Μετά τα νέα ότι η Apple θα εστιάσει στην σταθερότητα και τις αποδόσεις του iOS 12 αντί για την έλευση νέων χαρακτηριστικών πολύ άμεσα έκαναν το συσχετισμό με την κυκλοφορία του Snow Leopard της εταιρείας για τα Mac πριν χρόνια. Το Snow Leopard για χρόνια τώρα και σε όλες τις κοινότητες της Apple αποτελεί ένα χρυσό στάνταρ για τα λογισμικά και ένα μέτρο σύγκρισης.
Πως φτάσαμε όμως ως εκεί; Ήταν όντως το Snow Leopard ένα μοναδικό λογισμικό και ο πρωταθλητής σταθερότητας και αποδόσεων της Apple στην πρόσφατη ιστορία των υπολογιστών;
Λίγο μετά την έλευση του Mac OS X Lion τον Ιούλιο του 2011, αποτέλεσε την συνέχεια του Snow Leopard, κάποια Mac χρήστες άμεσα κοιτούσαν προς τα πίσω με νοσταλγία. Δεν ήταν τυχαίο που πολλοί χαρακτήρισαν το Lion ως ένα βήμα πίσω για την Apple και όχι μπροστά.
Η δημοτικότητα του Snow Leopard δεν ήταν το αποτέλεσμα μιας μόνο απόφασης αλλά μιας σειράς παραγόντων.
Η Apple ξεκίνησε την παρουσίαση του στο WWDC 2009 τονίζοντας πως δεν είχε νέα χαρακτηριστικά. Πριν από αυτό και ένα χρόνο πριν η Apple είχε δώσει το OS X Leopard που είχε περισσότερα από 300 νέα χαρακτηριστικά και λειτουργίες. Έτσι η Apple τόνισε πως το Snow Leopard ήταν η βελτιωμένη του έκδοση.
Το 2009 ήταν μια σημαντική στιγμή για την πλατφόρμα του Mac γενικότερα. Το iPad ήταν ακόμη μήνες πίσω από την επίσημη παρουσίαση του. Την ίδια στιγμή είχαμε μια μεγάλη έλευση χρηστών για πρώτη φορά σε ένα Mac κάτι το οποίο είχε να κάνει και με το γεγονός πως οι περισσότεροι από αυτούς ήταν ήδη χρήστες του iPhone.
Έτσι λοιπόν πολλοί χρήστες δεν γνώριζαν το λογισμικό της Apple αν και αναγνώριζαν πως ήταν πιο εύκολο και με λιγότερους πονοκεφάλους από τα Windows της Microsoft.
Με βάση όλα τα παραπάνω και ενώ την προηγούμενη χρονιά το Leopard κόστιζε $129 η Apple μείωσε την τιμή του Snow Leopard σε μόλις $30. Αυτό είχε άμεση εισροή του νέου λογισμικού σε περισσότερους Mac από ποτέ.
Μερικά χρόνια μετά η Apple για πρώτη φορά θα έδινε το OS X Mavericks τελείως δωρεάν στους καταναλωτές. Επίσης το Snow Leopard ήταν το τελευταίο λογισμικό της Apple που πωλήθηκε σε οπτικό δίσκο. Το Mac App Store έκανε την εμφάνιση του λίγο αργότερα.
Οι πρώτες εντυπώσεις για το Snow Leopard δεν ήταν τόσο καλές. Η άσχημη εξέλιξη του MobileMe της Apple δεν είχε ξεπεραστεί από κανέναν χρήστη. Σαν να μην έφτανε αυτό λίγο μετά την κυκλοφορία του ένα μεγάλο bug ανακαλύφτηκε που εξαφάνιζε ολόκληρα directories. Η Apple και με την έκταση που πήρε αυτό το θέμα κυκλοφόρησε άμεσα μια αναβάθμιση για να το διορθώσει.
Οι πρώτες αναβαθμίσεις το Snow Leopard ήταν γεμάτες διορθώσεις μιας και τα bugs ήταν πολλά. Δεν ήταν μάλιστα λίγοι εκείνοι οι χρήστες που είχαν χάσει την υπομονή τους και ανέφεραν πως θα γύριζαν πίσω στο Leopard.
O χρόνος όμως γιάτρεψε αυτές τις πληγές με τους Mac χρήστες να αρχίζουν μετά από μερικούς μήνες να εκθειάζουν την σταθερότητα και την ταχύτητα του Snow Leopard.
Τον Αύγουστο του 2012 οι περισσότεροι χρήστες και έχοντας περάσει 3 χρόνια από την έλευση του Snow Leopard έβλεπαν σε αυτό το λογισμικό την καλύτερη έκδοση του OS X που έδωσε στο κοινό ποτέ η Apple.
To 2014 το Snow Leopard ξεκίνησε να θεωρείτε από πολλούς ως ένα ορόσημο για την ιστορία της Apple στην έκδοση λογισμικών με πολλοί να το παρομοιάζουν με τα Windows XP ως προς την δημοτικότητα του και την αγάπη του κόσμου προς αυτό.
Η Apple από την πλευρά της ξεκίνησε κάθε χρόνο να δίνει στο κοινό τις επόμενες μεγάλες αναβαθμίσεις των λογισμικών της για την πλατφόρμα του OS X και iOS.
Τον Δεκέμβριο του 2014 δεν ήταν λίγοι εκείνοι που άσκησαν πολύ δριμύ κριτική στην Apple για την iOS 8 κυκλοφορία της τονίζοντας πως ήταν αυτή με τα περισσότερα bugs μέχρι τότε δίνοντας ακόμη ένα πάτημα στην αναπόληση της εποχής που η Apple έδινε στο κοινό κυκλοφορίες όπως αυτή του Snow Leopard.
Το 2015 το όνομα του Snow Leopard εμφανίστηκε και πάλι στο προσκήνιο μιας και η Apple είχε σκοπό με το iOS 9 να βελτιώσει τις αποδόσεις και την σταθερότητα του λογισμικού. Κάτι αντίστοιχο που ακούμε και τώρα για το iOS 12.
Από το 2015 και έπειτα πολλοί ήταν εκείνοι που συνέχισαν να ασκούν κριτική για τις εκδόσεις των λογισμικών της Apple και στις δύο πλατφόρμες της και φυσικά για ακόμη μια φορά οι αναφορές στο Snow Leopard ήταν πολλές.
Καταλαβαίνουμε λοιπόν πως εν έτη 2018 το Snow Leopard έχει γίνει ένας μύθος και σημείο αναφορά αλλά και νοσταλγίας. Ακόμη και από χρήστες που δεν το χρησιμοποιήσαν ποτέ σε κάποιο μηχάνημα.
Πίσω λοιπόν από όλα αυτά κρύβεται μια μεγάλη αλήθεια – Η Apple έχει την ανάγκη τουλάχιστον μια φορά στα 3 με 4 χρόνια να αφήνει στην άκρη τα νέα χαρακτηριστικά, προσθήκες, αλλαγές διεπαφών και χρωμάτων και να εστιάζει στην απόδοση και σταθερότητα των λογισμικών της.
Η ιστορία έδειξε πως το Snow Leopard που δεν είχε κανένα νέο χαρακτηριστικό κατάφερε όλα αυτά τα χρόνια να είναι ένα σημείο αναφοράς γιατί με την κυκλοφορία και τις αναβαθμίσεις του οι χρήστες είχαν μια πάρα πολύ καλή εμπειρία χρήσης των μηχανημάτων τους.
Ευελπιστούμε πως φέτος η Apple θα κάνει κάτι αντίστοιχο με το καλοκαίρι του 2009.