Μήνυση στην Apple από μερικές από τις οικογένειες των θυμάτων της EgyptAir 804

0
1297

Οι οικογένειες αρκετών από αυτούς που σκοτώθηκαν στην συντριβή του αεροπλάνου της EgyptAir, η οποία προήλθε από φωτιά στο εσωτερικό του, μηνύουν την Apple με βάση ότι η φωτιά αυτή ξεκίνησε από όταν μια συσκευή της εταιρείας παρουσίασε υπερθέρμανση.

Η πτήση 804 της EgyptAir συνετρίβη στην θάλασσα της Μεσογείου στις 19 Μαΐου του 2016 σκοτώνοντας 66 ανθρώπους. Κανένα σήμα κινδύνου από το αεροπλάνο δεν καταγράφηκε αλλά τα δεδομένα του έδειξαν πως καπνός εντοπίστηκε τόσο σε μια τουαλέτα όσο και κάτω από το cockpit του αεροπλάνου.

Τα συντρίμμια που ανασύρθηκαν έδειξαν πως το εμπρόσθιο μέρος του αεροπλάνου είχε σημάδια πυρκαγιάς.

Τα αίτια για αυτή την φωτιά δεν έχουν εξακριβωθεί μέχρι σήμερα. Υποθέσεις έκαναν λόγο για εκρηκτικά ενώ έγινε και αναφορά πως η φωτιά μπορεί να ξεκίνησε από το μέρος που ο ένας από τους πιλότους αποθήκευε το iPad Mini του και το iPhone 6S.

Ερευνητές ασφαλείας έχουν αναφέρει στην Telegraph πως οι συσκευές της Apple μάλλον ήταν απίθανο να είναι η αιτία για αυτή την καταστροφή.

“Αρχικά οι πιλότοι δεν αφήνουν αντικείμενα στο εμπρόσθιο μέρος του πιλοτηρίου γιατί γνωρίζουν πως θα καταλήξουν στα πόδια τους κατά την απογείωση ή στο πάτωμα. Επίσης δεν το κάνουν γιατί αυτές οι συσκευές μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στο πάνελ διαχείρισης του αεροπλάνου. Τα δεδομένα έδειξαν συναγερμοί καπνού να ενεργοποιούνται στο αεροπλάνο τόσο στην τουαλέτα όσο και στην περιοχή κάτω από το πιλοτήριο. Πως οι φωτιά έφτασε εκεί κάτω; δεν έχει καθόλου λογική η έναρξη πυρκαγιάς από μια τέτοια συσκευή σε αυτά τα σημεία;”

Από πλευρά της η Apple ανέφερε:

“Δεν έχει επικοινωνήσει μαζί μας ούτε η GTA ούτε κάποια άλλη αρχή που διερευνά αυτό το τραγικό συμβάν. Δεν έχουμε δει την αναφορά των ειδικών αλλά καταλαβαίνουμε πως δεν υπάρχει κάποια απόδειξη που να συνδέει το μοιραίο περιστατικό με κάποια από τις δικές μας συσκευές. Αν οι ερευνητές έχουν ερωτήσεις για εμάς θα τους βοηθήσουμε σε κάθε βήμα με όποιο τρόπο μπορούμε. Πάντα κάνουμε ελέγχους αυστηρούς στα προϊόντα μας για να είμαστε σίγουροι πως είναι συμβατά με τα διεθνή στάνταρ ασφαλείας”

Με τους ερευνητές να μην μπορούν να καταλήξουν στην αιτία της συντριβής του αεροπλάνου δεν θα αποτελέσει έκπληξη μερικοί από τους δικηγόρους να στοχεύσουν εταιρείες με πολλά χρήματα για να επιζητήσουν αποζημιώσεις…