Στο Development Forum στην Κίνα σήμερα ο Cook και όπως ήταν και αναμενόμενο ρωτήθηκε για την διαρροή των δεδομένων των χρηστών του Facebook που κάνει τον γύρω του διαδικτύου την τελευταία εβδομάδα.

Ο Cook τόνισε πως αυτό το συμβάν είναι ακόμη ένα σημάδι που αναδεικνύει την ανάγκη σωστών και δομημένων κανόνων για την προστασία των χρηστών.

“Σκέφτομαι πως αυτή η συγκεκριμένη κατάσταση είναι τόσο άσχημη και πήρε τόσο μεγάλες διαστάσεις που πλέον κάποιοι σωστοί και νέοι δομημένες κανόνες πρέπει να δημιουργηθούν και να εφαρμοστούν. Η δυνατότητα ο καθένας να ξέρει την πλοήγηση σου στο διαδίκτυο για χρόνια, τις επαφές σου, αυτά που σου αρέσουν και δεν σου αρέσουν είναι λεπτά και προσωπικά δεδομένα του καθένα. Από την πλευρά μου αυτά τα δεδομένα δεν θα έπρεπε να υπάρχουν διαθέσιμα πουθενά”

Ο Tim Cook επίσης τόνισε πως η Apple εδώ και πολύ καιρό ανησυχούσε για το απόρρητο των χρηστών γνωρίζοντας πως πολλοί θα έδιναν σημαντικές πληροφορίες για αυτούς δημόσια χωρίς να υπολογίζουν τι κάνουν.

“Ανησυχούμε εδώ και πολλά χρόνια ότι οι άνθρωποι σε πολλές χώρες δίνουν δεδομένα χωρίς να γνωρίζουν ακριβώς τι κάνουν. Αυτά τα δεδομένα χτίζουν προφίλ και μετά μια μέρα συμβαίνει κάτι που θα τους κάνει να αισθανθούν ιδιαίτερα άσχημα και θα τους προσβάλει μιας και δεν είχαν γνώση για αυτό. Δυστυχώς αυτές οι ανησυχίες μας έχουν επαληθευτεί περισσότερες από μια φορές”

Η Apple εδώ και πολλά χρόνια εστιάζει στο απόρρητο των χρηστών της και πιέζει εταιρείες σαν το Facebook να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο συλλέγουν προσωπικά δεδομένα.