Όταν η Apple λανσάρισε το Apple Watch Series 4, η Ένωση Καρδιολόγων στην Αμερική και πιο συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Dr. Ivor Benjamin δήλωσε εμπνευσμένος με τις δυνατότητες να σώσει ζωές η συσκευή. Οι πρώτες βοήθειες της χώρας τώρα αναφέρουν κάτι αντίστοιχο.

Αν και το μεγαλύτερο βάρος στον τομέα της υγείας έχει πέσει πάνω στο ECG χαρακτηριστικό του νέου Apple Watch o Rich Mogull, μέλος ενός τέτοιου πληρώματος, ξεκινάει από τον εντοπισμό πτώσης που έχει και το πόσο σημαντικός είναι για τις μεγαλύτερες ηλικίες.

“Προσωπικά έχω βρεθεί σε πολλές περιπτώσεις που κάποιος ηλικιωμένος γλίστρησε και έπεσε. Στα τηλεφωνήματα πρώτων βοηθειών αυτό το ποσοστό είναι πολύ μεγάλο. Οι επιπτώσεις από μια τέτοια πτώση για κάποιους ανθρώπους μπορεί να είναι και θανάσιμες αν δεν ύπαρξη άμεση επέμβαση.”

Ο Mogull τονίζει επίσης ότι το Apple Watch είναι πολύ καλό στον εντοπισμό της κολπικής μαρμαρυγής μιας και εκεί δεν έχει σημασία τόσο αν συγκεκριμένα αποτελέσματα έχουν ακρίβεια αλλά η συλλογή αυτών και ανάλυση τους.

“Στις περιπτώσεις κολπικής μαρμαρυγής ο ακριβής παλμός της καρδιάς δεν είναι το πιο σημαντικό. Αντί αυτού το Apple Watch αναζητάει παλμούς που είναι ακανόνιστοι λαμβάνοντας υπόψιν και τον θόρυβο στις καταγραφές αυτές από την κίνηση του ρολογιού στον καρπό του χρήστη. Αν εντοπίσει κάποιο σχήμα ακανόνιστων παλμών τότε άμεσα ειδοποιεί τον χρήστη.”

Με βάση τα παραπάνω οι ειδοποιήσεις αυτές μπορούν να είναι απίστευτα σημαντικές ειδικά για κάποιον που δεν γνωρίζει αν έχει κάποια πάθηση στην καρδία του και επίσης βοηθούν στην αποφυγή εμφραγμάτων.

“Η κολπική μαρμαρυγή είναι μια από τις βασικές αιτίες καρδιακών προβλημάτων ειδικά καθώς μεγαλώνουμε και έχουμε περισσότερες πιθανότητες για κάποιο έμφραγμα.”

Τέλος τονίζει πως το νέο ECG χαρακτηριστικό αν και σημαντικό εξίσου δεν έχει την ίδια αμεσότητα σε κατάσταση ανάγκης.

“Το ECG δεν μπορεί να εντοπίσει μια καρδιακή ανακοπή και πάντα θα έχει τον περιορισμό των καρδιακών αρρυθμιών. Η αξία του θα είναι πολύ μεγάλη στους γιατρούς που θα μπορούν να έχουν μια καλύτερη εικόνα για τον ασθενή τους. Σκεφτείτε επίσης πως τα περισσότερα συμβάντα ή ενδείξεις αυτών σε ότι αφορά την καρδιά δεν παρουσιάζονται στο ιατρείο ενός καρδιολόγου…”

Τέλος να αναφέρουμε πως οι χρήστες στην Ευρώπη ίσως χρειαστούν ακόμη και χρόνια για να κάνουν χρήση του ECG χαρακτηριστικού των νέων Apple Watch.