14.8 C
Athens
Saturday, April 20, 2024
More

    Η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου ευρώ: Είναι η Apple άπληστη και διακυβεύει το μέλλον της;

    Το 1995, 2 χρόνια προτού επιστρέψει στην εταιρεία, ο Steve Jobs είχε δώσει μια αποστομωτική απάντηση όταν ρωτήθηκε γιατί η Apple χαροπάλευε στις αρχές το 90. Το θέμα είναι, είχε πει, ότι η Apple έγινε άπληστη:

    Αυτό που κατέστρεψε την Apple δεν ήταν η ανάπτυξη…..Έγιναν πολλοί άπληστοι. Αντί να ακολουθήσουν την πεπατημένη του αρχικού οράματος, το οποίο έλεγε να μετατρέψεις κάτι σε συσκευή και να το δώσεις σε όσους περισσότερους ανθρώπους γίνεται, αυτοί επέλεξαν τα κέρδη.Έφεραν εξωπραγματικά κέρδη για 4 χρόνια…..Αυτό που τους κόστισε αυτή η στρατηγική ήταν το μέλλον τους. Αυτό που έπρεπε να είχαν κάνει ήταν το να στοχεύουν σε λογικά κέρδη και μεγάλο κομμάτι της αγοράς.”

    Πολλά έχουν αλλάξει έκτοτε και η εταιρεία έχει ένα μεγάλο κομμάτι της αγοράς τόσο στα PC όσο και στην mobile πλατφόρμα, επιδεικνύοντας ότι οι 2 στόχοι – κερδοφορία και ανάπτυξη – μπορούν να συνδυαστούν. Το ερώτημα είναι όμως, μήπως τα τελευταία χρόνια η εταιρεία ρίχνει βάρος πιο πολύ στα κέρδη του σήμερα παρά στην μακρόχρονη πιστότητα πελατών;

    Ας δούμε λοιπόν από που πηγάζει αυτός ο προβληματισμός:

    Για χρόνια η Apple είχε επιλέξει να περιορίσει την μνήμη των iPhones στο 1 GB RAM έχοντας όλους εμάς να γκρινιάζουμε – και όχι άδικα. ΟΚ, το επιχείρημα ότι τόσο το hardware όσο και το software ήταν δεμένα αρμονικά μεταξύ τους από την ίδια εταιρεία επιτρέποντας στα iPhone να είναι πιο αποδοτικά από Androids με ανώτερα τεχνικά χαρακτηριστικά, είχε κάποια βάση- όχι όμως ανεξάντλητη! Πολλοί χρήστες – εμού συμπεριλαμβανομένου- έκαναν παράπονα γιατί το 1 GB RAM σήμαινε ότι πολλά ανοιχτά tabs στο Safari ξαναφόρτωναν όταν κάποιος επέστρεφε, με αποτέλεσμα η Apple να ρισκάρει δίνοντας μια “φτωχή” εμπειρία χρήσης για χάρη μερικών δολαρίων (ευτυχώς το κατάλαβε φέτος και τα νέα iPhones έχουν 2 GB RAM). Για να μην αναφερθώ καν στο ότι εν έτη 2015 πουλάει ακόμα νέα iPhones με 16 GB εσωτερική μνήμη!!!!

    apple-store-employee-with-iphone-6-12

    Στη συνέχεια έχουμε τα τελευταία Retina iMacs, στα οποία η Apple μείωσε το SSD κομμάτι του 1 ΤΒ Fusion Drive από 128GB σε ένα μίζερο 24GB! Αυτό είναι λιγότερο κι από την RAM που έχει κάποια μοντέλα! Έτσι η Apple κατακρεούργησε ένα καταπληκτικό προϊόν που είχε η ίδια παρουσιάσει σε προηγούμενα μοντέλα και πλέον το καθιστά πρακτικά “ανάπηρο” πάλι για χάρη μερικών δολαρίων παραπάνω.

    Σε αυτό το άρθρο, ο σκοπός μου δεν είναι να προτείνω στην Apple να θυσιάσει το κέρδος για περισσότερο μερίδιο αγοράς. Κατέχοντας το 92% της κερδοφορίας όλης της κατηγορίας των smartphone η Apple μπορεί να ισχυριστεί ότι έχει όλο το μερίδιο που χρειάζεται. Ούτε έχει νόημα να μειώσει τις τιμές ώστε να γίνει περισσότερο ελκυστική μιας και όλα αυτά τα χρόνια έχει αποδειχθεί επιτυχής η στρατηγική της να πουλά premium προϊόντα σε premium αγορές με premium τιμές.

    apple

    Αυτό που θα πρότεινα εγώ και το θεωρώ πολύ λογικό είναι να κάνει τα προϊόντα της ακόμη πιο ελκυστικά προσφέροντας περισσότερα στην ίδια τιμή. Ας πούμε μια μείωση στο κέρδος κατά 10-20$ στο iPhone και κάτι τις περισσότερα στα Mac, θα βοηθούσε στο να διατηρηθεί στην premium κατηγορία. Οι καταναλωτές γνωρίζουν ότι πληρώνουν μια premium τιμή για ένα premium προϊόν και είναι χαρούμενοι όταν το κάνουν νιώθοντας ότι αυτό που αγοράζουν έχει την ποιότητα κατασκευής, την ευκολία χρήσης και το απαράμιλλο οικοσύστημα της Apple. Πολλοί περισσότεροι θα ήταν αυτοί που θα επέλεγαν ένα τέτοιο προϊόν αν δεν υπήρχαν τα αντιπαραδείγματα που ανάφερα πιο πάνω για χάρη μερικών δολαρίων.

    Όσοι ασχολούμαστε με τον χώρο της τεχνολογίας, γνωρίζουμε ότι ένα πράγμα είναι σίγουρο: η αλλαγή!

    chromebook-pixel-2015

    Και μπορεί σήμερα τόσο η Microsoft όσο και η Google να μην βρίσκονται ακριβώς στην θέση της Apple αλλά βλέπουμε συνεχώς τα άλματα βελτίωσης που κάνουν και το πόσο γρήγορα κλείνουν την ψαλίδα. Η Microsoft για παράδειγμα, έβγαλε ένα νέο λειτουργικό του οποίου ο στόχος είναι να είναι ενιαίο για όλες τις πλατφόρμες είτε είναι desktop είτε mobile. Επιπλέον ανακοίνωσε δυνατά μηχανάκια με πλούσιο εξοπλισμό που ενώνουν τον χώρο του tablet με του laptop προσφέροντας ταυτόχρονα εκπληκτική αισθητική σε ανταγωνιστικές τιμές με τα Macbook. Η Google από την άλλη έχει ένα ισχυρότατο οικοσύστημα στην mobile πλατφόρμα το οποίο σιγά σιγά φέρνει και στα laptops μέσω των Chromebooks – οκ απομένει αρκετός δρόμος να διανυθεί ακόμη- τα οποία αρχίζουν να μοιάζουν σε ποιότητα και φινίρισμα στα Macbook προσφέροντας πολλά σε άκρως ανταγωνιστικές τιμές.

     

    Εν κατακλείδι, δεν ισχυρίζομαι ότι η Apple κινδυνεύει άμεσα. Ούτε ισχυρίζομαι ότι ο μέσος πελάτης της Apple νοιάζεται πόση RAM έχει η συσκευή του ή πόσο χώρο έχει ο SSD ενός Fusion Drive. Αλλά ακόμη και οι όχι-τόσο-τεχνολογικά-ειδικοί καταναλωτές, θέλουν συσκευές που όπως λέει και η Apple, Just Works. Έτσι λοιπόν δεν θα πρέπει η Apple για λίγα δολάρια ανά συσκευή να ακροβατεί προσπαθώντας να “ξεζουμίσει” τα τεχνικά όρια της συσκευής για να έχει την άριστη εμπειρία χρήσης ο καταναλωτής.

    Το μέλλον θα δείξει…….

    σχολιασμός στο φόρουμ

    Dimitris Georgoulas
    Dimitris Georgoulas
    O Δημήτρης είναι συνιδιοκτήτης και αρθρογράφος του AppleWorldHellas. Κάτοχος διδακτορικού στα ασύρματα δίκτυα και την τεχνητή νοημοσύνη εργάζεται ως Project Manager στην εταιρεία ασφαλείας InnoSec και ως Marketing/Sales Director στην εταιρεία Nomikos Group of Companies. Αγαπημένη του συσκευή το iPhone 11 Pro Max του ενώ δεν αποχωρίζεται ποτέ πλέον το Retina MacBook Pro του. Μεγάλες του αδυναμίες η ψηφιακή φωτογραφία, και το σινεμά.

    Related Articles

    Stay Connected

    19,333FansLike
    3,913FollowersFollow
    21,600SubscribersSubscribe
    - Advertisement -spot_img

    Latest Articles