάριο του 2008 λανσάρισε ένα νέο μοντέλο με 16 GB RAM.

Τον Ιούνιο του 2008 η Apple σταμάτησε το αρχικό iPhone – μετά απέκτησε την ονομασία iPhone 2G – με συνολικές πωλήσεις που άγγιξαν τις 6 εκατομμύρια συσκευές. Ένας εντυπωσιακός αριθμός μιας και η συσκευή ήταν διαθέσιμη μόνο σε 4 παρόχους σε 4 χώρες.

Η επανάσταση είχε όμως ξεκινήσει…..

Σχολιασμός στο φόρουμ