Έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε από το τμήμα υπολογιστών του πανεπιστημίου στην Κοπεγχάγη υποδηλώνει πως ο τρόπος που οι χρήστες κάνουν tap και swipe όταν χρησιμοποιούν μια smartphone εφαρμογή μπορεί να αποτελέσει τρόπο αναγνώρισης του αν λένε την αλήθεια ή όχι.

Αναφέρουν πως η τεχνολογία αυτής της αναγνώρισης θα μπορούσε να ενσωματωθεί μέσα σε εφαρμογές που αφορούν ασφάλειες ή επιστροφές από την εφορία.

Το CNET αναφέρει πως η τεχνολογία αυτή έχει ως βάση τρία πολύ απλά πράγματα: Το πόσο χρόνο χρειάζεται κάποιος για να απαντήσει μια ερώτηση, πόσο πίεση ασκεί στην οθόνη και πόση κίνηση χρησιμοποιεί πάνω στην οθόνη.

“Σε ένα μέρος από την έρευνα αυτοί που συμμετείχαν ρωτήθηκαν να πουν την αλήθεια ή να πουν ψέματα σχετικά με το χρώμα που εμφανιζόταν στην οθόνη των συσκευών τους. Αυτοί που απάντησαν ψέματα χρειάστηκαν κατά μέσο όρο περισσότερο χρόνο για να απαντήσουν. Σε ένα άλλο τεστ ένα άτομο πήρε χρήματα και του ζητήθηκε να τα μοιραστεί με ένα δεύτερο άτομο. Όταν δόθηκε η δυνατότητα να πουν ψέματα τότε χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο για να αναφέρουν το πόσο που υποτιθέμενα μοιράστηκαν με το δεύτερο άτομο.”

Οι ερευνητές αναφέρουν πως πειράματα σαν τα παραπάνω δείχνουν μια παρόμοια ακρίβεια με αυτή των πολυγράφων.