17.9 C
Athens
Thursday, March 30, 2023

Xiaomi AX3000 Mesh Router Review: Πόσο καλός είναι ο WiFi 6 “μονόλιθος” αυτός;

Αυτή την φορά περνάμε σε ένα ας μας επιτραπεί η έκφραση αντίπαλο στρατόπεδο και παρουσιάζουμε μια συσκευή που αγοράσαμε για να καλύψουμε τις ανάγκες δικτύωσης του σπιτιού μας.

Πριν ξεκινήσουμε ας περιγράψουμε την ανάγκη μας. Στο σπίτι μας λοιπόν που αποτελείται από 5 δωμάτια θέλαμε να καλύψουμε έναν χώρο 135 τετραγωνικών από άκρη σε άκρη με την καλύτερη δυνατή δικτύωση.

Το δίκτυο μας ασύρματα ήταν αρκετά επιβαρυμένο μιας και πάνω του υπάρχουν κάμερες ασφαλείας, έξυπνες λάμπες και όχι μόνο, έξυπνες συσκευές όπως ανεμιστήρες, ιονιστές, βραστήρες και φυσικά μια σειρά από πρίζες για να αναφέρουμε κάποια από αυτά. Αν κάποιος έχει επενδύσει στην HomeKit πλατφόρμα της Apple από την πρώτη στιγμή αλλά έχει και την μούρλα την δική μου με τον όρο έξυπνο σπίτι εύκολα η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει με την καλή έννοια.

Για την διαχείριση όλου αυτού του όγκου μετάδοσης δεδομένων από αυτές τις συσκευές, πέρα από το μόντεμ του παρόχου, χρησιμοποιούμε λύσεις της Devolo με την τεχνολογία powerline, ενώ χρειάστηκε τελικά να προσθέσουμε και έναν repeater στην μέση περίπου του σπιτιού.

Θέλαμε λοιπόν να δούμε πως η λύση της Xiaomi αυτή θα μας βοηθούσε και όπως θα δείτε και παρακάτω στο βίντεο review μας ένα από τα μεγάλα στοιχήματα θα ήταν η χρήση της να καταργήσει την λύση της Devolo.

Αρχικά λοιπόν δείτε το βίντεο unboxing και πρώτες εντυπώσεις μας παρακάτω:

Η σειρά δρομολογητών Xiaomi AX3000 διαθέτει υποστήριξη Wi-Fi 6 διπλής ζώνης με τον ισχυρισμό ότι η συσκευή μπορεί να υποστηρίξει με επιτυχία έως και 254 συσκευές, αλλά στην πραγματικότητα, το πιο ρεαλιστικό εύρος είναι πιθανότατα μεταξύ 30-40 συσκευών. Αυτό το νέο μοντέλο είναι στην πραγματικότητα ένα βελτιωμένο μοντέλο με μεγαλύτερο εύρος ζώνης με λίγες μικρές εξωτερικές τροποποιήσεις και αλλαγές σε σύγκριση με την προηγούμενη σειρά Mi AX1800.

Από την άποψη του χρήστη, αυτό που κάνει αυτό το μοντέλο πολύ επιτυχημένο, είναι ότι παρέχει υψηλής ποιότητας σχεδιαστικές προδιαγραφές και προδιαγραφές υλικού, παρέχοντας έτσι υψηλή αξία ειδικά μιας και μπορείτε να το βρείτε στην μονή έκδοση κάτω από τα 70 ευρώ, η οποία θεωρείται πολύ χαμηλή για τέτοια ένα router στο επίπεδο του.

Ο νέος δρομολογητής Xiaomi AX3000 μπορεί να συνδεθεί με έως και 40 συσκευές και τώρα υποστηρίζει εύρος ζώνης 160 MHz σε Wi-Fi.802.11ax 2×2 160 MHz, επιτρέποντας μέγιστους θεωρητικούς ρυθμούς δεδομένων 2402Mbps, 3 φορές ταχύτερο από το τυπικό 802.11 AC 2×2 80MHz (867 Mbps) και σχεδόν 6 φορές ταχύτερο από το βασικό Wi-Fi 1x1ac (433 Mbps) όπως τεκμηριώνεται στο IEEE 802.11.

Με έως και 50% χαμηλότερο λανθάνοντα χρόνο» βασίζεται σε δεδομένα προσομοίωσης του 802.11 ax με και χωρίς OFDMA χρησιμοποιώντας 9 clients. Ο μέσος λανθάνων χρόνος χωρίς OFDM είναι 36 ms, με τον μέσο λανθάνοντα χρόνο του OFDMA μειώνεται στα 7,6 ms. Η βελτίωση του λανθάνοντος χρόνου απαιτεί το AP και όλοι οι clients πρέπει να υποστηρίζουν το OFDMA. Για εξοικονόμηση ενέργειας, οι clients θα πρέπει επίσης να υποστηρίζουν το πρότυπο Wi-Fi 802.11 ax.

Στον τομέα της εμφάνισης και του σχεδιασμού, ο δρομολογητής Xiaomi AX3000 υιοθετεί τη λύση κάθετου πύργου με μια όμορφη και έξυπνη σχεδίαση σε στυλ μαύρου κύβου διαστάσεων 97x97x222 mm, ένας μονόλιθος λοιπόν, καθιστώντας τον πολύ βολικό και εύκολο να τοποθετηθεί σε μικρούς χώρους όπως ένα μικρό ράφι ή τραπέζι. Έχει καλή αγωγιμότητα και απαγωγή θερμότητας για να μειωθεί αποτελεσματικά η θερμοκρασία του τσιπ και να διατηρηθεί το σύστημα σε σταθερή κατάσταση λειτουργίας ανά πάσα στιγμή.

Το Xiaomi AX3000 είναι εξοπλισμένο με μια νέα γενιά τσιπ Qualcomm IPQ5000, εξοπλισμένη με 4 κρυφές (εσωτερικές) κεραίες, με 4 ανεξάρτητους ενισχυτές σήματος και για τις ζώνες συχνοτήτων 2,4 GHz και 5 GHz. Με το Independent (PA + LNA), η ισχύς του σήματος αυξάνεται κατά 4dB, επιτυγχάνοντας θεωρητική ισχύ βελτίωσης κάλυψης 50% σε σύγκριση με το προηγούμενο μοντέλο Mi AX18000.

Με βάση τον κατασκευαστή λοιπόν έχουμε:

 • Δρομολογητής Wi-Fi 6: Η τεχνολογία Wi-Fi 6 (802. 11ax) επιτυγχάνει έως και 3 φορές μεγαλύτερες ταχύτητες, 4 φορές χωρητικότητα και 75% χαμηλότερο λανθάνοντα χρόνο σε σύγκριση με την προηγούμενη γενιά του Wi-Fi 5, ενώ η ισχύς της CPU διπλού πυρήνα της Intel διασφαλίζει ότι η εμπειρία σας είναι ομαλή και χωρίς Buffer
 • Ταχύτητες Gaps επόμενης γενιάς: Ο δρομολογητής διπλής ζώνης AX3000 μπορεί θεωρητικά να φτάσει σε απίστευτες ταχύτητες έως και 3 Gaps (2402 Mbps στη ζώνη των 5 GHz και 574 Mbps στη ζώνη των 2, 4 GHz) για ταχύτερη ροή και gaming όπως δεν έχετε ξαναζήσει.
 • Συνδέστε περισσότερες συσκευές από ποτέ: επικοινωνήστε ταυτόχρονα περισσότερα δεδομένα σε περισσότερες συσκευές χρησιμοποιώντας την επαναστατική τεχνολογία OFDMA
 • Ελαχιστοποίηση καθυστέρησης για όλες τις συσκευές και τις εφαρμογές: απολαύστε εξαιρετικά ομαλή ψυχαγωγία είτε κάνετε ροή βίντεο 4K, παίζετε διαδικτυακά ή ακόμα και συνομιλείτε μέσω βίντεο με έως και 75% μειωμένη καθυστέρηση.
 • Αυξημένη διάρκεια ζωής μπαταρίας για συσκευές: Η τεχνολογία στοχευόμενου χρόνου αφύπνισης μειώνει την κατανάλωση ενέργειας των τελικών συσκευών σας για να παρατείνει τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας τους.
 • Εύκολη εγκατάσταση και συμβατό backwards: ρυθμίστε το δρομολογητή σας μέσα σε λίγα λεπτά με την ισχυρή εφαρμογή Xiaomi Mi WIFI. Το Xiaomi AX3000 υποστηρίζει όλα τα προηγούμενα πρότυπα 802.11 και όλες τις συσκευές Wi-Fi.

Όπως όλες οι συσκευές της Xiaomi, το Xiaomi Mesh System AX3000 έχει διαμορφωθεί χρησιμοποιώντας την εφαρμογή Xiaomi Home. Αυτό είναι προφανώς διαθέσιμο σε Android και iOS. Η συσκευή εντοπίζεται αμέσως, αλλά όσοι ειδικά είστε χρήστες της Cosmote για την σύνδεση του με το modem θα χρειαστεί απαραίτητα να έχετε τα στοιχεία σύνδεσης σας.

Για να βοηθήσουμε αυτά στην περίπτωση μας ήταν χχχχχ@otenet.gr και ένας κωδικός pwd. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ αυτές οι πληροφορίες στο κάτω μέρος του modem σας. Αν δεν τους έχετε δεν θα μπορέσετε να να κάνετε μια επιτυχή σύνδεση και θα χρειαστεί να επικοινωνήσετε με τον πάροχο σας για να σας τους δώσει. Προσοχή ΔΕΝ είναι ούτε εννοείται οι κωδικοί σύνδεσης στο ασύρματο δίκτυο σας και το όνομα με τον οποίο εμφανίζεται το modem σας στο δίκτυο.

Μόλις όμως τους έχετε η σύνδεση γίνεται άμεσα και χωρίς κανένα πρόβλημα!

Ακριβώς όπως οι περισσότεροι από τους ανταγωνιστές του, το Xiaomi Mesh System AX3000 Kit είναι τεχνικά ικανό να αντικαταστήσει το modem σας και προσφέρει πολλές προηγμένες ρυθμίσεις που πηγαίνουν προς αυτή την κατεύθυνση. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα αλλαγής του τρόπου λειτουργίας του δρομολογητή/σημείου πρόσβασης, κάτι όμως που δεν θέλαμε να κάνουμε εμείς.

Για να προχωρήσουμε περαιτέρω, το router αυτό επιτρέπει επίσης τη χρήση αρκετών δυναμικών υπηρεσιών DNS που θα διευκολύνουν την αυτο-φιλοξενία. Είναι επίσης δυνατό να συνδεθείτε σε ένα ή περισσότερα VPN και να επιλέξετε δυναμικά ποια συσκευή θα χρησιμοποιεί ποιο VPN. Ένα μάλλον ευπρόσδεκτο χαρακτηριστικό και διαισθητική λειτουργία.

Σε βέλτιστη κατάσταση, το AX3000 της Xiaomi εντυπωσιάζει καθώς σχεδόν διαποτίζει τη σύνδεση gigabit μέσω της οποίας περνούν τα δεδομένα στον διακομιστή. Οι ταχύτητες διατηρούνται πολύ καλά όταν απομακρυνόμαστε και αλλάζουμε δωμάτια με σταθερό λίγο πάνω από 700 Mb/s. Οι δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν σε βέλτιστες συνθήκες με το iPad μας (σε Wi-Fi 5) είναι επίσης πολύ σωστές με πολύ σταθερή ταχύτητα γύρω στα 600 Mb/s.

Μετά από χρήση του μιας εβδομάδας δηλώνουμε απίστευτα ευχαριστημένοι! Ναι κατάφερε να αντικαταστήσει την λύση της Devolo που είχαμε με άνεση και πλέον σκεφτόμαστε να πάρουμε και ένα δεύτερο για ακόμη καλύτερη διαχείριση. Θα ας πρότεινα λοιπόν σε αυτό το σημείο στην περίπτωση που έχετε μεγάλο χώρο να καλύψετε να πάτε απευθείας στην λύση του διπλού κιτ.

Μετά τη χρήση, δεν θα αισθάνεστε συνήθεις καθυστερήσεις κατά τη διάρκεια διαδικτυακών συναντήσεων και κλήσεων. Οι παίκτες μπορούν να εξαλείψουν την καθυστέρηση που προκαλείται από τον οικιακό δρομολογητή τους για να βελτιώσουν το παιχνίδι τους. Εάν δεν είστε παίκτης, τότε σίγουρα θα δείτε μεγάλη διαφορά στα εξής:

 • Ταχύτητα σύνδεσης στην ασύρματη συσκευή σας σε σύγκριση με το modem σας
 • Λιγότερες καθυστερήσεις στην αναπαραγωγή περιεχομένου πχ αν το συνδέσετε με το Apple TV σας ή κάποιο Android TV Box
 • Καλύτερη απόκριση των έξυπνων συσκευών σας και στην HomeKit πλατφόρμα

Αν θέλαμε να του βρούμε κάποιο αρνητικό θα αναφέραμε τα εξής:

 • Παρέχονται μόνο τρεις θύρες LAN οι οποίες μετά τη σύνδεση συσκευών MESH μέσω LAN γίνονται δύο.
 • Δεν υπάρχει τρόπος να σταματήσετε και να ελέγξετε τα LED
 • Δεν διαθέτει κουμπί WPS
 • Απουσία επιλογής για άνοιγμα VPN

Ακολουθήστε το AppleWorldHellas στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το AppleWorldHellas στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://appleworldhellas.com/feed. Ακολουθήστε επίσης το AppleWorldHellas.com σε FacebookTwitterInstagram, και YouTube

Dimitrios Georgoulas
Dimitrios Georgoulas
Dimitris is the co-owner and chief in editor of AppleWorldHellas. With a PhD Degree in Wireless Sensor Networks and with more than 10 years experience in covering Apple and technology news he loves the challenges and new adventures.