15.8 C
Athens
Friday, April 19, 2024
More

    Πως να κάνετε το Mac σας να τρέχει πιο γρήγορα, να μην ανεβάζει θερμοκρασία και να είναι πιο ήσυχο

    silentmacs

    Όπως αναμενόταν η κυκλοφορία του OS X El Capitan για τα Mac ήταν λιγότερο για την προσθήκη νέων χαρακτηριστικών και περισσότερο για την βελτίωση αποδόσεων και της εμπειρίας του χρήστη με το μηχάνημα του σε σύγκριση με την προηγούμενη έκδοση του λογισμικού το Yosemite.

    Πολλοί από εσάς μας έχουν αναφέρει κατά καιρούς πως ο ανεμιστήρας του Mac τους δουλεύει συνεχώς, το μηχάνημα κάνει θόρυβο ή ακόμη χειρότερα έχει γίνει αργό.

    Πως μπορείτε λοιπόν να βελτιώσετε αυτή την κατάσταση με την συνεργασία της έλευσης του OS X El Capitan;

    Διαβάστε τον οδηγό μας παρακάτω:

    Αρχικά θα πρέπει να δείτε το παλαιότερο Mac μηχάνημα σας ως ένα ψυγείο – ναι ψυγείο που συνεχώς ανοίγει και κλείνει με τον χρήστη να έχει διάφορες απαιτήσεις από αυτό. Σε κάποια στιγμή λοιπόν το ψυγείο σας θα γεμίσει πράγματα και θα αποκτήσει κάποιες βρομιές και στην χειρότερη περίπτωση δεν θα δουλεύει όπως πρώτα. Πριν λοιπόν πάτε να αγοράσετε ένα νέο υπάρχουν μια σειρά από πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την εικόνα του.

    elcapdock

    1) Κάντε έναν έλεγχο στο Doc σας. Οι μικρές βούλες κάτω από κάθε εικονίδιο που βρίσκεται εκεί είναι για να υποδηλώσουν τις εφαρμογές που τρέχουν είτε στο προσκήνιο είτε στο παρασκήνιο της συσκευής σας. Ο κανόνας λέει πως όσο περισσότερες εφαρμογές έχετε ανοιχτές τόσο περισσότερο επιβαρύνετε τον επεξεργαστή του Mac σας και όχι μόνο. Η Apple από την πλευρά της έχει ένα μηχανισμό για να βάζει σε κατάσταση “ύπνου” κάποιες από αυτές όπως για παράδειγμα να κάνει παγώνει tabs του Safari που δεν χρησιμοποιείτε αλλά σε κάθε περίπτωση καλό είναι να κλείνετε τελείως μια εφαρμογή αν δεν την χρειάζεστε εκείνη την στιγμή άλλο.

    usersgroupselcap

    2) Απενεργοποιήστε Login προγράμματα που δεν θέλετε. Μέσα από το System Preference – Ρυθμίσεις επιλέξτε το Users & Groups και στο Login Item tab θα βρείτε μια σειρά από εφαρμογές που το Mac σας αυτόματα φορτώνει κάθε φορά που το ανοίγετε. Επιλέξτε αυτά που δεν χρησιμοποιείτε καθημερινά και κάντε κλικ στο σύμβολο της αφαίρεσης για να βγουν από αυτή την λίστα. Με αυτό τον τρόπο το Mac σας θα γίνει λίγο πιο γρήγορο και θα καταναλώνει λιγότερη μνήμη κατά την εκκίνηση.

    Επίσης καλό θα ήταν να δείτε το πάνω δεξί μέρος της οθόνης σας μιας και εκεί θα υπάρχουν μια σειρά από εφαρμογές που είναι ενεργές και που ίσως δεν θέλετε να τρέχουν συνεχώς. Για να φύγουν από εκεί θα πρέπει να κάνετε αφαιρέσετε τις περισσότερες φορές την ίδια την εφαρμογή από το Mac σας.

    activitymonitor

    3) Να κοιτάτε το Activity Monitor. Με μια ματιά εδώ μπορείτε να αναγνωρίσετε εύκολα εκείνες τις εφαρμογές που μπορεί να χρησιμοποιούν χωρίς λόγο μεγάλες ποσότητες CPU και RAM στο Mac σας. Μπορείτε να κάνετε sorting για να δείτε ακριβώς αυτό. Έτσι θα έχετε μια πολύ καλύτερη εικόνα για το ποιες εφαρμογές πρέπει να κλείνετε άμεσα μετά την χρήση τους ή ακόμη και αν δεν τις χρειάζεστε πλέον να τις διαγράψετε από το σύστημα σας.

    daisydisk

    4) Καθαρίστε τον σκληρό σας δίσκο. Αυτό μπορείτε να το κάνετε μέσω δωρεάν εφαρμογών όπως το GrandPerspective και το OnyX ενώ μια εφαρμογή που σας έχουμε προτρέψει να αγοράσετε περισσότερες από μια φορές είναι και αυτή που ακούει στο όνομα DaisyDisk και που θα σας επιτρέψει να έχει μια πολύ καλύτερη εικόνα του σκληρού σας δίσκου και των αρχείων σας.  Κατά κανόνα τα περισσότερα Macs χρειάζονται περί τα 50 GB πλήρως ελεύθερα στο σύστημα σας έτσι ώστε να μην έχετε μια αργή απόδοση σε ότι και να κάνει. Τα 100 GB ελεύθερου χώρου είναι ιδανικά!

    imacopen5

    5) Αλλάξτε τον σκληρό δίσκο σας με έναν SSD. Εδώ πραγματικά θα κάνετε το νέο σας μηχάνημα να αποκτήσει φτερά μιας και η διαφορά που θα παρατηρήσετε είναι εντυπωσιακή και θα σας κάνει αίσθηση από το πρώτο boot του Mac σας.

    6) “Αδειάστε φακέλους και αρχεία που δεν θέλετε άμεσα σε έναν εξωτερικό δίσκο.

    imacram

    7) Προσθέστε περισσότερη RAM στο μηχάνημα σας. Αν  θέλετε το Mac σας να γίνει πιο γρήγορο αλλά και να κάνει λιγότερο θόρυβο τότε η προσθήκη περισσότερης RAM είναι μονόδρομος.

    Σχολιασμός στο φόρουμ 

    Dimitris Georgoulas
    Dimitris Georgoulas
    O Δημήτρης είναι συνιδιοκτήτης και αρθρογράφος του AppleWorldHellas. Κάτοχος διδακτορικού στα ασύρματα δίκτυα και την τεχνητή νοημοσύνη εργάζεται ως Project Manager στην εταιρεία ασφαλείας InnoSec και ως Marketing/Sales Director στην εταιρεία Nomikos Group of Companies. Αγαπημένη του συσκευή το iPhone 11 Pro Max του ενώ δεν αποχωρίζεται ποτέ πλέον το Retina MacBook Pro του. Μεγάλες του αδυναμίες η ψηφιακή φωτογραφία, και το σινεμά.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,600SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles